Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Από πού προέρχονται τα έθιμα των Χριστουγέννων;

Γιατί στολίζουμε δέντρο; Πότε ξεκινήσαμε να ανταλλάσσουμε δώρα; Από πού έρχεται ο Άγιος Βασίλης;
Η 25η Δεκεμβρίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως μέρα χαράς, ακόμη και στον μη χριστιανικό κόσμο. Ωστόσο, δεν ονομάζαμε αυτή τη μέρα πάντα Χριστούγεννα και δεν γιορτάζαμε πάντα τη γέννηση του Θείου βρέφους! Ούτε είχαμε τα ίδια έθιμα. Όλα έχουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα ιστορία, και μόλις τη μάθετε, είμαστε βέβαιοι ότι θα αγαπήσετε τις γιορτές ακόμη περισσότερο!
Από τα αρχαία χρόνια, εορταζόταν το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χειμώνα. Το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτούσε την έναρξη του χειμώνα, το μεγάλωμα της μέρας και μια εποχή αναγέννησης, που

κορυφώνεται στην εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου), όταν πλέον η φύση ανθίζει. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πότε ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέρα είχε ήδη καθιερωθεί από τον 2ο μ.Χ. αιώνα στη Ρώμη, καθώς συνέπιπτε με τη ρωμαϊκή γιορτή dies solis invicti nati (ημέρα της γέννησης του ανίκητου ήλιου). O συμβολισμός ήταν πολύ όμορφος για να μην υιοθετηθεί τελικά και από την εκκλησία. – γιορτάζουμε τη γέννηση της ελπίδας, τη δημιουργία και το φως που δίνει ζωή στα πάντα.


Πότε ξεκινήσαμε να στολίζουμε δέντρο;


Το στολισμένο δέντρο βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σπιτιού και όχι μόνο ομορφαίνει τον χώρο, αλλά και προσθέτει χαμόγελα στα πρόσωπα όλης της οικογένειας! Υπάρχουν καταγραφές από την εποχή του μεσαίωνα για τη χρήση κλαδιών ελάτου με μήλα για τον στολισμό των σπιτιών. Μαρτυρίες από τον 16ο αιώνα κάνουν αναφορά για στεφάνια ελάτου που στη μέση τοποθετούνταν κεριά. Το κλαδί δεν άργησε να γίνει… δέντρο και μετά την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα, το φως έδωσε ο ηλεκτρισμός! Μάλιστα, το πρώτο καταγεγραμμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με ηλεκτρικά λαμπάκια ήταν αυτό που στόλισε ο Edward H. Johnson, συνεργάτης του εφευρέτη Thomas Edison, το 1882.

Δώρα για όλους!

Το καλύτερο μέρος των γιορτινών ημερών! Η ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα καθιερώθηκε ως έθιμο προς το τέλος του 18ου αιώνα. Συμβολικά, η γέννηση του Χριστού είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα, αλλά και από μια πιο απλή άποψη, όλοι θυμόμαστε την ιστορία με τους τρεις Μάγους, αποστολή των οποίων ήταν να τιμήσουν το νεογέννητο με τις πολύτιμες προσφορές τους. Η ανταλλαγή δώρων έθεσε τη βάση ώστε η γιορτή των Χριστουγέννων ανέκαθεν να θεωρείται μια εξαιρετική περίσταση για οικογενειακή συγκέντρωση. Φανταστείτε τη χαρά μικρών και μεγάλων όταν σκίζουν το περιτύλιγμα... είναι η καλύτερη ανάμνηση που θα κουβαλάτε μαζί σας για μια ζωή!


Φέτος, προσφέρετε στους αγαπημένους σας δώρα αγάπης και εξοικονομήστε χρήματα για όσα έχετε εσείς ανάγκη. Έως και 5/1/19 μπορείτε να κάνετε τις γιορτινές αγορές σας με 10% €πιστροφή σε επιλεγμένους συνεργάτες, με την χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σας της Eurobank που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης, αρκεί να έχετε ή να κατεβάσετε την εφαρμογή €πιστροφή app στο smartphone σας. Συμπληρώστε τον αριθμό ή σκανάρετε την κάρτα σας, και ενημερωθείτε πρώτοι μέσω της εφαρμογής για τις προσφορές ή εντοπίστε την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει.

Και ποιος φέρνει τα δώρα τελικά;

Δεν έχει σημασία, αρκεί να τα βρίσκουμε το πρωί κάτω από το δέντρο! Μια παλιά ευρωπαϊκή παράδοση ήθελε τον Άγιο Νικόλαο να φέρνει γλυκά και δώρα στα παιδιά τη μέρα που τον τιμούμε, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου. Ένα ανώνυμο ποίημα που δημοσιεύτηκε στη Νέα Υόρκη το 1823 και ανέφερε ότι ο Άγιος Νικόλαος έφερνε τα δώρα τη νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε θεωρείται ότι επηρέασε την κοινή γνώμη στο να υιοθετήσει τον «Santa Claus» ως φιγούρα και την παραμονή των Χριστουγέννων ως τη μέρα ανταλλαγής των δώρων. Όσο για τη φορεσιά του, πρόκειται για μια πιο χαρούμενη εκδοχή της επισκοπικής στολής, ενώ και η μορφή του εξελίχθηκε με τα χρόνια για να φτάσει να είναι ο καλοσυνάτος και χαμογελαστός ασπρογέννης που λατρεύουν τα παιδιά.

Το γιορτινό μενού

Γύρω από το τραπέζι είναι που μαζεύεται όλη η οικογένεια και λέγονται οι καλύτερες ιστορίες! Το μενού είναι πάντα πλούσιο και όλοι ανυπομονούν για τα γλυκά. Οι κουραμπιέδες είναι αραβικής προέλευσης (το όνομα σημαίνει «ξερό μπισκότο), αλλά η προσθήκη της άχνης ζάχαρης μετέπειτα ταίριαξε απόλυτα με τη χιονισμένη εικόνα των ιδανικών Χριστουγέννων και επικράτησε στην ελληνική παράδοση. Τα μελομακάρονα λόγω της χρήσης υλικών όπως το μέλι, που θεωρείται ότι φέρνει ευζωία, μετέτρεψε το γλυκό σε μια ευχή για καλοτυχία και καλή υγεία γενικότερα. Η Βασιλόπιτα έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: Ετοιμάζεται για να τιμήσει τον Μέγα Βασίλειο από την Καισάρεια, επίσκοπο της Καππαδοκίας, ο οποίος είχε αναγκαστεί να συγκεντρώσει τιμαλφή από τους πιο εύπορους κατοίκους για να γλιτώσει την πόλη από ενδεχόμενη λεηλασία. Ωστόσο, όταν αυτή αποφεύχθηκε τελικά, ήταν αδύνατο να επιστραφούν σε όποιον τα είχε δώσει, οπότε ο Βασίλειος σκέφτηκε να ετοιμαστούν και να μοιραστούν άρτοι, στον καθένα από τους οποίους είχε τοποθετηθεί ένα νόμισμα!

Κάπως έτσι, λοιπόν, με κάθε μία από τις επιμέρους ιστορίες και παραδόσεις, τα Χριστούγεννα έγιναν η αγαπημένη γιορτή όλων, ανεξαρτήτως προέλευσης, εθνικότητας ή θρησκείας. Γιορτάστε τα όπως και όπου εσείς προτιμάτε, μαζί με τα πρόσωπα που αγαπάτε περισσότερο. Και μην ξεχνάτε να τους δείξετε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη σας σε κάθε περίσταση, είτε με περιτύλιγμα και κόκκινο φιόγκο είτε με ζάχαρη άχνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα