Ενώ έξι στους δέκα πολίτες αλλά και αιρετούς συμφωνούν με τον νέο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας
Αλλοι γκρινιάζουν για τις συνενώσεις, άλλοι θέλουν μεγαλύτερες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
Κλείσιμο χωματερών, απεργίες πείνας, δημοψηφίσματα αλλά και κατάληψη δημοτικών κτιρίων αποτελούν μερικούς μόνον από τους τρόπους αντίδρασης απέναντι στον «Καλλικράτη».
Ωστόσο, οι διαφωνίες για τον νέο χάρτη της χώρας σε τίποτα δεν θυμίζουν μέρες «Καποδίστρια»...
Oι 6 στους 10 πολίτες αλλά και ο αντίστοιχος αριθμός στους αιρετούς δηλώνουν υπέρμαχοι του σχεδίου των συνενώσεων, σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως μεταξύ των ενστάσεων που καταγράφονται δεν είναι πλέον η άρνηση περιοχών να συνενωθούν. Αντιθέτως, δήμοι λένε όχι στο χωροταξικό σχέδιο ζητώντας απλώς να συνυπάρξουν με άλλους δήμους από αυτούς που προβλέπει ενώ υπάρχουν και δήμοι που απορούν γιατί δεν συνενώνονται.
«Μπορεί ο δήμος Νάουσας να περνάει κρίση λόγω ανεργίας, αλλά από πλευράς υποδομών και πλούτου είναι οργανωμένος» αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Αναστάσιος Καραμπατζός. Ωστόσο, μένει αυτόνομος αντί να ενωθεί, όπως πιστεύει ο δήμαρχος, με τους δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης λόγω «μικροπολιτικών συμφερόντων». «Βρίσκονται μία σειρά από μεγάλες βιομηχανίες και εγκαταστάσεις που είναι ανεπτυγμένες μεταξύ Νάουσας και Ανθεμίων. Είναι ο συνδετικός μας κρίκος» επισημαίνει ο κ. Καραμπατζός. «Αλλιώς χάνει νόημα όλη η φιλοσοφία του «Καλλικράτη»» διευκρινίζει.
Για 100 χρόνια. «Μπαίνουν τα θεμέλια για δήμους που θα αλλάξουν έπειτα από 100 χρόνια» αναφέρει και ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός, που δηλώνει υπέρμαχος του θεσμικού πλαισίου, αλλά ως προς το χωροταξικό βλέπει να απομακρύνεται όχι μόνον η συνένωση του δήμου με το Λουτράκι αλλά και εκείνη με το διαμέρισμα των Ισθμίων.
«Ενα τεράστιο φυσικό όριο όπως η Διώρυγα δεν μπορεί παρά να αποτελεί τα όρια με το Λουτράκι» σχολιάζει και υποστηρίζει πως ένα κομμάτι από το δημοτικό διαμέρισμα Ισθμίων πρέπει να έρθει στην Κόρινθο. Σχολιάζοντας τη δυνατότητα που θα δοθεί μελλοντικά να μεταφερθούν δημοτικά διαμερίσματα σε άλλους δήμους, επισημαίνει: «Ή γίνονται με την ψήφιση του νόμου ή δεν θα γίνουν ποτέ».
Ανάλογη είναι η αντίδραση του δημάρχου Μαρώνειας Χρήστου Παπανικολάου. «Δεν διαφωνούμε με τη συνένωση, αντιθέτως πιστεύουμε ότι ο νέος δήμος της Μαρώνειας και των Σαπών είναι μικρός σε πληθυσμό» αναφέρει. Ωστόσο, ένα νέο στοιχείο έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στη Μαρώνεια. «Μαθαίνουμε ότι από τη δημοσίευση του σχεδίου άλλαξε ονομασία του δήμου και από δήμος Μαρώνειας με έδρα τις Σάπες έγινε δήμος Σαπών με την ίδια έδρα» λέει και προειδοποιεί πως «θα αντιδράσουμε κατάλληλα».
Και μάχη εδρών. Η μάχη των εδρών και της ονομασίας δίνεται και σε άλλους δήμους. Στη Φθιώτιδα οι δήμοι Αταλάντης και Στυλίδας επιθυμούν να ονομαστούν σε Λοκρών και Ανατολικής Φθιώτιδας αντιστοίχως, ενώ ο σημερινός δήμος Μώλου ζητά να αποτελέσει την έδρα του νέου δήμου Μαλιακού αντί των Καμένων Βούρλων.
Στην Αρκαδία ο δήμος Λεβιδίου δεν έχει καμία αντίρρηση να συνενωθεί με άλλους τρεις δήμους, αλλά διαφωνεί να αποτελέσει έδρα η Βυτίνα, ενώ στην Εύβοια αντίστοιχη είναι η στάση του δήμου Κηρέως, ο οποίος συμφωνεί να ενωθεί με τους δήμους Νηλέως και Ελυμνίων, όχι όμως και να ονομαστεί ο νέος δήμος Λίμνη. Φωνές διαφωνίας απέναντι στον «Καλλικράτη» ακούγονται από διάφορες περιοχές και με διαφορετικά επιχειρήματα. Ετσι, η Κύμη Ευβοίας βρίσκει θετικό το ένα από τα δύο σενάρια που προβλέπει το σχέδιο για συνένωσή της με το δήμο Ταμυνέων, ενώ δεν αποκλείει να ενταχθεί και ο δήμος Αυλώνος. Αντιθέτως, αντιδρά κατηγορηματικά στο άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στους δήμους αυτούς θα προστεθούν άλλοι δύο, δημιουργώντας ένα αχανές νέο σχήμα. «Θα είναι ολέθριο για την ανάπτυξη της περιοχής» σχολιάζει ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς.
Να μη συνενωθεί με την Ξάνθη ζητά ο δήμος Σταυρούπολης, καθώς, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τα κριτήρια του «Καλλικράτη» θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ορεινός και να παραμείνει αυτόνομος.
Οι αντιδράσεις είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τον «Καποδίστρια»
«Οχι ένας δήμος σε κάθε μεγάλο νησί»
«Oχι» στη λογική ένα νησί, ένας δήμος λένε πολλά μεγάλα νησιά της χώρας. Λέσβος, Ρόδος, Χίος, Σάμος, Κως, Κάρπαθος, Λήμνος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος ζητούν να μην ισχύσει η αρχή αυτή στους δήμους τους.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε λύσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη και την ερήμωση των νησιών μας», αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι δημοτικές αρχές και επισημαίνουν: «Απαιτούμε και για τα μεγάλα νησιά σχήματα όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Οπως αναφέρουν με τον «Καλλικράτη» νησιά με έκταση πάνω από 1.600
τετραγωνικά χιλιόμετρα θα αποτελέσουν έναν δήμο, ενώ πολλά από αυτά έχουν πληθυσμό που ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους. Οι δήμοι ετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων και χθες πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο συγκέντρωση, στην οποία διατύπωσαν την αντίθεσή τους οι 13 δήμοι του νησιού να περιοριστούν μόνο σε έναν.
Απεργία πείνας, δημοψήφισμα και καταλήψεις
Με απεργία πείνας και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ελληνικό και με δημοψήφισμα στον Ρέντη απαντούν οι δημοτικές αρχές στον «Καλλικράτη».
«Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με τους κατοίκους της Νίκαιας» δηλώνει ο δήμαρχος Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.
«Αλλά το σχέδιο υποτίθεται πως έρχεται για να δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαν. Εμείς είμαστε ήδη ένας δήμος με πλήρεις κοινωνικές υποδομές, ταμειακή υπηρεσία, πιστοποίηση για το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ταμείο με 10 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε πάρει ποτέ δάνειο» εξηγεί και διευκρινίζει ότι η συνένωση με τον χρεωμένο δήμο Νίκαιας «έρχεται να ανατρέψει τον προγραμματισμό». Από την αρχή υπήρχε διαφωνία για συνένωση με Πειραιά ή Νίκαια- προσθέτει-, ενώ είχαν συναινέσει με ενδεχόμενη συνένωση με το Μοσχάτο και τον Ταύρο. Αποφασίστηκε όμως να μην γίνουν συνενώσεις δήμων από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. «Δεν θα πάμε σε καταλήψεις ή ακραίες λύσεις, θα ακολουθήσουμε δημοκρατική διαδικασία» παρατηρεί για το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Διαφορετική είναι η άποψη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εκεί, κάτοικοι και φορείς του δήμου Λαχανά πραγματοποίησαν ήδη κατάληψη στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, διαφωνώντας με τις συνενώσεις, ενώ και στον δήμο Σοχού έκλεισαν τις δημόσιες υπηρεσίες και οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους.
Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί γενικότερα πολεμικό κλίμα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αδικούνται σε σχέση με την Αττική. «Καταστρατηγείται το όριο που έβαλε το υπουργείο, αφού δήμοι όπως οι Αμπελόκηποι, ο Εύοσμος ή η Σταυρούπολη συνενώνονται παρ΄ ότι είναι μεγαλύτεροι από δήμους της Αττικής όπως τα Βριλήσσια, οι Αγιοι Ανάργυροι και η Αγία Βαρβάρα που μένουν αυτόνομοι» σημειώνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και διερωτάται:
«Γιατί άλλο ψαλίδι εκεί και άλλο σε εμάς;».
πηγή: Τα Νέα
Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Καποδίστρια και η πολιτική ηθική που
ακόμη αναζητούμε (Βίντεο)
-
Η ιστορία είναι πάντα το πιο χρήσιμο και αξιόπιστο εργαλείο για να
ερμηνεύσουμε πολλά, αν όχι όλα, απ΄ όσα ζούμε σήμερα στη χώρα. Δεν είναι
ευχάριστα κα...
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα