Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ο "ελληνικος ιος" σαρωνει την Ευρωπη


Εστω ότι εμείς είμαστε οι «τεμπέληδες» του ευρωπαϊκού νότου. Οι Πορτογάλοι όμως τι είναι;

Με δημόσιο χρέος κάτω από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου θα ήταν, αν μη τι άλλο, άδικο να τους πούμε «μπαταχτσήδες».

Οι Ισπανοί, επίσης, με ακόμη μικρότερο χρέος και με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προφανώς και δικαιούντο μια..
καλύτερη τύχη απ’ το να γίνουν σάκος του μποξ των κερδοσκόπων.

Όμως η ζωή, η τύχη και η κυρία Μέρκελ μαζί, τα ‘φεραν αλλιώς τα πράγματα: Η κρίση, ο ελληνικός «ιός», έκανε μετάσταση, λέει, κι έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις αγορές όλης της Ευρώπης και του πλανήτη μαζί: Ιπτανται τα πορτογαλικά spreads, απογειώνονται τα ισπανικά, το ευρώ καταρρέει, βουλιάζει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κι, από κοντά, παίρνει η μπάλα και τα ομόλογα και τις τράπεζες της Ιταλίας.

Το γεγονός ότι όλο αυτό το χάος το είχαν προβλέψει προ πολλού και άλλοι πλην των … «τεμπέληδων ελλήνων» - Κρούγκμαν, Στίγκλιτς και λοιποί … «ανυπόλυπτοι» οικονομολόγοι – ουδεμία σημασία έχει και κανέναν δεν συγκινεί.

Δεν προλαβαίνουν καν να συγκινηθούν άλλωστε, διότι άπαντες τρέχουν να μαζέψουν ό,τι μπορούν:

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τρέχει εσπευσμένα στο Παρίσι, να ζητήσει γαλλική βοήθεια.Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας τρέχει, επίσης εσπευσμένα, στις Βρυξέλλες να ζητήσει στήριξη από το Νικολά Σαρκοζί. Ο Μπερλουσκόνι, από τη Ρώμη, εξαπολύει κεραυνούς και ζητά από τη Mέρκελ και το Eurogroup «πρωτοβουλίες και έκτακτα μέτρα» εδώ και τώρα. Και ο Ολι Ρεν – ο γνωστός μας … «καλό κουράγιο», ναι – φωνάζει δραματικά πως εάν αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, οι συνέπειες για όλη την Ευρώπη και τις αγορές της θα είναι χειρότερες από εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Κι όλοι μαζί πέφτουν στα γόνατα μπροστά στον Ζαν Κλοντ Τρισέ και του ζητούν να κάνει κάτι τώρα – να αγοράσει κρατικά ομόλογα, να δανείσει τις εμπορικές τράπεζες με χαμηλά επιτόκια, να κάνει ό,τι μπορεί τέλος πάντων για να ανακόψει τον «ελληνικό ιό» που ξέφυγε πλέον και σαρώνει όλη την Ευρώπη.

Στοίχημα, πως ακόμη κι εάν το κάνει, δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι κερδοσκόποι δεν θα θελήσουν κι άλλο αίμα. Εξι μήνες, άλλωστε, η Ευρώπη και η ηγεσία της τρέχουν πίσω από τις αγορές, ασθμαίνοντας κι αιμορραγώντας.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς το ξαναείπε - το ξαναέγραψε χθες στη Republicca: «Εάν», έγραψε, «δεν υπάρξει συντονισμένη, ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, τότε η ελληνική κρίση μπορεί να γίνει η αφετηρία του τέλους του ευρώ…»

Δύσκολο, όμως, να μιλήσεις και να ασχοληθείς με το ευρώ και την οικονομική διακυβέρνηση, όταν έχεις μπροστά σου …εκλογές. Ναι, αύριο, 9 Μαίου, είναι οι περίφημες εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία: Ημερομηνία, η οποία προφανώς και θα γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της Ευρώπης και της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ επίσης. Στο κεφάλαιο με τους μικρούς πολιτικές ηγέτες και τις μεγάλες καταστροφές…
πηγή:VETO 300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα