Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» Παπακωνσταντίνου μιλά η αντιπολίτευση


Την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροποποίηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη βουλή.

Η τροποποίηση αφορά την διάταξη με την οποία προβλεπόταν να παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, τα μνημόνια και οι συμφωνίες αυτές έπρεπε να εισάγονται στη βουλή για κύρωση. Με την τροποποίηση που κατέθεσε αντί για κύρωση θα γίνεται συζήτηση και ενημέρωση. Τα μνημόνια δε και οι συμφωνίες θα ισχύουν και θα εκτελούνται από την υπογραφή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή έγινε με υπόδειξη των Βρυξελλών, καθώς, για να επικυρωθεί το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, οι εταίροι του ζήτησαν να έχει εξουσιοδότηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν την λέξη «πραξικόπημα» για να περιγράψουν την κίνηση του υπουργού Οικονομικών, διότι «είναι άλλο να ψηφίζει η βουλή κι άλλο να αποφασίζει μόνος του ο υπουργός».

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα φέρει στη βουλή τη δανειακή σύμβαση για ψήφιση.

Υπερψηφίστηκε πάντως, μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδειών των συνταξιούχων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επέφερε και μία βελτίωση εξαιρώντας από τις περικοπές των επιδομάτων αδειών, όσους έχουν εξασφαλίσει σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και όσους λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007.
ΠΗΓΉ:ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα