Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Δάνειο Πολάκη: Αργουλές Σφακίων με τιμές... Εκάλης

Πώς δόθηκε το καταναλωτικό δάνειο των €100.000 - Η εκτίμηση της Attica Bank ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην Κρήτη είναι €350.000, περίπου σαν την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη ή τη Μύκονο - Τι συνέβη όταν ο ΕΦΚΑ πήγε να αποσύρει ταμειακά διαθέσιμα ύψους €150 εκατ. από την Attica Bank για να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος - Διαβάστε την αλληλογραφία μεταξύ ΕΦΚΑ-Attica Bank
Το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο κ. Παύλος Πολάκης από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank πυροδότησε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε μια χρονική περίοδο που ακόμη και οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες δεν έχουν να διαθέσουν κεφάλαια για τη δανειοδότηση υγιών επιχειρήσεων, η μικρότερη και προβληματική Attica Bank, η οποία έχει υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς λόγω της ανεξέλεγκτης δανειοδότησης στο παρελθόν, ενέκρινε με ευκολία ένα προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο για χάρη του

αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Και ενώ το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας την προηγούμενη Κυριακή (17 Φεβρουαρίου) επιβεβαιώθηκε λέξη προς λέξη, ο κ. Πολάκης αντέδρασε με απειλές, ύβρεις, εκβιασμούς και παράνομες ηχογραφήσεις!







Αρχικά προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι κατέφυγε στο καταναλωτικό δάνειο «για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου» επιχειρηματολογώντας ότι πριν από τον Οκτώβριο του 2015 είχε τα διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα απ’ όσα του εξασφαλίζει πλέον η πολιτική. Μετά ξεκίνησε να βρίζει και να απειλεί την εφημερίδα και στο τέλος παγίδευσε το τηλέφωνο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφοντας και δημοσιοποιώντας τη συνομιλία τους, ενώ μόλις κατάλαβε ότι η πράξη του επισύρει κακουργηματική δίωξη έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα και ισχυρίστηκε ότι μετέφερε τη συνομιλία από στήθους γιατί έχει καλό μνημονικό!



Θυμάται ακόμα το σχήμα της πέτρας κάτω από την οποία έβγαλε έναν ροφό το 1992 στην Κάρπαθο, όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του (τρόπος του λέγειν) στην ΕΡΤ!

Πώς πήρε το δάνειο
Η Attica Bank, από την άλλη, με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από το «ΘΕΜΑ», παραδέχτηκε ότι αντίστοιχο προσωπικό δάνειο δεν έχει χορηγηθεί σε άλλον πολιτικό και επέλεξε τη σιωπή στο ερώτημα πόσα άλλα φυσικά πρόσωπα έχουν πάρει καταναλωτικό δάνειο τόσο μεγάλου ύψους. Η Attica απάντησε μεν ότι το καταναλωτικό δάνειο Πολάκη έχει χορηγηθεί σε «ικανό αριθμό» προσώπων, ωστόσο άλλα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ...
Για να εκταμιευτεί στον κ. Πολάκη το σπαστό καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ σε δύο τμήματα ύψους 70.000 ευρώ (με επιτόκιο 8,1% και αποπληρωμή σε 15 χρόνια) και 30.000 ευρώ (με επιτόκιο 6,1% και εξόφληση σε 9 χρόνια), ο εκτιμητής της Attica Bank προσδιόρισε την εμπορική αξία της κατοικίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον Αργουλέ Χανίων στα 350.000 ευρώ! Δηλαδή 3,5 φορές πάνω από την αντικειμενική τιμή. Αυτή η εκτίμηση ήταν και το κλειδί για τη χορήγηση του δανείου. Με απλά λόγια, η Attica Bank τιμολόγησε με σχεδόν 2.000 ευρώ το τ.μ. την οικία του κ. Πολάκη στα Σφακιά, εξισώνοντας έτσι τις τιμές στον Αργουλέ με τις εμπορικές αξίες στην Εκάλη, στο Ψυχικό και το Κολωνάκι και αναβαθμίζοντας το ορεινό χωριό του υπουργού Υγείας σε νέα Μύκονο! Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για να εκταμιεύσει στον κ. Πολάκη το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ η Attica Bank εκτίμησε ότι το άμεσα ρευστοποιήσιμο τίμημα της υποθηκευμένης (για δεύτερη φορά, αφού το ίδιο οίκημα έχει μπει ως υποθήκη για δάνειο 300.000 ευρώ που ο αναπληρωτής υπουργός πήρε προ δεκαετίας από τη Eurobank) κατοικίας στον Αργουλέ ανέρχεται στις 290.000 ευρώ. Συμπτωματικά, το υπόλοιπο του δανείου που έχει ο κ. Πολάκης στη Eurobank (περίπου 200.000 ευρώ σήμερα) αθροιστικά με το νέο καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ από την Attica Bank ανέρχονται στις 300.000 ευρώ, όση είναι δηλαδή περίπου και η εκτιμώμενη αξία της αγροικίας του αναπληρωτή υπουργού στα Σφακιά και για τις υπόλοιπες 10.000 ευρώ δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις από τον υπουργό.
Προτού εκταμιευτεί το προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ -σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica Bank- οι υπηρεσίες της τράπεζας έκαναν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους κινδύνου και η χορήγηση έλαβε το τυπικό OK από την Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων, όπως προβλέπεται για τα πολιτικά πρόσωπα.

Η εκτίμηση της εμπορικής αξίας του σπιτιού του Παύλου Πολάκη στον Αργουλέ Σφακίων ήταν και το κλειδί για να πάρει το δάνειο των 100.00 ευρώ. Ο εκτιμητής της τράπεζας όρισε την εμπορική του αξία στα 350.000 ευρώ! Δηλαδή 3,5 φορές πάνω από την αντικειμενική τιμή

Στο όριο
Παρά την προκλητικά υψηλή εκτίμηση της αξίας του σπιτιού και πάλι η έγκριση της Attica Bank βγήκε κυριολεκτικά στο όριο.
Και αυτό διότι ο δείκτης PTI (Payments To Income) ο οποίος αφορά το ποσοστό των πληρωμών που κάνει ο δανειολήπτης σε άλλα δάνεια που συνιστούν ανελαστικές υποχρεώσεις δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% των μηνιαίων εισοδημάτων του.

Στην περίπτωση του κ. Πολάκη, ο δείκτης PTI είναι στο 39%, αφού πρέπει να πληρώνει 2.100 ευρώ τον μήνα για δάνεια (1.300 για το πρώτο δάνειο στη Eurobank και ακόμη 800 ευρώ για το καταναλωτικό δάνειο στην Attica Bank) και τα εισοδήματά του από τη βουλευτική αποζημίωση είναι περίπου 5.000 ευρώ, εκ των οποίων το 40% πηγαίνει υποχρεωτικά στο κυβερνών κόμμα (σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή με καθαρό μηνιαίο εισόδημα πάνω κάτω 3.000 ευρώ, ο κ. Πολάκης πρέπει να πληρώνει 2.100 ευρώ σε δάνεια και με τα υπόλοιπα 900 ευρώ να ζει πληρώνοντας τα έξοδα για τις σπουδές της μεγάλης του κόρης σε άλλη πόλη, ενώ η μικρότερη προετοιμάζεται για Πανελλαδικές. Βέβαια εδώ πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έσοδα της γιατρού συζύγου του.
Σχετικά με τον φάκελο της δανειοδότησης Πολάκη από την Attica Bank, η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάνθηκε ότι το δάνειο είναι τεχνικά σύννομο, σημειώνοντας ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν η τιμή των 2.000 ευρώ το τετραγωνικό αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία της κατοικίας. Βέβαια αυτό είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί στο μέλλον. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Attica είναι μια τράπεζα εναντίον της οποίας πριν από 15 ημέρες έχουν ασκηθεί διώξεις σε στελέχη της επειδή έδιναν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, όπως στην περίπτωση του επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα που επιχείρησε να αντλήσει κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων με εγγύηση... βοσκοτόπια στην Ιθάκη.
Το «ΘΕΜΑ», που ήδη από την προηγούμενη Κυριακή έγραψε ότι το καταναλωτικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού είναι νομότυπο αλλά για τον μέσο Ελληνα απλησίαστο έως αδύνατο, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν αντίστοιχα εισοδήματα όπως ο κ. Πολάκης, δέχτηκε απειλές, ύβρεις και εκβιασμούς.

Η Attica Bank κινδύνευε με κατάρρευση αλλά αυτοί έδιναν δάνειο €100.000 στον Πολάκη! - Τι συνέβη όταν ο ΕΦΚΑ κινήθηκε για να αποσύρει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Attica Bank για να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος

Βαρύνουσας σημασίας είναι μια νέα αποκάλυψη που δείχνει ότι η Attica Bank δίνει καταναλωτικά δάνεια ύψους 100.000 ευρώ, τη στιγμή που η διοίκηση της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσής της αν οι βασικοί καταθέτες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους!

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), βασικός μέτοχος της Attica Bank μετά την απορρόφηση του Ταμείου των μηχανικών, ΤΣΜΕΔΕ, εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση όλων των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων.

Το ενδεχόμενο ανάληψης των περίπου 150 εκατ. ευρώ που διατηρεί ο ΕΦΚΑ σήμανε συναγερμό στην Attica Bank: «Μια πιθανή απόσυρση των διαθεσίμων που διατηρεί ο Οργανισμός στην τράπεζα θα επέφερε άμεση και σοβαρή επίπτωση στη ρευστότητα, στην κερδοφορία και τελικά στη σταθερότητά της, γεγονός που λόγω της μετοχικής σχέσης ενδέχεται να επιφέρει σημαντική υστέρηση στη διαχρονική απόδοση της επένδυσης και τελικά θα αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων του Οργανισμού».

Αυτό αναφερόταν σε έγγραφο που συνέταξε η Διεύθυνση Χρηματαγορών και Κεφαλαιαγορών της Attica Bank προς τον ΕΦΚΑ με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2019.








Πέντε ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 13 του μήνα, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ ενημέρωνε τα μέλη του Δ.Σ. του: «‘‘Η πιθανή απόσυρση των διαθεσίμων του ΕΦΚΑ», αναφέρει η τράπεζα, «θα επιφέρει άμεση και σοβαρή επίπτωση στη ρευστότητα, την κερδοφορία και σταθερότητά της’’», ζητώντας να εξαιρεθεί ο ΕΦΚΑ από την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων που διατηρεί σήμερα στην Attica Bank, όπως προβλέπεται από υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (αρ. οικ. 2/6748/ΔΛΓΚ/19 από 24-01-2019).

Η υποχρέωση μεταφοράς των διαθεσίμων του ΕΦΚΑ ήταν επιτακτικό αίτημα όχι του διοικητικού συμβουλίου του ασφαλιστικού φορέα, αλλά του υπουργείου Οικονομικών και τελικά ματαιώθηκε αφού το Ταμείο ζήτησε και έλαβε εξαίρεση ώστε να μη μεταφερθούν τα 150 εκατ. ευρώ των ασφαλισμένων και συνταξιούχων στον ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τραπέζης της Ελλάδος. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόση άνεση έχει η Attica Bank, μια τράπεζα που προειδοποιεί τις εποπτικές αρχές ότι θα καταρρεύσει αν ένας καταθέτης αποσύρει τα κεφάλαιά του, να μοιράζει καταναλωτικά δάνεια με αμφίβολη εξασφάλιση σε υπουργούς;


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα