Τρίτη 11 Μαΐου 2010

«Λαϊκός» έλεγχος στα πολιτικά «πόθεν έσχες»


Αυστηρότερες προβλέψεις για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος αλλά και για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» πολιτικών και δημοσίων λειτουργών προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης

Ο κ. Καστανίδης εκδήλωσε την πρόθεσή του να «εισηγηθεί άμεσα δραστικές μεταβολές στο μηχανισμό ελέγχου των δηλώσεων "πόθεν έσχες" ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Ανέφερε ότι θα εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η διενέργεια των ελέγχων των πόθεν έσχες για όλα τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα να μην γίνεται πλέον από επιτροπή υπό τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης των Παράνομων Εισοδημάτων, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σήνερα παρατηρούνται ακόμα και στους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, ο κ. Καστανίδης προτείνει να γίνεται από επιτροπή της Βουλής, υπό την προεδρεία του αρμόδιου αντιπροέδρου της Βουλής. Την πλειοψηφία σε αυτή την επιτροπή όμως δεν θα την έχουν βουλευτές αλλά μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα για να μην δίνεται η αίσθηση... ενδοοικογενειακής διευθέτησης.

Όσον αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Καστανίδης επανέλαβε ότι σύντομα «θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία», που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει διεύρυνση των χρονικών ορίων ελέγχου, ενώ η παραγραφή τους θα αποφασίζεται όχι με βάση το χρόνο λήψης της επίμαχης απόφασης, αλλά με βάση τον χρόνο κατά τον οποίο (προκριθεί ότι) προκλήθηκε ζημία στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα