Άρωμα προεκλογικής περιόδου σε πλήρη εξέλιξη αναδύει το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών. Η προχθεσινή σύσκεψη κεντρικών στελεχών στο υπουργείο Οικονομικών, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής που αφήνε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης τον Μάιο αλλά κυρίως η χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να εγκρίνει επίσημο κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις “ξαναφούντωσαν” τα σενάρια εκλογών.
Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με βασικό θέμα τη στρατηγική του κόμματος στις ευρωεκλογές και το τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα του ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά, η ΠΓ αποφάσισε να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου, προκειμένου να
ανασχεθεί ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ είναι ότι τελικώς οι ευρωκλογές θα γίνουν με σταυρό. Όπως τόνισαν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει θέμα λίστας», θα γίνουν κανονικά με «σταυρό». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία δια της Μ. Σπυράκη είχε τονίσει ότι είναι απαράδεκτο 90 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών να μην έχουν αποσαφηνιστεί οι διαδικασίες.
Το τρίτο στοιχείο που ξεκαθάρισε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, αυτές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου. Σε εκκρεμότητα μένει λοιπόν για την ώρα το θέμα των εθνικών εκλογών.
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, ωστόσο όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Ν. Βούτσης, «δεν μπορεί κανείς να αποκλείει τίποτα». Από τη μεριά της η ΝΔ εμφανίζεται βεβαία ότι εντός των επόμενων 90 ημερών θα υπάρξει και εθνική κάλπη και για αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.
Κεντροαριστερό άνοιγμα: Οι επόμενες κινήσεις
Τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση του κεντροαριστερού ανοίγματος αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εισηγηθεί προς την ΚΕ την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία μιας ευρύτατης συμπαράταξης προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, συλλογικότητες και κόμματα ώστε να αποτραπεί ενόψει των ευρωεκλογών η άνοδος της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην ίδια την Ευρώπη και να αντιμετωπιστούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για απεύθυνση πλατιά προς όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται σε αυτό το χώρο και έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς. Η πρόσκληση αφορά όλους». Σε ερώτηση αν το κάλεσμα αφορά και τη Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «η πρόσκληση αφορά όλους» ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο είπε ότι «οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου».
Η απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου-διακήρυξης της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», την οποία υπογράφουν 100+ μέλη της Κίνησης που προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς και τονίζουν την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση της 4ης Μαρτίου με τη συμμετοχή του προέδρου της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών στο ΕΚ, κ. Ο. Μπουλμάν.
Όχι Γεννηματά-Θεοδωράκη στο κάλεσμα του Τσίπρα
Άμεση ήταν η απάντηση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού στο κάλεσμα του Τσίπρα για κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων.
Αρνητικά απάντησε το Κίνημα Αλλαγής στη πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, τονίζεται ότι «οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωσή του είναι εκ του πονηρού. Είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς».
Το Κίνημα Αλλαγής ταυτόχρονα υπογραμμίζει: «Υπάρχει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τιμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις ευρωεκλογές. Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος».
Αρνητικό και το Ποτάμι
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο κάλεσμα του κ.Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας: «Και θέλω εδώ να απαντήσω στον κ. Τσίπρα που πριν λίγες ώρες είπε πάλι ότι καλούμε τους προοδευτικούς της χώρας να ενωθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τους συντηρητικούς, τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους.
Απαντώ λοιπόν στον κ.Τσίπρα. Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί. Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια και γι’ αυτόν που κυβερνάει και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».
Μάχη χαρακωμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τον χώρο της Κεντροαριστεράς
Εν τω μεταξύ, η μάχη για το χώρο της Κεντροαριστεράς καλά κρατεί με δηλώσεις σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη αυτή την στιγμή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Φυσικά δεν θα ακολουθήσουμε λογικές 1930 όταν δεν έκαναν αντιφασιστικά μέτωπα για να μείνουν τάχα “καθαροί”. Αντιθέτως, μάλιστα, πρέπει να φτιάξουμε πλατιά μέτωπα με τους Πρασίνους και τους σοσιαλιστές απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και πρόσθεσε: «Οι μόνοι που δεν συνεργάζονται σε αυτό το πλαίσιο, αποτελώντας θλιβερή εξαίρεση, είναι το ΚΙΝΑΛ και η κα Γεννηματά. «Γιατί το πολιτικό τοπίο έχει μετατοπιστεί: Το ΚΙΝΑΛ είναι η νέα κεντροδεξιά και η Νέα Δημοκρατία η νέα ακροδεξιά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.
Για πανικό έκανε λόγο από τη μεριά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Θέμα Radio: «Για μένα δείχνει έναν πανικό, βλέπουν ότι χάνουν και προσπαθούν να αδράξουν με το ψεύτικο σύνθημα Κεντροαριστερά μετά από τέσσερα χρόνια μη προοδευτικής κυβέρνησης, είναι μια προσπάθεια που φαίνεται πως απέτυχε και είχε μάλλον την αντίθετη επίδραση, τουλάχιστον ότι συσπειρώνεται κόσμος του παλιού ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής». Για την μετακίνηση των Μωραΐτη και Τόλκα, ο κ. Παπανδρεόυ είπε: «Νομίζω ότι ό τι αδράξανε, αδράξανε, δεν θα αλλάξει δημοσκοπικά τουλάχιστον, αυτό κυνηγάνε δεν κυνηγάνε ιδεολογίες, γιατί αν ήταν να πάνε για ιδεολογικούς λόγους γιατί να δώσεις υπουργείο, η ανταλλαγή ταυτοτήτων θέσης είναι κυνική διαχείριση εξουσίας που ο καθένας το βλέπει και μάλλον δεν το επικροτεί».
Το νέο γκάλοπ της Alco για το OPEN
Εν τω μεταξύ, προβάδισμα 6,5 μονάδων της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή κατέγραψε νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του OPEN, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Έλλη Στάη.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 5,7 μονάδων με ποσοστό 23,8% έναντι 18,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1% και το ΚΙΝΑΛ με 4,1%. Με το όριο της εισόδου “φλερτάρουν” η Ένωση Κεντρώων (2,7%) και η Λαϊκή Ενότητα (2,6%), ενώ εκτός φαίνεται πως μένουν Ποτάμι (1,3%), ΑΝΕΛ (1,4%) και Ελληνική Λύση (1,4%). Στο 16,1% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 8,5% η αποχή, ενώ το λευκό βρίσκεται στο 2,9%.
Με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 6,5 μονάδες και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 26,9%, ΣΥΡΙΖΑ 20,4%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,8%, ΚΙΝΑΛ 4,6%, Ένωση Κεντρώων 3%, Λαϊκή Ενότητα 2,9%, ΑΝΕΛ 1,6%, Ελληνική Λύση 1,6% και Ποτάμι 1,5%. Ιδιαίτερη ενδιαφέρον για μια πολιτική ανάλυση παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ποιοτικά ευρήματα του γκάλοπ. Έτσι, για παράδειγμα, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες αναφέρουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, την ίδια στιγμή που ποσοστό 66% αρνείται να αποκαλέσει την γειτονική χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Όσον αφορά την θετική οικονομική ατζέντα που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση, τα πράγματα φαίνεται πως είναι μοιρασμένα. Ποσοστό 35% αναφέρει “πολύ”, ενώ ποσοστό 35% αναφέρει “λίγο”.
Διαβάστε όλη τη δημοσκόπηση εδώ thetoc.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα