Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Πώς θα μειώσετε τις θερμίδες και θα το κάνετε πιο υγιεινό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Και αυτή την Πρωτοχρονιά, μαζί με την γαλοπούλα, έρχεται και η γέμιση (με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις), οι συνοδευτικές πατάτες στον φούρνο και φυσικά το επιδόρπιο με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και, χωρίς την πέτσα, είναι κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σας προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Η πέτσα στην γαλοπούλα, ή σε οποιοδήποτε άλλο ψητό πουλερικό, είναι το κομμάτι που έχει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους.
Αν αφαιρέσετε την πέτσα, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 40 θερμίδες ανά μερίδα. Το καθαρό άσπρο κρέας έχει επίσης ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από ό,τι το πιο σκούρο

κρέας της γαλοπούλας, οπότε επιλέξτε ένα κομμάτι στήθους αντί για μπούτι. Προτού μαγειρέψετε την γαλοπούλα, τρυπήστε την πέτσα για να επιτρέψετε στο λίπος να στραγγίξει. Επίσης, μαγειρέψτε τη σε περιστρεφόμενη σούβλα ή επάνω σε μία σχάρα στον πάτο του σκεύους στον φούρνο, για να μην την αφήνετε να βράζει μέσα στο λίπος της, αλλά να το αφήσετε να φεύγει προς τα κάτω.
Προσοχή: Τα 100γρ γαλοπούλας με την πέτσα, έχουν 146 θερμίδες και 5γρ λίπους (εκ των οποίων τα 2γρ είναι κορεσμένα λίπη).
Λύση: Επιλέξτε 100γρ στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα που έχει 104 θερμίδες και 2γρ λιπαρά (με μόλις 0,2γρ κορεσμένα λίπη).
Εξοικονόμηση θερμίδων: 42 θερμίδες.
Γέμιση γαλοπούλας
Τα κάστανα, που χρησιμοποιούνται πάντα σε μια γέμιση, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα υλικά που βάζει ο καθένας, είναι χαμηλά σε λιπαρά και είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή νεφρά. Αποφύγετε να βάλετε κρέας ή αλλαντικά (πχ λουκάνικο ή κιμά) στην γέμιση της γαλοπούλας για να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες.
Προσοχή: Τα 100γρ γέμισης γαλοπούλας με κρέας λουκάνικου έχουν 252θερμίδες και 16γρ λίπους (κορεσμένα λιπαρά: 7γρ).
Λύση: Τα 100g γέμισης με βάση τα ψητά κάστανα, τα κράνμπερι και το πορτοκάλι έχουν 162θερμίδες και 0,8γρ λίπους (κορεσμένα λιπαρά: 0,1γρ).
Εξοικονόμηση θερμίδων: 90 θερμίδες.
Πατάτες
Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων και περιέχουν πολύ λίγα λιπαρά (προτού φυσικά μαγειρευτούν μέσα σε λάδι ή βούτυρο κλπ). Αν τις κάνετε στον φούρνο με πολύ λίγο λάδι, οι πατάτες είναι εξίσου νόστιμες, αλλά πολύ πιο υγιεινές για εσάς.
Προσοχή: Τα 100γρ πατάτες που έχουν μαγειρευτεί σε λάδι έχουν 149θερμίδες και 4,5γρ λίπους (κορεσμένα: 0,5γρ).
Λύση: Τα 100γρ ψητής πατάτας στον φούρνο έχουν 109θερμίδες και μόλις 0,1γρ λίπους (κορεσμένα: 0γρ).
Εξοικονόμηση θερμίδων: 40 θερμίδες.
Σάλτσα
Για να κάνετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σάλτσα, ρίξτε πρώτα τους χυμούς της γαλοπούλας από το ψήσιμό της σε μια κανάτα και περιμένετε να ανέλθει στην επιφάνεια όλο το λίπος. Στη συνέχεια ρίχνουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι αφαιρέσετε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε προτού χρησιμοποιήσετε τους χυμούς αυτούς για να φτιάξετε τη συνοδευτική σάλτσα στο τραπέζι.
Επίσης, η σάλτσα μπορεί να είναι υψηλή σε περιεκτικότητα αλατιού. Το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Εάν βάλετε σάλτσα στο πιάτο σας, προσπαθήστε να μην προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας.
Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα