Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

27 Φεβρουαρίου 1943 πέθανε ο Κωστής Παλαμάς

Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου 1943 πέθανε ο Κωστής Παλαμάς27 Φεβρουαρίου 1943 έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.
Έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς (γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1859), ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. 
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880. 
Ήταν βαριά άρρωστος και καθηλωμένος στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1943 έφυγε η γυναίκα του  Μαρία
Το νέο του θανάτου του επιφανέστερου ποιητή της γενιάς του 1880 κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στην κατοχική Αθήνα. 
«Χτες βράδυ μία είδηση ακατανόητη μας ήρθε. Μία είδηση ασύλληπτη. Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός» γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου
Την επομένη μέρα από νωρίς το πρωί πλήθος λαού άρχισε να συγκεντρώνεται στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να αποτίσει το ύστατο χαίρε στον μεγάλο ποιητή, αλλά και για να εκφράσει τα αντικατοχικά του αισθήματα, ψάλλοντας σύσσωμοι μπροστά στους Γερμανούς κατακτητές τον Εθνικό Υμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα