Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Και επισήμως λοιπόν, έχουμε καταταγεί διεθνώς στην κατηγορία των φτωχών.

.
Και πραγματικά ,κι εγώ είμαι απ'αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η οικονομική κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όχι επειδή αυτό μού το λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ μήνες τώρα όλες οι 'ενημερωτικές εκπομπές' της τηλεόρασης -κρατικής και μη-. Ούτε επειδή το δηλώνουν οι εκλεγμένοι βουλευτές και οι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές που εδώ και μήνες παρελαύνουν από κανάλι σε κανάλι και από εφημερίδα σε εφημερίδα.

Ο λόγος που έχω πεισθεί ότι δεν μπορούμε να βγούμε μόνοι μας μέσα από αυτόν τον κυκεώνα που μπήκε η χώρα, είναι γιατί το μόνο που γνωρίζω ότι διαθέτω είναι.. κοινή λογική. Ούτε ιδιαίτερο IQ θέλει, ούτε πτυχία, ούτε περίπλοκες μαθηματικές ασκήσεις (άλλωστε παιδιόθεν, ειδικά αυτές τις τελευταίες περίμενα να μού τις λύσει ο εκάστοτε διπλανός μου, που κατά σύμπτωση ευτυχώς τύχαινε να τις ξέρει).
Σαν ταινία μού έρχονται στο μυαλό τα τελευταία χρόνια, που η Ελλάδα ζούσε σάν σε γκλαμουράτη αμερικάνικη ταινία. Όταν ξαφνικά όλοι οι δρόμοι είχαν φυτρώσει με τεράστια τζιπ. Όταν οι βίλλες χτιζονταν η μια μετά την άλλη σε απίστευτα μέρη, που δεν πίστευες ποτέ ότι θα πήγαινε να ζήσει άνθρωπος μέσα στις ερημιές.Όταν ξαφνικά οι Μαλδίβες και η Ταϋλάνδη είχαν γίνει must για κάθε μέσο μισθωτό. Όταν έβλεπα στο Κτηματολόγιο να φορτώνονται σπίτια και οικόπεδα με τη μια προσημείωση μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες έρχονταν χαμογελαστοί να συναινέσουν για ακόμα ένα εμπράγματο βάρος, φορτωμένο στο τέλος με πολλά μηδενικά. Όταν τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο στους τίτλους των ειδήσεων και οι θαμώνες των καφετεριών σφύριζαν αδιάφορα. Όταν όλες οι διψήφιες και τριψήφιες 'αθώες' τιμές σε ευρώ φάνταζαν ...υποτιμημένες σε σχέση με τις χιλιάδες δραχμών.

Στην αρχή ομολογώ πως κι εγώ δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε και παραξενευόμουν με όλη αυτή την ευδαιμονία. Και με τον καιρό, αυτήν την ευδαιμονία τη συνήθισα. Και δεν μού έκαναν πια καμμία εντύπωση ούτε οι Cayenne, ούτε τα απομνημονεύματα των φίλων από τα βάθη της εξωτικής Άπω Ανατολής, ούτε οι πισίνες που θύμιζαν τη μυθική χλιδή της 'Δυναστείας' και του 'Ντάλλας'. Άρχισα κι εγώ να θεωρώ όλες αυτές τις γκλαμουριές μία φυσιολογική κατάσταση. Η χλιδάτη ζωή φάνταζε σαν να είναι κάτι σαν ...δικαίωμα.

Και τι πείραζε αν ήταν όλα με δανεικά; Σόου ουάτ;
Το πάρτυ όμως τελείωσε.
Επίσημα μάλιστα τελειώνει σήμερα, Κυριακή 2 Μαϊου. Και αυτή είναι μια Κυριακή που θα μείνει (και αυτή) στην Ιστορία. Η Κυριακή που επισήμως μάς αναγορεύει διεθνώς φτωχούς.

Σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία αυτή εδώ η χώρα γίνεται ένα γκέτο με πατέντα. Για τη ακρίβεια, η Ελλάδα έχει το προνόμιο να είναι το πρώτο γκέτο στην Ιστορία με ευρωπαϊκό ISO. Δεν είναι καταπληκτικό να ζούμε τέτοιες ιστορικές στιγμές;

Και όμως, σίγουρα, κάποιος θα πρέπει να φταίει για όλα αυτά.
Και κάτι μού λέει πως αυτή τη λεπτομέρεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ!
Πώς είμαι τόσο σίγουρος;
Ε, δεν θέλει και πολλή σκέψη.
Θα σάς διηγηθώ ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη την Πέμπτη που μάς πέρασε, 29 Απριλίου 2010, και -δεν μπορεί- θα καταλάβετε.

Ήταν γύρω στις 8 και μισή το βράδυ όταν μού τηλεφώνησε μέσω Skype μία παιδική μου φίλη, ροδίτισσα, που ζει πλέον στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Και εννοείται πως δεν υπήρχε άλλο θέμα από το χάλι που ζει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Ένα χάλι που εκτός του ότι μάς στενοχωρεί όλους - την ίδια στιγμή μάς νευριάζει αφάνταστα.

Κι εκεί που λέγαμε διάφορα δικά μας, ξαφνικά μού λέει : "Ώπα, Γαβριήλ, στο CNN έχει απ'ευθείας εικόνες παό το Σύνταγμα!". "Τι εικόνες; Τι γίνεται;" Και γυρνάει την κάμερα του λάπτοπ της στην οθόνη της τηλεόρασής της, για να βλέπω κι εγώ τι μεταδίδεται..
Ήταν 9 το βράδυ, τα ΜΑΤ παρατεταγμένα μπροστά στη Βουλή και οι κουκουλοφόροι να πετούν πάνω τους ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Η αμερικανίδα δημοσιογράφος να μιλάει ζωντανά και να στέκεται πάνω σε μια ταράτσα και στην Αμαλίας να γίνεται ένας χαμός. Η ανταπόκριση τελειώνει με την επσήμανση του παρουσιαστή στο στούντιο ότι 'we will be monitoring this dramatic situation in Athens', και αμέσως μετά άρχιζε μια συνέντευξη στο στούντιο του CNN στο Λονδίνο με τον Αλογοσκούφη (και σάς είπα όλες αυτές τις λεπτομέρειες, για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία για ποιά μέρα μιλάω, για ποιό κανάλι μιλάω και για ποιά ώρα ακριβώς μιλάω, έχει σημασία.)

Παρατάω το Skype και πάω να δω τι μεταδίδουν τα δικά μας κανάλια.
Σιγή! Άκρα του τάφου σιωπή.

Ούτε καν μια τόση δα αναφορά για το τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή στη λεωφόρο Αμαλίας, στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο του κέντρου της Αθήνας και έξω από τη Βουλή. Επίτηδες, έστησα το λαπτοπ μπροστα στην τηλεόρασή μου και τόσο εγώ στη Ρόδο από το σπίτι μου όσο και η φίλη μου μαζί με τον άνδρα της στο Γιοχάνεσμπουργκ, είδαμε (εγώ από την τηλεόραση κι εκείνη μέσω του Skype) μέχρι τέλους το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Έτσι, από περιέργεια, μήπως και μάθει η Αγία Παρασκευή γιατί καιγόταν το Σύνταγμα, ενώ είχε βουήξει η Γη.

Και για να μην θεωρηθεί ότι 'βάλλω' την κρατική τηλεόραση, να ξεκαθαρίσω ότι ΚΑΝΕΝΑ κανάλι δεν είπε τίποτα εκείνο το βράδυ. Ούτε βέβαια και το επόμενο.

Και φτάνουμε στη χθεσινή Πρωτομαγιά.
Δεν χάρηκα καθόλου με τον προπηλακισμό κατά του Κακλαμάνη. Αγανάκτησα όμως με την αντιμετώπιση του συμβάντος από τα ελεύθερα και αλογόκριτα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που μετέφεραν 'απαλά' και στα πολύ 'ψιλά' τα όσα ειπώθηκαν κατά του και τα όσα εξέφραζαν οι έλληνες πολίτες σήμερα το μεσημέρι κατά του πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε αυτή τη χώρα. Στο κάτω-κάτω, αυτοί που ήταν στο δρόμο σήμερα στο Σύνταγμα, αυτοί είναι που θα τραβήξουν το μεγάλο κουπί που μάς περιμένει όλους. Και δικαιούνται ΚΑΙ να βρίζουν, ΚΑΙ να διαμαρτύρονται, αν θέλετε , ακόμα ΚΑΙ ΝΑ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ οποιονδήποτε αντιπροσωπεύει θεσμικά το πολιτικό σύστημα που τούς χαντακώνει τη ζωή τους, το νοικοκυριό τους και το μέλλον των παιδιών τους. Άλλωστε, ο χλευασμός, όπως και να το κάνουμε, είναι εκδήλωση αδυναμίας..
Δείτε τα αμοντάριστα πλάνα από το τι συνέβη χθες στον πεζόδρομο της Κοραή, και μετά αξίζει αν δείτε το ρεπορτάζ του ALTER, σύμφωνα με το οποίο 'κανα-δυό μεμονωμένοι ήταν αυτοί που είπαν μια λέξη παραπάνω στον τ.Πρόεδρο της Βουλής.' Όσο για την ΝΕΤ, πέρα από την εικόνα του καμμένου βαν εξωτερικών μεταδόσεων, κατά τα άλλα σχεδόν τσιμουδιά! 'Μεμονωμένες φραστικές επιθέσεις κατά του κ.Κακλαμάνη στον πεζόδρομο της Κοραή' και γρήγορα-γρήγορα στο επόμενο θέμα (δελτίο ΝΕΤ, στις 3 το μεσημέρι, 1/5/2010).
πηγή:TEHINSIDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα