Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Οι 8 αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλουν στην πρόληψη της άνοιας


Οι 8 αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλουν στην πρόληψη της άνοιας | vita.gr

Παρακάτω, θα βρείτε όλους τους παράγοντες που συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας γενικά, αλλά και στην πρόληψη της άνοιας ειδικά
Δυστυχώς, υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύει λανθασμένα ότι η άνοια συνδέεται άρρηκτα με το γήρας και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει ώστε να αποφευχθεί. Παρακάτω, θα βρείτε όλους τους παράγοντες που συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας γενικά, αλλά και στην πρόληψη της άνοιας ειδικά.
Σωματική άσκηση. Η συχνή σωματική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσετε το ρίσκο της άνοιας, να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία. Όταν λέμε συχνή άσκηση, εννοούμε 5 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα. Μέτρια δραστηριότητα είναι η σωματική άσκηση που μας κάνει να λαχανιάζουμε, να ιδρώνουμε ελαφρώς και αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς. Μπορείτε να ξεκινήσετε χορό, κολύμπι ή γρήγορο περπάτημα. Η ποδηλασία σε ένα μεγάλο πάρκο ή οι σκάλες αντί ασανσέρ είναι οι μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση.
Κόψτε το κάπνισμα. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να το πάρετε απόφαση. Σε όποια φάση της ζωής και αν κόψουμε το κάπνισμα, κάνει καλό στη συνολική υγεία και ελαττώνει το ρίσκο της άνοιας.
Υγιεινή διατροφή. Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Προσπαθήστε να καταναλώσετε 5 μερίδες την ημέρα. Τα ψάρια είναι απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα, ενώ οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη βοηθούν στο να διατηρείτε την ισορροπία. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ισορροπίας, διότι περιέχει πολλά λαχανικά, φρούτα, ακόρεστα λίπη, πουλερικά, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά. Περιορίστε (όσο μπορείτε) τα γλυκά, τα αρτοποιήματα, τα ποτά αλλά και το αλάτι στα γεύματά σας.

Διατηρήστε υγιές βάρος. Όσο παραμένουμε σε ένα κανονικό και σταθερό βάρος, μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή αλλά και άνοια. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής ώστε να μένετε σε σταθερό αριθμό πρόσληψης θερμίδων.

Καταναλώστε λογικές ποσότητες αλκοόλ. Οι νέες γενικές οδηγίες στην κατανάλωση αλκοόλ είναι 14 μονάδες την εβδομάδα, αλλά όχι μέσα σε μία μέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 4-5 ποτήρια κρασί την εβδομάδα. Ιδανικά, περιορίστε κι άλλο το αλκοόλ πίνοντας σε μικρότερο ποτήρι, σαν συνοδευτικό φαγητού.

Πνευματική δραστηριότητα. Αν μπορείτε να έχετε το μυαλό σας σε διέγερση, είναι πιθανότερο να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε κατά πολύ την εκδήλωση άνοιας. Ξεκινήστε την εκμάθηση νέας γλώσσας, κάντε παζλ, παίξτε χαρτιά και διαβάστε πολλά βιβλία. Ο,τιδήποτε είναι διασκεδαστικό και διεγερτικό για το μυαλό, πρέπει να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Κοινωνικοποιηθείτε. Ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας και μας κάνει επίσης λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας. Φροντίστε τον εαυτό σας, δείξτε συνέπεια στις ιατρικές εξετάσεις και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν βλέπετε ότι κάτι αλλάζει στην υγεία σας.
vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα