Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας υλοποίησης του ΕΣΠΑ

Υπεγράφησαν σήμερα οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2010, ύψους 7.5 δις €, από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και τους 13 Γενικούς Γραμματείς των περιφερειών της χώρας. Μιλώντας στη 2η Συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων, κ. Γιώργου Πετράκου, η ΥΠΟΙΑΝ επεσήμανε ότι: « Η κρισιμότητα της στιγμής δε σηκώνει αναβολές για την προσπάθεια που όλοι πρέπει να καταβάλουμε, για να χτίσουμε μια αξιόπιστη, ανταγωνιστική Ελλάδα. Το στοίχημα για όλους μας, πολίτες, δημόσιους λειτουργούς, παραγωγικούς φορείς και κυβέρνηση, είναι να κάνουμε όλους αυτούς που μιλάνε σήμερα για το ελληνικό πρόβλημα, σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης που εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες.
- Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση και τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με απλούστευση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και άρση των εμποδίων και αντικινήτρων.
- Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποτελεσματική χρήση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να δράσουν ως καταλύτες για την ανάπτυξη, την περιφερειακή σύγκλιση και την ενεργοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
- Ο τρίτος πυλώνας είναι η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την τόνωση της αγοράς, την προώθηση των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ολοκλήρωση μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
- Ο τέταρτος πυλώνας είναι να κάνουμε την αγορά να λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς εμπόδια εισόδου, χωρίς καταχρηστικές πρακτικές που επιβαρύνουν επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Η ΥΠΟΙΑΝ υπογράμμισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ αισιόδοξα. Ήδη τους πρώτους έξι μήνες έχει διπλασιαστεί το ποσοστό απορρόφησης, που σήμερα κινείται πάνω από 6%. Για όλο το 2010, πρόσθεσε η Υπουργός, ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε το 15% Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στη Διάσκεψη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: « Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα αποτελεί παράλληλα και την αφετηρία για μια νέα πορεία. Σ’ αυτή τη νέα πορεία δεν έχουν θέση οι συνηθισμένες πρακτικές που παρελθόντος. Δεν έχουν θέση οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δεν έχουν θέση οι πελατειακού τύπου διευθετήσεις σε «ημέτερους» και γνωστούς. Με απλά και ξεκάθαρα λόγια, το πάρτι της διασπάθισης των εθνικών και κοινοτικών πόρων, τελειώνει εδώ, μια και καλή. Όσοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε αδιαφανείς υποθέσεις, θα λύσουν τους λογαριασμούς τους με τη Δικαιοσύνη. Αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία σκιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα