Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Dimitris Papadimoulis: Ιστορική πρόκληση μια μεγάλη συμμαχία

Άρθρο του Δ. Παπαδημούλη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η ταπεινωτική κηδεμονία και το άγριο νεοφιλελεύθερο πακέτο του ΔΝΤ επιταχύνουν την κατάρρευση ενός αποτυχημένου και ένοχου πολιτικού συστήματος.

Οι εντεινόμενες ανισότητες, η γραφειοκρατία και η διαφθορά σκοτώνουν την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τα συνθήματα για «ισχυρή Ελλάδα» και «θωρακισμένη οικονομία» συντρίβονται με πάταγο. Εκατομμύρια Ελληνες, οι φτωχότεροι και οι πιο έντιμοι φορολογικά, καλούνται να πληρώσουν μόνο αυτοί το λογαριασμό για ένα πάρτι δεκαετιών της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, στο οποίο ήταν ακάλεστοι.

Για να βγει η χώρα το συντομότερο από αυτό το επικίνδυνο τούνελ και να μη χρεοκοπήσει, χρειάζεται να αλλάξουν τα πάντα και γρήγορα.

Κεντρική προτεραιότητα της αριστεράς τα επόμενα χρόνια, στην πράξη και όχι στα λόγια, πρέπει να γίνει η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της πελατειακής σπατάλης και της ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων..
... Από εκεί πρέπει και μπορεί να εξοικονομηθούν δισ. ευρώ. Για να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι με μια αντίστροφη αναδιανομή, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ισχυροί κύκλοι του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου καλλιεργούν τα σενάρια για γάμο ανάμεσα στο σημερινό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και τμήμα της εκ δεξιών αντιπολίτευσης. Οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ δείχνουν ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Ομως, οι καταγγελίες των πολιτικών εναντίον των επιχειρηματιών, ότι προετοιμάζουν τον έλληνα Μπερλουσκόνι, αν και εύλογες, δεν αρκούν και δεν πείθουν. Γιατί είναι απολύτως προφανές ότι η διαπλοκή για χρόνια στην Ελλάδα έχει δύο άκρες. Είναι η ιθύνουσα πολιτική τάξη που εξέθρεψε την πολιτική και επιχειρηματική διαφθορά. Την άπλωσε στην κοινωνία και την προστάτεψε μέσα από ένα σπάταλο πελατειακό κράτος, που κατελήφθη από ένα χυδαίο κομματισμό. Αυτό είναι το κράτος και το πολιτικό σύστημα που καταρρέει σήμερα.

Είναι ιστορική πρόκληση και ευθύνη για την αριστερά να πρωταγωνιστήσει για δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας, ικανής να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα, με αναπτυσσόμενη οικονομία, ισχυρή κοινωνική συνοχή και ένα δίκαιο, έντιμο, αποκομματικοποιημένο και αποτελεσματικό κράτος.

Οσοι προκάλεσαν τη βαριά ασθένεια, δεν είναι πειστικοί φορώντας τη λευκή μπλούζα του γιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα