Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Παίζουν με το ρολόι στο ελαιόλαδο οι Ιταλοί

Νηνεμία επικρατεί αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά τις αγορές ελληνικού ελαιολάδου από το εξωτερικό, με τους Ιταλούς εμπόρους να χρονοτριβούν έχοντας το βλέμμα τους στην –πιο όψιμη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις– παραγωγή της Ισπανίας.
«Οι προσφορές που υπάρχουν από Ισπανία βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τις δικές μας και σε καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Όταν υπάρχει, για παράδειγμα, στην αγορά προϊόν από την Ανδαλουσία στα 2,80 και στα 2,60, αντιλαμβάνεστε ότι με τις τιμές που περιμένουν να πουλήσουν οι Έλληνες εδώ, τα πράγματα δυσκολεύουν», δήλωσε στον Αντώνη Ανδρονικάκη και στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Νίκος Λάππας, διευθυντής της

ελληνικής θυγατρικής της ιταλικής εταιρείας Alta Maremma.
«Οι Ιταλοί, προς το παρόν, αγοράζουν μικροποσότητες για να καλυφθούν μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν θα μπουν για τα καλά στην αγορά οι Ισπανοί. Το κακό είναι ότι παρά την ακόμα πιο όψιμη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, χρονιά των Ισπανών, δεν έχουμε ούτε τις ποσότητες για να επωφεληθούμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση της φετινής παραγωγής, ο κ. Λάππας αναφέρει ότι «οι ποιότητες είναι μέτριες και είναι δύσκολο να βρεθούν οξύτητες ακόμα και στο 0,5%. Ποσοτικά, αν και δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτα ολοκληρωμένη εικόνα, φαίνεται ότι η μείωση της εγχώριας παραγωγής θα αγγίξει ακόμα και το 50%».
Μέχρι ευρώ το κιλό η Μεσσηνία
Ο κ. Λάππας σημείωσε ότι «το τελευταίο δεκαήμερο γενικά δεν υπάρχουν αγοραστές. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες είχαν φύγει κάποιες ποσότητες στα 3,90 ευρώ/κιλό, ενώ αυτές τις μέρες γνωρίζω για δύο βυτία που έφυγαν από τους Μολάους Λακωνίας στα 3,60 και 3,70 ευρώ/κιλό».
Από την πλευρά της Μεσσηνίας το ρεπορτάζ αναφέρει ότι "η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η τιμή για το καλής ποιότητας προϊόν κινείται στα 3 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, σε λίγες περιοχές της Μεσσηνίας θα βρει κανείς οξύτητες από 0,4% έως 0,6%. Στις υπόλοιπες περιοχές οι οξύτητες είναι μεγάλες από 1% έως 2%, ενώ υπάρχουν ακόμα και 'τριάρια'".
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσήνη και γ.γ. του ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, επισήμανε ότι «τα ελαιόλαδα με οξύτητα 0,6% είναι σπάνια, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 1% ή και πάνω από αυτό. Για οξύτητες άνω του 0,5, δε, η τιμή πέφτει 10 λεπτά ανά 0,1% οξύτητας». tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα