Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Κακοκαιρία σαρώνει την Κρήτη: 1 αγνοούμενος, εγκλωβισμοί και σοβαρές ζημιές


Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τις τελευταίες ώρες την Κρήτη η οποία πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση κτηνοτρόφου, τον εγκλωβισμό πολιτών σε αυτοκίνητα αλλά και πλήθος σοβαρών υλικών ζημιών, όπως την κατάρρευση των γεφυρών Κερίτη και Πλατανιά στον νομό Χανίων. Δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν στρατιωτικά ελικόπτερα για τη διάσωση του κτηνοτρόφου
Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σάρωσε τις τελευταίες ώρες την Κρήτη η οποία πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση κτηνοτρόφου που παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων, τον εγκλωβισμό πολιτών σε αυτοκίνητα αλλά και πλήθος σοβαρών υλικών ζημιών, όπως την κατάρρευση των γεφυρών Κερίτη και Πλατανιά στον νομό Χανίων.
Play Video




Aγνοείται κτηνοτρόφος
Οι Ερευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου άνδρα που αγνοείται βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ βρέθηκε το αυτοκίνητο άδειο σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου εξαφανίστηκε ο άνδρας.


Εκκένωση σπιτιών κοντά σε ποταμό

Σύμφωνα με πληροφορίες αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων είχε επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική καθώς ήταν εγκλωβισμένοι εντός κατοικίας στην θέση Καρβουνόλακος Ρεθύμνου.

Σωστικά μέσα μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να συνδράμουν.

Την ίδια ώρα, σπίτια εκκενώθηκαν στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.

Νωρίτερα υπήρξαν σκέψεις για εκκένωση του Πλατανιά Ρεθύμνου αφού ήταν ορατός ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού εκεί, εντούτοις η εντολή εκκένωση δεν κρίθηκε εν τέλει απαραίτητη.

Σε επιφυλακή ήταν οι αρχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού Πλατανιανού στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, εκτιμήθηκε 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό τέθηκαν σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχείρησαν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουν κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρέθηκαν και  αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια ήταν με στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη στον ΣΚΑΙ,  άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα και σπίτια με σωστικά συνεργεία να σπεύδουν.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός ατόμων από όχημα στην θέση Καρβουνόλακος.




Σχολεία 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώνονται στα Χανιά και στο Ρέθυμνο οπού αύριο Τρίτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Χανίων και Πλατανιά.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Μαλεβιζίου.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να πλήττουν το νησί αλλά μέχρι τα μεσάνυχτα.

 



Βιβλική καταστροφή στα Χανιά 


Βιβλικές είναι οι καταστροφές στο νομό Χανίων που έχει κοπεί στα δύο, από την παλαιά Εθνική Οδό και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να έχουν αποκλειστεί Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μάλιστα ήταν τόσο άσχημες που τόσο το  προεδρικό Αir Force One όσο και ελικόπτερα που επρόκειτο να προσεγγίσουν την Κρήτη, για να συνδράμουν στις έρευνες για τον κτηνοτρόφο, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν


Kατάρρευση γεφυρών 

Η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς δεν "άντεξε" το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας, παρά τις προσπάθειες θεμελίωσης της γέφυρας που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η γέφυρα, άνοιξε χθες το απόγευμα Κυριακής, εξαιτίας της μεγάλης κατολίσθησης στο Φουρνέ, προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση οχημάτων, ωστόσο σήμερα, το πρωί, κατέρρευσε τμήμα λίγο πριν την είσοδο στην γέφυρα και λίγες ώρες αργότερα, έπεσε ολόκληρη.


Το μεσημέρι της Δευτέρας κατέρρευσε η γέφυρα του Πλατανιά, στην παλαιά Εθνική Οδό, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά διακόπηκε.


Ιδιαίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Σταύρου Αρναουτάκη στον ΣΚΑΙ έχουν καταρρεύσει 5 ακόμη μικρότερες γέφυρες στον νομό Πλατανιά.

"Οι καταρρεύσεις έχουν προκαλέσει την αποκοπή ολόκληρων περιοχών.Έχουμε επίσης σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο, σε ορισμένα τμήματα παρατηρούμε κατολισθήσεις.Να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμοι και προσεκτικοί οι οδηγοί, δεν χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις.Ούτε οι πιο ηλικιωμένοι δεν θυμούνται τόσο σοβαρή κακοκαιρία στην Κρήτη, και ειδικά στα Χανιά. "Tόνισε.

Χωρίς ρεύμα 
Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών.

Σπίρτζης στην Κρήτη 

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που έσπευσε στο νησί και αντί να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο.

Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης ήδη υπάρχει κλιμάκιο μηχανικών από τις προηγούμενες καταστροφές το οποίο συμπληρώνεται τώρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές στα προβλήματα στις υποδομές, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα» και πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από την κατολίσθηση.

«Πηγαίνουμε προς τα Χανιά, θα κάνουμε σύσκεψη με όλους τους φορείς, το ΕΚΑΒ, την τοπική διοίκηση του στρατού, την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε ποια είναι η κατάσταση.

Το νερό που έχει πέσει είναι παρά πολύ και το θέμα είναι ότι είχε προηγηθεί και το προηγούμενο. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό που είναι ακόμη και ανθρωπίνως δυνατό», εξήγησε ο κ. Ταφύλλης.

Διακοπές κυκλοφορίας
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τροχαία, αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω προβλημάτων ή έντονων καιρικών φαινομένων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ

• Ν.Ε.Ο. Χανίων – Σητείας (ύψος Άγιοι Πάντες έως Π.Υ. Βρυσών) λόγω κατολίσθησης. • Επαρχιακός δρόμος από Αϊ Κυρ Γιάννη προς Καλάθενες (Κίσσαμος) λόγω κατολίσθησης. • Γέφυρα Αλικιανού (ισχυρή βροχόπτωση). • Γέφυρα Φουρνέ προς Λάκκους(ισχυρή βροχόπτωση). • 14ο χιλ. Ν.Ε.Ο.Χανίων – Ρεθύμνης. • Δρόμος Περιβολίων -Θερίσσου λόγω κατολίσθησης. • Πτώση Γέφυρας Γερανίου Π.Ε. Οδού. • Πτώση Γέφυρας Κερίτη-Περιοχή Αλικιανού.

Δ.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

• Επ. Ο. Πανόρμου - Περάματος (Υπερχείλιση ποταμιού) • Επ. Ο. Πρασσές – Γιαννούδι (Κατολίσθηση). • Ε.Ο Αργυρούπολη – ΑΣΗ Γωνία Πλησίον «Γέφυρα Γύπαρη». • Διασταύρωση οδού Μελισσηνού – Κεφαλογγιάνηδων προς ενετικό Λιμάνι Ρέθυμνο. • Επαρχιακής οδού Ρεθύμνου - Ρουσσοσπιτίου Δήμου Ρεθύμνου, θέση Αγ. Ειρήνη. • Δημοτική οδό προς το εργοστάσιο ‘’Ψαροκόλυβος’’ Πέραμα Δ. Μυλοποτά (Φερτά υλικά από την υπερχείλιση του πόταμου). • Δημοτική οδό προς τις εγκαταστάσεις «Βιολογικού», (Υποχώρηση του εδάφους). • Επαρχιακή οδό μεταξύ οικισμών Κράνας και Ζωνιανών. (Κατολίσθηση). • Επαρχιακής οδού Εξάντη - Μπαλί, Δήμου Μυλοποτάμου, (Πτώση βράχων επί του οδοστρώματος). • Επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Σπηλίου από Κέντρο ‘Θυμέλη’ έως διασταύρωση Σωματά.

Δ.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

• Ηράκλειο, Ν. Αλικαρνασσός οδός Δερβενακίων, (έντονη συγκέντρωση όμβριων υδάτων). • Εθνική Οδό Ρεθύμνου – Ηρακλείου στο ύψος της Γέφυρας Παλαιόκαστρου, (έχει κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας). (Κατολίσθηση). • Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη. (Κατολίσθηση). • Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα. (Κατολίσθηση). • Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο. (Κατολίσθηση). • Από παράκαμψη΄Ανω Βιάννου προς Δημαρχείο Βιάννου. (Κατολίσθηση)

Oι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Έκτακτη Χρηματοδότηση
Την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Χανίων, στο περιθώριο των σοβαρών υλικών ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία, διεμήνυσε ο Υπουργός Εσωτερικών  Αλέξης Χαρίτσης.

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα σε αιτήματα δήμων του νομού Χανίων που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και εγκρίναμε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 950.000,00 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές.

Με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους, οι εν λόγω ενισχύσεις αποδίδονται ως εξής:

Δήμος Κισσάμου, νομός Χανίων: 500.000,00 ευρώ
Δήμος Καντάνου – Σελίνου, νομός Χανίων: 450.000,00 ευρώ» . Γνωστοποίησε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας.

Πηγή ΦΩΤΟ: Flashnews, Zarpa News
Πηγή Βίντεο: Nέα Τηλεόραση Κρήτης eκρήτη
Πηγή: FlashNews, AΠΕ, skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα