Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Κροατία: Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης

Η Κροατία σκοπεύει να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης σε περίπου έξι μήνες, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή.
Οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, απορρίφθηκαν.
Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις. Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα