Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

«Τσουνάμι» για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις έρχεται το 2019 και στη Μεσσηνία!

Μεγάλη μείωση στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς έφεραν οι προστατευτικοί νόμοι
Καταργούνται, ωστόσο, και υπάρχει μεγάλη
ανησυχία για «τσουνάμι» πλειστηριασμών
Ενδεικτικά της προστασίας στην περιουσία του Μεσσήνιου πολίτη, που προσέφεραν όλα τα χρόνια εφαρμογής, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου «Κατσέλη», είναι τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας για τις κατασχέσεις που έχουν επιδώσει οι δικαστικοί επιμελητές από το 2010 έως και φέτος.
Η μείωση τα τελευταία έτη, αγγίζει ακόμα και το 80% και ο φόβος που κυριαρχεί είναι ότι με την κατάργηση των προστατευτικών νόμων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα

εκτοξευθούν, με κόσμο να χάνει την περιουσία του, από την μια ημέρα στην άλλη.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου «Κατσέλη» τελειώνει σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου. Αναμένεται να ανακοινωθεί ολιγόμηνη παράτασή του, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει τίποτα επίσημο. Ακόμα κι αυτό όμως δεν πρόκειται να κοπάσει, τον ορυμαγδό που όλοι προβλέπουν ότι θα έρθει με τους πλειστηριασμούς.
Αυτή τη στιγμή σε καθεστώς προστασίας, βρίσκονται μόνο όσες πρώτες κατοικίες έχουν ενταχθεί ή έχει έστω κατατεθεί σχετική αίτηση στο νόμο «Κατσέλη».
Κατασχέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2010 οι κατασχέσεις που είχαν επιδώσει οι δικαστικοί επιμελητές ήταν 347.
Το 2011 μειώθηκαν σε 272.
Το 2012 επιδόθηκαν 190 κατασχέσεις.
Το 2013 ήταν 218.
Το 2014 μειώθηκαν σε 194.
Το 2015 ήταν 106.
Το 2016 μειώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και επιδόθηκαν μόλις 58.
Το 2017 επιδόθηκαν 68.
Και φέτος ,μέχρι προχθές, επιδόθηκαν 81 κατασχέσεις.
Είναι ξεκάθαρο, το πόσο επηρέασε ο νόμος «Κατσέλη» την όλη διαδικασία, κυρίως εν μέσω κρίσης, που οι οφειλές όλων αυξήθηκαν και η πλειοψηφία των πολιτών παρουσίασε αδυναμία συνέπειας πληρωμής τους. Οι δικαστικοί επιμελητές εκτιμούν, ότι από την επόμενη κατάργησης των προστατευτικών νόμων, θα υπάρξει κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ιδιαίτερα από τράπεζες.

Ακόμα και τώρα αίτηση
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, συστήνει στον κόσμο, ακόμα και τώρα, στο πάρα πέντε, όποιος μπορεί να υπαχθεί και έχει τις προϋποθέσεις να υποβάλει αίτηση υπαγωγής.
«Διότι με την υποβολή και μόνο της αίτησης, ανεξάρτητα του πότε θα κριθεί και πως θα κριθεί, απολαμβάνει τα ευεργετήματα του νόμου, δηλαδή παγώνουν τα καταδιωκτικά μέτρα. Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να υποβάλει την αίτηση. Ακόμη, και εάν δεν είναι βέβαιος πως θα κριθεί η αίτησή του, να την καταθέσει ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για μεγαλύτερο διάστημα. Γιατί, μόνο χάρη της αίτησης που θα έχει υποβληθεί, θα έχει κάποιους μήνες προστασίας. Μετά θα δούμε ποιο νομικό καθεστώς θα υπάρχει. Όποιος έχει τις προϋποθέσεις να κάνει την αίτηση του και να μη σκεφτεί ότι οι μέρες είναι λίγες.
Είτε στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στη μία περίπτωση, είτε με το δικηγόρο του στο νόμο «Κατσέλη». Ποιες προϋποθέσεις θα διαμορφωθούν και ποια κριτήρια θα υπάρξουν από εδώ και πέρα θα το δούμε. Ακούγεται και φημολογείται ότι θα υπάρξει μία παράταση. Το βέβαιο είναι ότι με την υποβολή και μόνο της αίτησης εξασφαλίζει αρκετούς μήνες δικονομικά ακαταδίωκτου», πρόσθεσε ο κ. Ξηρογιάννης

Πριν τον πλειστηριασμό
Κάποιος ,όμως , που δεν μπορεί να υπαχθεί, πως μπορεί να προστατευθεί και τι νομικά «εργαλεία» έχει για να αμυνθεί, έναντι ενός πλειστηριασμού;
Ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να δει αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα που μπορεί να τον προστατεύσουν, όπως κάποιος μεγάλος αριθμός δόσεων που μπορεί να υπαχθεί και πρόσθεσε:
«Απ’ ότι ακούγεται αναμένονται τέτοια μέτρα. Τι γίνεται όμως εάν δεν υπαχθεί πουθενά και έχει να αντιμετωπίσει μόνο πλειστηριασμούς, οι οποίοι είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα αυξηθούν όταν θα πάψει να υπάρχει η ομπρέλα αυτών των προστατευτικών νόμων; Είναι βέβαιο ότι θα δούμε αύξηση των πλειστηριασμών, γιατί πάρα πολλές αναγκαστικές εκτελέσεις έχουν παγώσει, ακριβώς γιατί εκκρεμεί μία διαδικασία στα υπερχρεωμένα. Από εκεί και πέρα, στη διαδικασία του πλειστηριασμού η άμυνα του οφειλέτη είναι αυτή που προβλέπεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δηλαδή, θα μπορεί να δει την τιμή με την οποία βγαίνει το ακίνητο στον πλειστηριασμό και, ενδεχομένως, αν δεν είναι ορθή να ζητήσει τη διόρθωση της και να την επηρεάσει ή την περιγραφή του πράγματος που βγαίνει στον πλειστηριασμό. Προβλέπεται και μία δυνατότητα εξάμηνης παράτασης του πλειστηριασμού, όμως εκεί πρέπει να πληρώσει ένα μέρος του κεφαλαίου και των εξόδων. Όσο απολαμβάνουμε ακόμα αυτούς τους προστατευτικούς νόμους, δεν έχουμε ζήσει τις ακραίες καταστάσεις των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων».
Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει ένας οφειλέτης που κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του:
«Έχει δικαίωμα ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής. Απλώς, όταν μιλάμε για κατάσχεση και για επικείμενο πλειστηριασμό, θεωρητικά θα έχει εξαντλήσει τα άλλα μέσα. Δηλαδή, θα έχει προσφύγει κατά της ίδιας της οφειλής. Κάποιος που παίρνει μία διαταγή πληρωμής, καταρχήν θα ξεκινήσει με τον δικαστικό τίτλο, βάση του οποίου έχει γίνει η κατάσχεση. Αν μιλάμε για διαταγή πληρωμής, έχει δικαίωμα να κάνει ανακοπή και να επικαλεστεί με το δικηγόρο του, τους λόγους για τους οποίους μπορεί να προσβάλει ένα χρέος. Αν είναι βάσιμη η ανακοπή, μπορεί να αναστείλει όλη τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του, μόνο και μόνο γιατί άσκησε μία ορθή και βάσιμη ανακοπή. Από κει και πέρα η αναγκαστική εκτέλεση είναι το επόμενο στάδιο, το τελικό. Δηλαδή, εάν έχουν κριθεί η βασιμότητα των απαιτήσεων ή ακόμα και αν δεν έχει κριθεί, αλλά επειδή οι διαταγές πληρωμής είναι εκτελεστές και αν δεν κάνεις αίτηση αναστολής προχωράει η αναγκαστική εκτέλεση, καθώς μόνο η άσκηση της ανακοπής δεν αναστέλλει, πρέπει να κάνεις και αίτηση αναστολής. Εάν φτάσει στην αναγκαστική εκτέλεση και εκεί έχει δικαίωμα ανακοπής κατά της εκτέλεσης γιατί μπορεί να υπάρχουν παρατυπίες στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Το βασικό είναι ότι πρέπει να έχει άμεση και καλή συνεργασία με το δικηγόρο του. Επειδή οι προθεσμίες πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχετικά σύντομες, το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ενημερώσει άμεσα το δικηγόρο του. Για παράδειγμα, η αναγκαστική εκτέλεση γίνεται μετά από τρεις εργάσιμες μέρες από τότε που θα κοινοποιηθεί η εντολή – επιταγή. Πρέπει, λοιπόν, άμεσα όταν θα παίρνει ένα έγγραφο την ίδια μέρα να ενημερώνει το δικηγόρο του να του λέει τι είναι και να προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
Της Βίκυς Βετουλάκη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα