Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινάει το πρόγραμμα - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Σε απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για τη φετινή χρονιά, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής.
ΚΕΑ: Σήμερα η πληρωμή των δικαιούχων
Συνολικά, η εκτιμώμενη δαπάνη για τα προγράμματα θα ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κοινωνικό τουρισμό με εξαήμερες διακοπές, ιαματικό τουρισμό έως και έξι μέρες, παιδικές κατασκηνώσεις έως δεκάξι, τετραήμερες εκδρομές, βιβλία και βοήθημα σε επιδοτούμενες μητέρες.
Ο κοινωνικός τουρισμός συνολικά θα έχει 60.000 δικαιούχους, το εκδρομικό πρόγραμμα 12.500 δικαιούχους, ενώ θα δοθούν 150.000 βιβλία, ενώ το χρηματικό βοήθημα θα χορηγηθεί σε 1.250 πολύτεκνες μητέρες. Στα προγράμματα συμμετοχής έχουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, καθώς και οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του ΟΠΕΚΑ. Προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί κανονικά οι εισφορές, όπου χρειάζεται. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση και οι τελικοί δικαιούχοι θα προκύψουν μετά από κλήρωση.
Πιο αναλυτικά, η απόφαση κατ’ άρθρο ορίζει τα ακόλουθα:Άρθρο 1
Προγράμματα ΛΑΕ έτους 2018
Τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το έτος 2018 είναι τα ακόλουθα:
Πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού το οποίο θα περιλαμβάνει:
α) διακοπές διάρκειας μέχρι έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα,
β) πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε απλών λούσεων σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας και
γ) επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, διάρκειας μέχρι και 16 ημέρες (15 διανυκτερεύσεις).
Επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων ημερών (τρεις διανυκτερεύσεις).
Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων.
Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες.

Άρθρο 2
Αριθμός δικαιούχων
Ο αριθμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2018 καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο ως εξής:

Για το πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού ο αριθμός ανέρχεται στα 60.000 άτομα, εκ των οποίων:

α) 55.000 άτομα, μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι έξι ημέρες διακοπές (πέντε διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα,

β) 4.000 συνταξιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν, παράλληλα με τις έξι ημέρες διακοπές (πέντε διανυκτερεύσεις), μέχρι και πέντε απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας στο πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού και

γ) 1.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, δικαιούχοι του ΛΑΕ, μπορούν να φιλοξενηθούν σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, μέχρι και 16 ημέρες (15 διανυκτερεύσεις) στο επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
Για το επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα ο αριθμός ανέρχεται στα 12.500 άτομα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδρομές, διάρκειας τεσσάρων ημερών (τρεις διανυκτερεύσεις), εντός της χώρας, με συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά γραφεία.
Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων ο αριθμός ανέρχεται στα 150.000 άτομα, προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, από συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
Για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες ο αριθμός ανέρχεται σε 1.250 πολύτεκνες μητέρες.

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου και δωρεάν παροχής βιβλίων για το έτος 2018 έχουν:

α. οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α'), όπως ισχύει,

β. οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

γ. τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων,

δ. οι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ με την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές καθώς και τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού έχουν:

Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α'), όπως ισχύει και οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ με την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές.

Δικαίωμα συμμετοχής στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα έχουν:

α. τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών τα οποία είναι τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής και

β. τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών εφόσον λαμβάνουν σύνταξη ορφανείας ή επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας από τον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).

Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 16ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2018, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες έχουν:

Οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Οι μητέρες πρέπει, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, να έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή να είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου και 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2018, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

Το ποσό του χρηματικού βοηθήματος καθορίζεται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΑΕ.

Οι δικαιούχοι που θα κάνουν χρήση του προγράμματος κοινωνικού ή ιαματικού τουρισμού έτους 2018, δεν δικαιούνται, κατά τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, να κάνουν χρήση και της παροχής του εκδρομικού τουρισμού και αντίστροφα.

Οι δικαιούχοι που θα κάνουν χρήση της παροχής του προγράμματος κοινωνικού ή ιαματικού ή εκδρομικού τουρισμού έτους 2018, έχουν τη δυνατότητα, να κάνουν χρήση των παροχών των υπολοίπων προγραμμάτων του ΛΑΕ.

Άρθρο 4
Επιλογή δικαιούχων των προγραμμάτων και παροχών του ΛΑΕ 2018

Για την ένταξη των δικαιούχων στα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2018 υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους αίτηση συμμετοχής.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων πέραν του οριζόμενου στο άρθρο 2 για κάθε πρόγραμμα, η επιλογή γίνεται με κλήρωση, η οποία διεξάγεται με τη διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΑ.

Εξαιρούνται της διαδικασίας κλήρωσης και συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού ή εκδρομικού τουρισμού όσοι λαμβάνουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση. Τα ανωτέρω πρόσωπα, εφόσον δεν έχουν μέλη οικογένειας δικαιούχους του ΛΑΕ, μπορούν να συνοδεύονται από τρίτο πρόσωπο, στο οποίο θα χορηγείται σχετικό δελτίο του ΛΑΕ, επίσης χωρίς κλήρωση, με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί από τον αιτούντα ως συνοδός στην αίτηση συμμετοχής του.

Για τα προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, παιδικού κατασκηνωτικού προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων, οι κληρωθέντες δικαιούχοι, μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους από τα ΚΕΠ ή τα βιβλία τους από τα συμβεβλημένα με το ΛΑΕ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, από την έναρξη των προγραμμάτων και μέχρι την ημερομηνία που θα καθοριστεί με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Μετά την ημερομηνία αυτή, τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ και τυχόν αδιάθετα βιβλία θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα συμβεβλημένα με το ΛΑΕ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, σε δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα έτους 2018 και δεν κληρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν μέχρι τότε τα δελτία των παροχών ή τα βιβλία τους.
πηγή:CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα