Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Τα επόμενα βήματα.....


Έχοντας πλέον εξασφαλίσει ότι μέσα στην εβδομάδα θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το σύνολο των 110 δις. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει βάσει του τριετούς οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την Ευρώπη και ειδικά για το επόμενο τρίμηνο.

Χθες, το ΔΝΤ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι εγκρίνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ετσι, τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα δεχτεί τα πρώτα 15-18 δις. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει πως το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα κινηθεί στην περιοχή του 4%. Αυτό γιατί, το επιτόκιο των δανείων που θα χορηγήσει το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο από αυτό των δανείων των χωρών – μελών της ευρωζώνης...
....

Για να λάβει όμως η Ελλάδα και τη δεύτερη δόση των δανεικών – θα είναι 11 δις. ευρώ – θα πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει πιστά τα όσα αναγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης και ταυτόχρονα να δείξει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων.

Η δεύτερη δόση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο. Τότε, οι τρεις επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) θα «τσεκάρουν» την κυβέρνηση στην υλοποίηση 10 μέτρων, η εφαρμογή των οποίων προβλέπεται από την συμφωνία. Συγκεκριμένα, στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει:

1. Να προχωρήσει στην μείωση των υψηλών συντάξεων. Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο θα δώσει την έγκρισή του και στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

2. Να αρχίσει τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους αναφορικά με την αναθεώρηση του πλαισίου διαπραγματεύσεων μισθών και συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

3. Να προχωρήσει στην λήψη μέτρων για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Ηδη, έχει φτάσει στο 6%, με το υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Στ. Αρναουτάκη να θεωρεί ότι τον Ιούνιο θα φτάσει στο 8-8,5% και στο τέλος του έτους στο 15%.

4. Να έχει ψηφίσει νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

5. Να συστήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, μέρος της πρώτης δόσης των δανεικών ύψους 15-18 δις. ευρώ που θα έρθει αυτήν την εβδομάδα θα αφορά στην ενίσχυση του Ταμείου.

6. Να υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ. Το σχέδιο αυτό θα ενταχθεί πιθανότατα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010 που αναμένεται να συζητηθεί μέχρι τα μέσα του μήνα σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο.

7. Να έχει περάσει νόμο για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων που αφορούν αναλήψεις υποχρεώσεων για κονδύλια στον τομέα της γενικής κυβέρνησης

8. Να έχει επανεξετάσει τον πτωχευτικό νόμο στον ιδιωτικό τομέα.

9. Να έχει ψηφίσει τον νόμο για τον «Καλλικράτη».

10. Να περάσει νόμο για τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) των στοιχείων του προϋπολογισμού.

Πάντως, οι «φωνές» που επισημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί μία ξεκάθαρη στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης πληθαίνουν κάθε μέρα που περνάει. Ειδικά τώρα, που μέσα στα μέτρα μείωσης των δαπανών για φέτος και του χρόνου, περιλαμβάνεται και η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δις ευρώ επιπλέον
πηγή: news time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα