Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ετοιμάζονται αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου των αγροτών

Μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking θα πρέπει να συγκεντρώνουν αγρότες, μισθωτοί και συνταξιούχοι από το νέο έτος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου και θα προβλέπει υψηλότερο ποσό αποδείξεων από 25% έως 50% ανάλογα με το ύψος εισοδήματος του κάθε φορολογουμένου.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους και συγκεκριμένα των κωδικών 049-050, 80% των φορολογουμένων δήλωσαν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που είχαν υποχρέωση, κάτι που δείχνει, όπως επισημαίνουν, ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα

για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος.
Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά, από τα μέσα Ιανουαρίου του 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την ακόλουθη προοδευτική κλίμακα:
15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).
Σήμερα κάποιος φορολογούμενος με εισοδήματα:
10.000 ευρώ, πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 1.500 ευρώ.
20.000 ευρώ, οφείλει να έχει αποδείξεις 2.500 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 3.500 ευρώ.
40.000 ευρώ, συγκεντρώνει αποδείξεις 6.000 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 8.000 ευρώ.
H έκπτωση φόρου
Με βάση τη νομοθεσία κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.
Εάν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.
Από την υποχρεωτική πληρωμή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.  Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα