Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Θα αντέξουν οι Ελληνες;Γεμάτος σχόλια είναι και σήμερα ο διεθνής τύπος. Από απαισιόδοξα (Η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή) και φιλικά (Εδειξε ότι αξίζει σεβασμό) έως ειρωνικά («Η πιο παχιά επιταγή στην Ιστορία) και... μακάβρια (Τα μέτρα θα σκοτώσουν τον ασθενή).

Οι New York Times και η Telegraph, για παράδειγμα, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων και φοβούνται τα χειρότερα.

Telegraph

Η Telegraph καταγράφει στο άρθρο της το χειρότερο σενάριο. Παρουσιάζοντας τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις αντιδράσεις του κόσμου στα νέα μέτρα λιτότητας, εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία: «Η Ιρλανδία είχε μικρότερες δανειακές υποχρεώσεις, ευέλικτες συμβάσεις εργασίας και επεδείκνυε σκανδιναβική πειθαρχία». Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την άποψη του συντάκτη η περίπτωση της Ελλάδας μοιάζει περισσότερο με αυτή της Αργεντινής: «Όσα θα αντιμετωπίσει ο κ. Παπανδρέου μοιάζουν περισσότερο με όσα αντιμετώπισαν οι ηγέτες της Αργεντινής το 2001 που προσπάθησαν να κόψουν μισθούς πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτή είναι η λύση. Τελικά όλα όσα έγιναν ήταν καταστροφικά».

New York Times: Τα μέτρα μπορεί να σκοτώσουν τον ασθενή

Οι NY Τimes αναρωτιούνται αν ο αποπληθωρισμός μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της Ελλάδας. Ο συντάκτης περιγράφει ιδιαίτερα γλαφυρά τη λήψη της απόφασης για τα μέτρα ως εξής: «Η Ελλάδα έχοντας ένα ευρωπαϊκό όπλο στο κεφάλι της, καταδικάστηκε σε χρόνια λιτότητας όταν υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ». Ο αρθρογράφος στη συνέχεια αμφισβητεί ότι η περικοπές μισθών και επιδομάτων αρκούν για να λυθεί το πρόβλημα και επισημαίνει ότι χρειάζεται ένας στρατηγικός επανασχεδιασμός. Επισυνάπτει μάλιστα δηλώσεις γνωστών οικονομολόγων που φοβούνται όπως χαρακτηριστικά γράφει ότι «τέτοιου είδους μέτρα ίσως απλώς να σκοτώσουν τον ασθενή».

CNN: Περιμένουν απεργίες και ξεσηκωμό

Το αμερικανικό δίκτυο με τίτλο «Η Ελλάδα υπόσχεται σκληρές περικοπές σε αντάλλαγμα του δανείου» καταγράφει τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Αντιμετωπίζει θετικά τα μέτρα και πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Ο αρθρογράφος πάντως σημειώνει ότι τα έκτακτα μέτρα λιτότητας δεν είναι δημοφιλή στην Ελλάδα κι ότι ήδη οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν δημιουργώντας επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται απεργίες και διαδηλώσεις.

BBC: Η διάσωση κάνει αντιπαθή την Ελλάδα στη Γερμανία

Το BBC επισημαίνει ότι «θα απαιτηθούν μεγάλες θυσίες» από τους Έλληνες. «Αυτή ήταν μια μέρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε ποτέ φανταστεί», γράφει ο αρθρογράφος. Η διάσωση, τονίζει, κάνει την Ελλάδα εξαιρετικά μη δημοφιλή, ιδιαίτερα στη Γερμανία αν και η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αυτός (δηλαδή η σωτηρία της Ελλάδας) ήταν ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την σταθερότητα.

Reuters: θα αντέξουν οι Ελληνες;

Το δίκτυο διατηρεί την ανησυχία του για το αν θα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να επιβιώσει: «Μήπως τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται είναι πολύ σκληρά για να τα αντέξουν οι Έλληνες;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος και σημειώνει την άποψη Βέλγου οικονομολόγου που πιστεύει ότι «Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα χέρια του λαού της. Πρέπει να συμφωνήσουν».

BILD: Παχιά επιταγή

Η κεντροδεξιάς απόχρωσης πλην ευρείας κυκλοφορίας Μπιλντ αναφέρει στον τίτλο της το εξής επιθετικό: Η διαλυμένη Ελλάδα εισπράττει την πιο παχιά επιταγή της ιστορίας

HANDELSBLATT: «Η Γερμανία βοηθάει»

Η οικονομική Χάντελσμπλατ καλύπτει στο πρωτοσέλιδό της το ελληνικό ζήτημα ενώ στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενούνται δηλώσεις περισσότερων από 20 επενδυτών, οι οποίοι εξηγούν τους λόγους που θα αγόραζαν πλέον ελληνικά ομόλογα. Το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας που τιτλοφορείται «Η Γερμανία βοηθάει», αναφέρει ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε μεγαλύτερη αποτυχία και θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του κοινού νομίσματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι το πρόγραμμα λιτότητας αξίζει σεβασμού. Όμως τα κράτη από μόνα τους δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα. Η σταθεροποίηση θα επιτευχθεί μόνον όταν η χώρα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί ελεύθερα από τις κεφαλαιαγορές.

Θα χρειαστεί επίσης η συνεισφορά από τις μεγάλες τράπεζες. Και θα χρειαστεί επίσης η συνεισφορά από τους ευρωπαίους πολίτες. Προς το σκοπό αυτό λανσάρουμε το σύνθημα «Αγοράζω ελληνικά ομόλογα. Είναι ένα δείγμα συνυπευθυνότητας».

FRANKFURTER ALLGEMEINE: Κι αν τα μέτρα καταστούν πολιτικώς ανέφικτα;

Η συντηρητική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» σημειώνει: «Κοιτώντας μπροστά, δύο ζητήματα κάνουν αμφίβολο το κατά πόσον η βοήθεια προς την Ελλάδα θα αποδειχθεί βιώσιμη.

Πρώτον, η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί και τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι περικοπές που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση αποδειχθούν πολιτικώς ανέφικτες;

Δεύτερον, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης? Είναι προφανές ότι χρειάζονται σκληρότεροι κανόνες. Η ελληνική καταστροφή και οι γερμανικοί δισταγμοί κάτι πρέπει να μας διδάξουν. Αλλιώς η χθεσινή εξέλιξη θα είναι απλώς μια περίπτωση κρίσης πριν από την επόμενη.

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG: Οι αγορές δεν συγκινούνται

Η κεντροαριστερή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» εκτιμά τα ότι «η ιδέα του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε να καλέσει τους τραπεζίτες να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια, δεν ήταν ιδιαιτέρως εύστοχη. Διότι εκείνοι μπορούν μεν να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα αλλά η αγορά δεν συγκινείται από τέτοιες συμβολικές κινήσεις. Το μόνο που ενδιαφέρει τις αγορές είναι κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει υπό έλεγχο τα ελλείμματά της. Εάν φανεί ότι η Αθήνα δεν τα καταφέρνει και τελικά επιλέξει τη χρεοκοπία μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους της, τότε το Βερολίνο θα βρεθεί σε μια περίεργη και δύσκολη κατάσταση. Οι πολιτικοί του θα έχουν ζητήσει βοήθεια για την Ελλάδα αλλά οι τραπεζίτες της θα χάνουν λεφτά.
Επιμέλεια: Τάνια Μαρκουτσά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα