Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ποιες περιοχές θα πλήξει την Κυριακή και τη Δευτέρα η κακοκαιρία Ωκεανίς


Καιρός: Η «Ωκεανίς» σαρώνει τη χώρα φέρνοντας πολλά προβλήματα
Οι άνεμοι ξεπέρασαν ακόμη και τα 140 χλμ. την ώρα - Σημαντικά ύψη βροχής - Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή - Χιόνια και στα βόρεια προάστια
Η «Ωκεανίς» είναι εδώ και μαζί της έφερε χιόνια, ανέμους και πολλά προβλήματα στη χώρα μας.
Σε λευκό κλοιό βρισκόταν από το πρωί του Σαββάτου η Βόρεια Ελλάδα, ενώ από το μεσημέρι η κακοκαιρία «χτυπούσε» και την Αττική.
Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ λόγω χιονόπτωσης έκλεισε και η περιφερειακή οδός Πεντέλης- Νέας Μάκρης.
Σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης.
Εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες παρέμειναν οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο στη Λάρισα, λόγω της χιονόπτωσης.

Σε εξέλιξη βρισκόταν επιχείρηση της Πυροσβεστικής το βράδυ του Σαββάτου για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων που είχαν «κολλήσει» με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους σε σημείο λίγο πριν από το καταφύγιο Φλαμπούρι, στην Πάρνηθα. Οι επιβάτες των αυτοκινήτων ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άνδρες της οποίας κατευθύνθηκαν στο σημείο και, τελικά, τους απεγκλώβισαν.

Σε ανάλογη επιχείρηση είχε προχωρήσει η Πυροσβεστική και στο όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, το οποίο βρισκόταν από το πρωί της ίδιας ημέρας σε λευκό κλοιό. Ο απεγκλωβισμός δυο ατόμων που βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τα δύο άτομα είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την "Ωκεανίδα" από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 24/02.

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου περίπου στις 20:00 στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και στους πρόποδες της Πεντέλης, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, εκτιμώντας ότι αυτό θα γινόταν σε, περίπου, δύο ώρες.

Το βράδυ του Σαββάτου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής χτυπούσε ασταμάτητα από κλήσεις κατοίκων για κοπές δέντρων σε Κηφισιά, Μενίδι, Πειραιά και Φιλοθέη.

Ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα είχαν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε θαλάσσιες περιοχές, που κατά τόπους έφταναν στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10 μποφόρ, δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές ήταν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί της ίδιας ημέρας δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).

Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Δείτε εδώ την πρόβλεψη του καιρού των επόμενων ωρών από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΕΣ
Όπως ακριβώς σας είχα ενημερώσει εδώ και ημέρες, η κακοκαιρία με τους σφοδρούς ανέμους, τις χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας μας επηρεάζει από τις πρώτες πρωινές ώρες. Μάλιστα, εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, η αίσθηση της παγωνιάς στο ανθρώπινο σώμα γίνεται ακόμη πιο έντονη και αυτό ασφαλώς το έχετε καταλάβει όλοι.

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ
Η θερμοκρασία μέσα στη νύχτα θα υποχωρήσει λίγο ακόμη στην Αττική με αποτέλεσμα οι τοπικές χιονοπτώσεις να απασχολούν περιοχές περίπου από τα 250 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κυρίως τις βορειότερες περιοχές των προαστίων του λεκανοπεδίου. Αυτός ο καιρός θα διατηρηθεί και αύριο με τα φαινόμενα κατά βάση να επηρεάζουν κυρίως τις ανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι σε τοπικό επίπεδο δεν θα επηρεαστούν και κεντρικά τμήματα. Τα υψόμετρα των τοπικών χιονοπτώσεων αύριο στην Αττική θα είναι περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα ενώ στις περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου θα εκδηλώνεται κατά διαστήματα χιονόνερο ή τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ
Στον χάρτη που σας επισυνάπτω, φαίνονται ξεκάθαρα οι περιοχές που θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Όπως χαρακτηριστικά βλέπετε, θα επηρεάζονται τμήματα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα έως και την Πελοπόννησο περίπου από τα 350-400 μέτρα και υψηλότερα. Μάλιστα, στη Θεσσαλία αλλά και στην κεντρική Στερεά τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι ακόμη πιο χαμηλά. Περίπου στις ίδιες περιοχές (αλλά και από τα ίδια υψόμετρα) θα διατηρηθούν οι χιονοπτώσεις και τη Δευτέρα με τη μόνη διαφορά ότι θα χιονίσει πρόσκαιρα στη Μακεδονία και τη Θράκη ακόμη και τμήματα πολύ χαμηλού υψομέτρου. Βέβαια τα φαινόμενα της Δευτέρας θα είναι πιο εξασθενημένα.

ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ
Οι θυελλώδεις βοριάδες που θα πνέουν με ένταση 9-10 μποφόρ θα διατηρηθούν έως και το πρωινό της Τρίτης ειδικά στο Αιγαίο. Φαίνεται λοιπόν ότι θα συνεχιστούν σε πολλές περιοχές τα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις στις εναέριες.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ
Ο παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι αρκετά ισχυρός τις επόμενες δύο ημέρες διότι θα σημειωθούν θερμοκρασίες (κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά) που θα αγγίξουν τους -9 με -10 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Πολύ ισχυρές καταιγίδες αναμένονται το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας στα κεντρικά και ιδιαιτέρως νότια νησιωτικά τμήματα. Εκεί, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που θα εκδηλωθούν.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Γενικευμένη βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη για όλη τη χώρα. Τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά.
ΥΓ. Εύχομαι η ταλαιπωρία των οικογενειών που αποκλείστηκαν από τη χιονοθύελλα στην Πάρνηθα να τελειώσει σύντομα. Οι υπόλοιποι να προσέχετε τις μετακινήσεις σας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο καιρός την Κυριακή από την ΕΜΥ

Διατήρηση της κακοκαιρίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο αναμένεται την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα