Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Προσωπικός γιατρός: «Μπόνους» για τους αποδοτικούς γιατρούς - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας


Μπόνους για τους αποδοτικούς γιατρούς που θα αναλάβουν το ρόλο του προσωπικού γιατρού σχεδιάζει του υπουργείο Υγείας. Μάλιστα οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ενταχθούν στις διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στις αρχές Ιουνίου. Ήδη ομάδα εργασίας έχει έτοιμες τις υπουργικές αποφάσεις και αναμένονται κάποιες λεπτομέρειες.
Σύστημα αξιολόγησης και μπόνους
Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να καθιερώσει και σύστημα αξιολόγησης για τους προσωπικούς γιατρούς. Οι αποδοτικοί θα λαμβάνουν «μπόνους» είτε οικονομικό είτε με τη μορφή των προνομίων, ενώ οι μη αποδοτικοί θα λαμβάνουν ποινές.
Ενδεικτικά σύμφωνα με τα πρώτα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος αξιολόγησης, εάν έναν προσωπικό γιατρό τον επιλέγουν πολλοί πολίτες για να εγγραφούν, είναι πιθανό σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να λαμβάνει οικονομικό μπόνους στο τέλος του έτους. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προηγείται στην εισαγωγή των ασθενών του στα νοσοκομεία ώστε να διευκολύνεται η εργασία του.
Από την άλλη όσοι γιατροί δεν αποδίδουν, θα έχουν αντίστοιχες «ποινές». Συγκεκριμένα, εάν από έναν προσωπικό γιατρό αποχωρήσει μεγάλος αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών επειδή δεν είναι ικανοποιημένος, θα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα με βάση τις ρυθμίσεις, να απομακρύνονται από τον κατάλογο πιστοποιημένοι προσωπικοί γιατροί εάν οι ασθενείς τους «γυρίζουν την πλάτη». Στο σύστημα αξιολόγησης ρόλο θα παίζει και η συνέπεια του γιατρού, εάν δηλαδή για παράδειγμα τηρεί το ωράριο των επισκέψεων, δεν αφήνει σε μεγάλη αναμονή τους ασθενείς κι αν είναι εύκολα προσβάσιμος στην επικοινωνία.
Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ορίσει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο για τους προσωπικούς γιατρούς. Θα καθορισθεί δηλαδή ο αριθμός των επισκέψεων που θα μπορούν να κάνουν οι ασθενείς, το σύστημα εξέτασης, το ωράριο αλλά και οι αμοιβές. Οι υποχρεώσεις των γιατρών απέναντι στους ασθενείς θα περιλαμβάνονται επίσης στις υπουργικές αποφάσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι περισσότερες είναι ήδη έτοιμες. Βέβαια θα προηγηθεί διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών ώστε να διαπιστωθεί εάν θα δεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.
Πάντως, οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν μηνιαία δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού ραντεβού που δύνανται να εξυπηρετούν τους εγγεγραμμένους πολίτες και δωρεάν. Στην περίπτωση που ο αριθμός αυτός ξεπεραστεί, οι πολίτες σύμφωνα με πηγές τους ethnos.gr, θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα