Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Μπραντ ντε φερ» για την πρώτη κατοικία - Επιδότηση στεγαστικού, «κούρεμα» και οι κακοπληρωτές

Για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων με τη συμβολή και εγγύηση του δημοσίου συζήτησε ο Πρωθυπουργός με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους τραπεζίτες το σχέδιο της κυβέρνησης όπου διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
Επίσης συμφωνήθηκε η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης

κατοικίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των πληρωμών (επιμηκύνσεις και κούρεμα).
«Να αφορά μόνο οικ. ευπαθείς ομάδες σε αδυναμία αποπληρωμής, αυστηρότερα κριτήρια επιλογής, αποκλεισμό των στρ/γικών κακοπληρωτών, να στηρίζει την ευρωστία/εποπτικές υποχρεώσεις τρα/ων», επεσήμανε ο Ν. Καραμούζης με ανάρτησή του μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ως προς το όριο προστασίας. Η κυβέρνηση συζητά για όριο που θα ξεκινά από τις 150.000 ευρώ και θα φτάνει 250.000 ενώ οι τραπεζίτες βάζουν ανώτατο όριο τις 100.000 ευρώ.
Η όποια ρύθμιση θα έρθει από τον Μάρτιο θα αφορά στεγαστικά δάνεια και όχι επιχειρηματικά και βασικός στόχος του νέου σχεδίου είναι να «κλείσουν» το δρόμο και να βγάλουν στον αφρό τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με διάφορες ασάφιες στον νόμο.
Πέρα από την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης δόσης, που θα καλείται να εξυπηρετεί ο δανειολήπτης, το «κλειδί» είναι η αναπροσαρμογή του δανείου, με κριτήρια τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, κάτι που ισοδυναμεί με «κούρεμα». Κι αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάζει τις σχετικές προβλέψεις των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα