Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Γιατί "χτυπούν" τις ελληνικές τράπεζες...

Της Νένας Μαλλιάρα

Ανεξήγητη θεωρούσαν τη χθεσινή καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών τραπεζίτες και χρηματιστές, θεωρώντας αδικαιολόγητη την κερδοσκοπία στη βάση «εμμονικών» σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία δεν έχουν καμία λογική βάση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με Ε.Ε. και ΔΝΤ, «εξαφάνισαν» χθες τους αγοραστές από τη χρηματιστηριακή αγορά, αφήνοντας πεδίο ελεύθερο στους πωλητές.

Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης (-10,3%) σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα πλέον της εικοσαετίας, αντιστρέφοντας την εικόνα που είχε επιδείξει την Πέμπτη 29/4 εν αναμονή των όρων του πακέτου στήριξης. Σημειώνεται ότι η αμέσως μεγαλύτερη πτώση για τον τραπεζικό δείκτη είχε σημειωθεί στις 6/11/1989 όταν είχε κλείσει στις 314,23 μονάδες με απώλειες 10,68%. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη 29/4, οι τράπεζες είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 20 ετών, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 13,08%.

Στην παρούσα φάση η ενεργοποίηση του «πακέτου» δημιουργεί μεν καλύτερες συνθήκες άντλησης ρευστότητας για τις τράπεζες, ωστόσο η πίεση που δέχεται ο κλάδος από άλλες παραμέτρους με κύρια αυτή των επιπτώσεων της ύφεσης, λειτουργεί ως βαρίδι για τις μετοχές τους.

Στελέχη της αγοράς συνοψίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες στα εξής:

α) σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους από την αδυναμία ομαλής αποπληρωμής δανείων κάθε κατηγορίας που θα οφείλεται στην ύφεση και στην αύξηση της ανεργίας,

β) αδυναμία πιστωτικής επέκτασης και κάμψη των εσόδων από πάσης φύσεως εργασίες που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της κερδοφορίας,

γ) επιπλέον επιβάρυνση από την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς,

δ) διάψευση προσδοκιών των επενδυτών για διανομή μερίσματος,

ε) φόβοι για συρρίκνωση της κεφαλαιακής τους βάσης που θα οδηγήσει σε αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου με αμφίβολα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη ανησυχία υποδαύλισε χθες ακόμα και η ανακοίνωση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα συσταθεί στα τέλη Ιουνίου με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων.
πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα