Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Κυπαρισσία: «Τα κατάλληλα όρια είναι απαραίτητα για τα παιδιά»

Ενημερωτική εκδήλωση με θεματικό τίτλο «Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος – “αθλητική” ψυχολόγος, Γεωργία Θεοδωροπούλου. «Παιδί και όρια. Γιατί θεωρούνται μια δύσκολη υπόθεση», «H χρησιμότητα των ορίων στη συμπεριφορά των παιδιών», «Ελευθερία και όρια» είναι τα θέματα που ανέπτυξε η ψυχολόγος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Νικόλαος Ανδρουτσόπουλος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «όλοι μας, ως γονείς, με τις αγωνίες τις καθημερινές και τις δυσκολίες της εποχής, προσπαθούμε να επιβάλλουμε, να

βρούμε μια λύση, να διαχειριστούμε τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών. Άλλοτε το πετυχαίνουμε, άλλες φορές όχι. Γι’ αυτό έχουμε κοντά μας την ψυχολόγο – “αθλητική” ψυχολόγο, Γεωργία Θεοδωροπούλου, να μας βοηθήσει με τις γνώσεις και την επιστημονική της κατάρτιση και να μας δώσει κατευθύνσεις, ιδέες και στοιχεία για το πώς θα διαχειριστούμε και θ’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα σχετικά με τα όρια».
Η κα Θεοδωροπούλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα κατάλληλα όρια είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατευτούν το σώμα, ο νους και ο ψυχικός κόσμος των παιδιών. Στην ομιλία της αναλύθηκε το γιατί τα όρια και οι κανόνες αποτελούν μία δύσκολη υπόθεση για τη σύγχρονη οικογένεια και γιατί θεωρούνται απαραίτητα αρκετές φορές. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της γνώσης του εαυτού των γονέων, ώστε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και να συμβάλουν στη συνεχή εξέλιξη των ίδιων αλλά και των παιδιών τους.
Επίσης, αναλύθηκαν τα εργαλεία της αποτελεσματικής πειθαρχίας και πώς αυτά ευνοούν τη δομημένη σχέση των μελών μίας οικογένειας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της έννοιας της ελευθερίας και των ορίων, καθώς και στο πώς το ένα επηρεάζει αλλά κι επιτρέπει την ύπαρξη του άλλου.
Η καθημερινή συναναστροφή των παιδιών με «σημαντικούς άλλους» ανθρώπους, όπως είναι οι συνομήλικοι, οι εκπαιδευτικοί, οι προπονητές, ευνοεί την ψυχική ανθεκτικότητα, την κοινωνικό-συναισθηματική προσαρμογή, καθώς και την αυτογνωσία σε συνδυασμό με το καλά δομημένο οικογενειακό περιβάλλον, επιτρέποντας την ύπαρξη της αυτόνομης σκέψης.
Η ίδια τόνισε συμπερασματικά ότι η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η αγάπη, η ενθάρρυνση, η παρακίνηση και η εποικοδομητική επικοινωνία και συναναστροφή αποτελούν σημαντικά στοιχεία της επαφής μας με τα παιδιά για μία χαρούμενη παιδική ηλικία, που θα οδηγήσει σε μία υγιή ενηλικίωση του ατόμου!

Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros


1 102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα