Για την πλειοψηφία των κυνηγών το όπλο τους δεν είναι το μοναδικό απαραίτητο «εργαλείο» για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους. Ο αγαπημένος τους σκύλος πολλές φορές ίσως να είναι ακόμα πιο σημαντικός, γι’ αυτό και ο καλός κυνηγός προσέχει το σύντροφό του και τον φροντίζει.
Όπως, όμως, μας επισήμανε ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, μιας και βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο κυνηγιού, οι κυνηγοί πρέπει να προσέχουν και να τηρούν όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος και για τα κυνηγόσκυλα, προκειμένου να αποφύγουν τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων -και για τα κυνηγόσκυλα- είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου, το Λιμενικό Σώμα και οι
ιδιωτικοί φύλακες θήρας (θηροφύλακες) των κυνηγετικών οργανώσεων.
Τσουχτερά πρόστιμα
Ο κ. Κατσίποδας τόνισε ότι σύμφωνα με το νόμο του 2012 ο ιδιοκτήτης του ζώου υποχρεούται να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού.
Ο κυνηγετικός σκύλος, ο ιδιοκτήτης του οποίου επιθυμεί να εκδώσει άδεια κυνηγιού, οφείλει να έχει εν ισχύ εμβολιασμό λύσσας. Η ισχύς του εμβολιασμού αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου, όπου φαίνεται η ημερομηνία, το εμβολιακό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και η υπογραφή και η σφραγίδα του κτηνιάτρου.
Μάλιστα, ο δασάρχης επισήμανε τις διοικητικές κυρώσεις που ισχύουν για τα κυνηγόσκυλα:
-Η μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας του κυνηγετικού σκύλου σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ
-Η παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης (τσιπ) και καταγραφής του κυνηγόσκυλου ή της δήλωσης απώλειάς του επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ
-Η απουσία εν ισχύ εμβολιασμού λύσσας (ισχύς εμβολίων ένα έτος) και η μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας που προβλέπεται επισύρουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρου
-Η παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ
-Η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ) από τον ιδιοκτήτη ή άλλο πρόσωπο ή κτηνίατρο επισύρει διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου.
Επίσης, οι κυνηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η με οποιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου, καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή/και ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων, επισύρουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Φυλάκιση και επιπλέον πρόστιμα
Ο κ. Κατσίποδας υπογράμμισε ότι σε όσους διαπιστώνεται να παραβιάζουν τις διατάξεις για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυνηγιού.
Οι παραβάσεις, εκτός από διοικητικές κυρώσεις, έχουν και ποινικές, οι οποίες είναι πολύ αυστηρές:
-Η έλλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ
-Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.
Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, αν διαπιστωθεί υποτροπή του παραβάτη, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται.
-Η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς (με σκοπό να αποτραπούν φαινόμενα εγκατάλειψης ζώου) ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο (με σκοπό την αποτροπή παράνομου σκοπού), καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη tharros
Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας
-
Για να σκεφτούμε, να δράσουμε και να αισθανθούμε, ο εγκέφαλός μας
χρειάζεται σταθερή και συνεχή ενέργεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους,
αυτή η ενέργεια...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα