Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΝΑΤΟ: Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση για να ενταχθεί στη συμμαχία - Ελπίζω να ξεπεραστούν οι τουρκικές αντιρρήσεις είπε ο Μπορέλ


Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε την Τρίτη την αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ το έγγραφο θα υποβληθεί μαζί με εκείνο της Φινλανδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδας.
«Αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό και μοιραίο το ότι καταλήξαμε να κάνουμε αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», δήλωσε η Λίντε καθώς υπέγραφε το έγγραφο μπροστά σε φωτογράφους στα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. «Εκτιμούμε ότι η διαδικασία ένταξης θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο».
Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί πότε ο πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Άξελ Βέρνχοφ, θα παραδώσει το έγγραφο στον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σουηδία και θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο το μεσημέρι και εν συνεχεία θα συναντηθεί με την κυβέρνηση
Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.
Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα