Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Αιγοπρόβατα: Πώς μολύνονται τα κοπάδια από την παραφυματίωση – Μέτρα πρόληψης


Η ασθένεια προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους.
Η παραφυματίωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρόνια μεταδοτικά νοσήματα των αιγοπροβάτων και ιδιαιτέρως των αιγών, η οποία χαρακτηρίζεται από διαλείπουσα διάρροια και προοδευτική αποστέωση.
Η ασθένεια προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους.
Αίτιο: Το μυκοβακτηρίδιο της παραφυματίωσης. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου παίζουν η έλλειψη ιχνοστοιχείων (σεληνίου, ασβεστίου, κοβαλτίου) και οι κακές συνθήκες εκτροφής. Έξαρση στην εκδήλωση της νόσου υπάρχει μετά τους τοκετούς και σε ζώα μεγαλύτερα των 2-3 ετών.
Τα κοπάδια μολύνονται:
  • με την είσοδο ζώων φορέων,
  • με επαφή με μολυσμένα κοπάδια ,
  • με κοινές ποτίστρες,
  • με το θηλασμό, ενώ το περιβάλλον μολύνεται με τα κόπρανα των ζώων που νοσούν η είναι φορείς.
Συμπτώματα: 
  • Τα ζώα διατηρούν την όρεξή τους, οι αποδόσεις τους όμως πέφτουν. Παρουσιάζουν διάρροια κατά διαστήματα(πολτώδη κόπρανα).
  • Τα ζώα αδυνατίζουν από την κακή απορρόφηση του εντέρου, συχνά παρουσιάζουν οιδήματα(κάτω από το σαγόνι, υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα). Ο θάνατος έρχεται από καχεξία.
Πρόληψη: 
Χορηγούμε Σελήνιο και Βιταμίνη Ε, για να ενισχύσουμε τον οργανισμό του ζώου. Χρειάζονται καλές συνθήκες εκτροφής. Συνιστάται ο διαχωρισμός των ζώων μετά τη γέννηση.
Εμβολιασμός: 
στις εκτροφές που υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να γίνεται εμβολιασμός στα ζώα αναπαραγωγής τον 1ο μήνα της ζωής τους εφ άπαξ.
Όταν διαγνωστεί, η νόσος, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, τα άρρωστα ζώα απομονώνονται και σφάζονται πριν το τελικό στάδιο απίσχνασης.
Ο στάβλος πρέπει να καθαρίζεται και απολυμαίνεται σωστά και συχνά. Είναι νόσημα που καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα