Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Η Ελλάδα δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό στην Ευρώπη


Πίσω μόνο από την Ουγγαρία
«Η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές»
Τη δεύτερη θέση, σχετικά με τον λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την Ουγγαρία, καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).
Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση πανευρωπαϊκά ως προς το ποσοστό υποστήριξης απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων, σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του σουηδικού Ινστιτούτου Timbro που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει και φέτος η Ουγγαρία.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, «η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές», ενώ τα «λαϊκιστικά» κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2015».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, στην Ελλάδα οι ψήφοι στα «λαϊκιστικά» κόμματα ανήλθαν σε 3,172,620.

Ενώ το ποσοστό στο σύνολο των ψήφων έφτασε το 57%.
Βέβαια, προς… υπεράσπιση της χώρας μας, η έρευνα επισημαίνει πως το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, καθώς όπως προκύπτει, «1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε κάποιο απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα» και «1 στις 3 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα».

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος, με εξαίρεση αποτελούν τις μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή».
Σχετικά με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού

Ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται τακτικά σε διεθνή μέσα όπως ο Economist, η Die Welt και η La Repubblica.

Ο συγγραφέας του Δείκτη, Αντρέας Γιόχανσον Χέινο, δήλωσε: «Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

»Την άνοιξη, επίκειται η διεξαγωγή τόσο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εθνικών εκλογών στην Ισπανία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα