Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι αλλάζει στις διαδικασίες ελέγχου των επιδοτήσεων


Πότε γίνονται δεκτές και πότε απορρίπτονται οι ενστάσεις
Νέες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι για τις αγροτικές επιδοτήσεις φέρνει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν γίνονται αποδεκτές ενστάσεις που αφορούν σε λανθασμένα υποβληθέντα στοιχεία στην ΕΑΕ (δήλωση ΟΣΔΕ). Διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων στην ΕΑΕ και της χρήσης της έκτασης που περιγράφονται στην περιουσιακή κατάσταση ή στα παραστατικά, δε συνεπάγονται απόρριψη του αγροτεμαχίου, αλλά αντιμετωπίζονται κατά την κρίση των ελεγκτών, μετά από διερεύνηση που θα έχει ως κριτήριο την επιλεξιμότητα του αγροτεμαχίου, σύμφωνα με το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες ή και την διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.
Επίσης, δεν γίνονται αποδεκτές ενστάσεις που αφορούν σε εκ νέου τροποποίηση των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης. «Εάν από τον ισχυρό νομικό τίτλο προκύπτει ότι πράγματι ήταν στην κατοχή του αιτούντα την 31/5 του έτους αιτήσεων τότε η ένσταση δύναται να γίνει αποδεκτή κατά την κρίση του ελεγκτή», διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την εγκύκλιο του.
Κατά παρέκκλιση των παραπάνω, μπορούν να γίνουν αποδεκτές κατά την κρίση της επιτροπής εξέτασης της ένστασης, οι παρακάτω περιπτώσεις εφόσον τεκμηριωμένα επιβεβαιωθούν μέσω του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ή τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες ή και τη διενέργεια επιτόπιας επίσκεψης με την προϋπόθεση ότι προκύπτει συμφωνία δηλωθέντων στοιχείων στην ΕΑΕ με την περιουσιακή κατάσταση ιδιοκτήτη/εκμισθωτή 5.1) περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μη ευρεθείσα έκταση αγροτεμαχίου ταυτίζεται με έκταση που έχει δηλωθεί ως οικόπεδο στην εν λόγω περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη/ εκμισθωτή.
Από την έκταση που θα ληφθεί υπόψιν θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί μη επιλέξιμα στοιχεία (π.χ. κτίσματα, βράχια κλπ) 5.2) περίπτωση που έκταση αγροτεμαχίων έχει καταγραφεί στην ΑΑΔΕ σε διαφορετική κατηγορία καλλιέργειας Σε αυτή την περίπτωση η επιτροπή εξέτασης της ένστασης μπορεί να αποδεχτεί την ένσταση εφόσον αιτιολογείται η λανθασμένη καταχώριση και επιβεβαιώνεται το σύνολο των εκτάσεων που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα