Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ρεκόρ βροχών επταετίας στην Τριφυλία


Ο τίτλος του πιο βροχερού Νοέμβρη της τελευταίας επταετίας στην περιοχή της Τριφυλίας ανήκει στον φετινό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού της ΕΜΥ που βρίσκεται στον βιολογικό καθαρισμό Κυπαρισσίας.
Με 410,8 χιλιοστά βροχής είναι μακράν ο πιο βροχερός Νοέμβρης, καθώς ο μέσος όρος βροχόπτωσης το μήνα αυτόν είναι στα 182,77 χιλιοστά. Ενδεικτικό είναι ότι το δεύτερο ρεκόρ βροχόπτωσης για τον ίδιο μήνα είναι το 2017 με 254 χιλιοστά βροχής. Επιπλέον, αν και υπολείπεται ένας μήνας να κλείσει η χρονιά, έχουμε ρεκόρ βροχόπτωσης επταετίας στην περιοχή, με 1.336,8 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος είναι στα 1.022,7 χιλιοστά. Οπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2019 είχαμε τους δύο πιο βροχερούς μήνες όλης της επταετίας: τον Ιανουάριο με 462,4 χιλιοστά βροχής και τον Νοέμβριο με 410,8 χιλιοστά. Μάλιστα η συνολική βροχόπτωση μόνο αυτών των δύο μηνών ξεπερνά το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης που είχαμε ολόκληρο το 2013 αλλά και το 2014.
Πάντως ο Νοέμβριος άφησε πίσω του και αρκετά προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, με πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένους δρόμους, πλημμυρισμένες αγροτικές καλλιέργειες, υπερχειλισμένα ρέματα και γράνες. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται το διήμερο 20 - 21 Νοεμβρίου, δύο ημέρες με πολύ έντονη βροχόπτωση, την πρώτη με 68,2 χιλ. και τη δεύτερη με 82 χιλ., κάτι που σημαίνει ότι σε ένα διήμερο έπεσε περισσότερο από το 1/3 της μηνιαίας βροχής.
Τέλος χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως ολόκληρο το Νοέμβριο μόνο 8 ημέρες δεν έβρεξε έστω και λίγο στην περιοχή, ενώ από την άλλη η υψηλότερη θερμοκρασία έφτασε τους 27,5 βαθμούς.   Κ.Μπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα