Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Παππάς εναντίον Τσακαλώτου: Κρατάει χρόνια αυτή η... κόντρα

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από την στιγμή δηλαδή που ο τελευταίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Aυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πολιτικοί ήταν ποτέ ιδιαιτέρως κοντά καθώς έχουν διαφορετική φιλοσοφία και προέρχονται από διαφορετικές συνιστώσες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να θεωρεί ότι Νίκος Παππάς δρα παρασκηνιακά εναντίον του στο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς φέρεται να προσάπτει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως ακολουθεί προσωπική στρατηγική, υπονοώντας πως βρίσκεται πιο κοντά στις Βρυξέλλες παρά στην κυβερνητική γραμμή.
Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, με το Μαξίμου να εκφράζει αρχικά την δυσαρέσκεια του, και στην συνέχεια να παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό Oικονομικών με αφορμή τις δηλώσεις του περί συνέχισης των αξιολογήσεων από τους

δανειστές στην μεταμνημονιακή εποχή, φαίνεται πως ήρθαν να προσθέσουν άλλο ένα επεισόδιο σε αυτήν την «άτυπη κόντρα».
Αν και όλα έδειχναν το πρωί της Παρασκευής πως με την κάλυψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στο Κόκκινο», το επεισόδιο έβαινε προς λήξη, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας μία ανακοίνωση του Μαξίμου έριξε νέο «λάδι στην φωτιά». «Καμία περαιτέρω αξιολόγηση και καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών, πέραν των δύο το χρόνο, που προβλέπονται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, δεν θα ισχύει για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Τυπικά απαντούσε στη ΝΔ, ουσιαστικά όμως έπαιρνε νέες αποστάσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που υποστήριζε τα αντίθετα.
Την σκυτάλη πήρε η ομάδα των 53 επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η ομάδα απάντησε μέσω διαρροών, φωτογραφίζοντας τον Νίκο Παππά, ως υπεύθυνο για την εσωκομματική επίθεση που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη «συνιστώσα» βάλει εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου καθώς εκτιμά ότι συνεχίζει να επηρεάζει την επικοινωνιακή στρατηγική στο Μαξίμου ακόμη και μετά την αποχώρηση του και την ανάληψη του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής.
Παράλληλα η ομάδα των 53 ήταν εκείνη που είχε εκφράσει πρόσφατα ενστάσεις με το κλίμα σκανδαλολογίας που επιχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση με την υπόθεση της Novartis αλλά είχε αφήσει και αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για κίνδυνο αρχηγοκεντρικού κόμματος.
Στον αντίποδα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ο Νίκος Παππάς ήταν πίσω και από τις διαρροές που διοχετεύθηκαν στο παρελθόν στον Τύπο περί κόντρας του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιώργο Χουλιαράκη κάτι το οποίο – όπως υποστηρίζουν στη Νίκης – ουδέποτε συνέβη. Άλλωστε από τις πρώτες στιγμές που κάθισε στην «ηλεκτρική» καρέκλα του «Τσάρου» της οικονομίας είχε διαμηνύσει με νόημα «εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης- και ακόμα χειρότερα δεν είμαι Ιφιγένεια».
Μία ακόμη κόντρα μεταξύ των δύο πολίτικών υπήρξε και με τον «πολύπαθο» διαστημικό οργανισμό τον οποίο δημιούργησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, λόγω κυρίως των απαιτούμενων νέων κονδυλίων που χρειάζονταν για να λειτουργήσει το νέο εγχείρημα.
Έντονο παρασκήνιο επικράτησε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό καθώς οι πληροφορίες ήθελαν το Νίκο Παππά να επιθυμεί να μετακομίσει σε ένα παραγωγικό υπουργείο και συγκεκριμένα σε αυτό Ανάπτυξης (έχει μετονομαστεί σε υπουργείο Οικονομίας) αλλά προσέκρουσε πάνω στην αντίθετη άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα αναγκάζονταν να συνεργαστεί μαζί του, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να δώσει την «Σολομώντεια λύση» τοποθετώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Μια ακόμη κόντρα είχε ξεσπάσει και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ν. Παππάς κλήθηκε σε συνέντευξή του να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση του κ. Τσακαλώτου για «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών στις συμφωνίες με την τρόικα. «Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της διαπραγματεύεται σκληρά και διεκδικεί το καλύτερο. Νομίζω ότι η χρήση του όρου κατενάτσιο εξυπηρετεί σκοπούς επικοινωνιακούς και ενδεχομένως στοχοποίηση συγκεκριμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου» είχε δηλώσει τότε ο κ. Παππάς. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα