Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται «έκρηξη» κόκκινων δανείων και 200.000 πλειστηριασμοί - Στα όριά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Περίπου 200.000 πλειστηριασμούς αναμένουν οι συμβολαιογράφοι της Ελλάδας από εδώ και πέρα καθώς το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων οξύνεται όλο και περισσότερο μέρα με την ημέρα. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου για το τοπίο που διαμορφώνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επιστήμονες – επαγγελματίες.
«Αναμένουμε γύρω στους 200.000 πλειστηριασμούς. Θα έχουμε ένα μείζον ζήτημα για την κοινωνία με τα «κόκκινα δάνεια». Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών μάλιστα έχουν μεταφερθεί σε funds» τόνισε προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς λήγουν και οι περίοδοι ειδικών αναστολών των πλειστηριασμών εξατίας φυσικών καταστροφών: «Για δύο χρόνια υπήρχαν ειδικές αναστολές για τη διενέργεια των πλειστηριασμών εάν μία περιοχή ήταν σεισμόπληκτη, εάν είχε υποστεί πλημμύρα. Ομως οι συγκεκριμένες αναστολές οδεύουν σταδιακά προς την κατάργησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις ως προς το πως θα αντιδράσουν οι συμβολαιογράφοι σε αυτό το τσουνάμι πλειστηριασμών, ο κ. Ρούσκας ξεκαθάρισε πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο, όμως η πρότασή μας είναι ότι επιτέλους πρέπει να γίνει προσδιορισμός και να οριστούν κριτήρια ως προς το ποια είναι η πρώτη κατοικία και ποια είναι τα ουσιαστικά στοιχεια της ευαλωτότητας των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν δε γίνει αυτό, σίγουρα θα έχουμε μια έκρηξη σχετικά με ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών» προέβλεψε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ποσοστό περίπου 70% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έχουν πίσω τους οφειλές πολλαπλάσιες από την ίδια την αξία του ακινήτου: «Γεγονός είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων έχουν και μεγαλες οφειλές. Γι΄αυτό θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός ποια είναι πρώτη κατοικια και αυτό μπορεί να προκύψει από το Ε9, το ύψος των εισοδημάτων ώστε όσα χρήζουν προστασίας να βγουν έξω από την αναγκαστική εκποίηση και να υλοποιηθεί κυβερνητική απόφαση για χρηματοδότηση αυτών των συγκεκριμένων οφειλών».
Δεδομένου ότι ένα από τα θέματα που έθιξαν οι ομιλητές ήταν και αυτό των στρεβλών στοιχείων για ανάκαμψη της αγοράς που προκύπτει από το γεγονός της αύξησης των εγγραφών στα Επιμελητήρια χωρίς μάλιστα να υπάρχουν διαγραφές, ο κ. Ρούσκας σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
«Ο όγκος των αγοραπωλησιών έχει αυξηθεί επίσης αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 40% του συνόλου είναι από αλλοδαπούς. Δε μένει κάτι στην ελληνική οικονομία και αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονικη και τα νησιά» είπε για να προσθέσει ότι η γενική εικόνα είναι διαφορετική καθώς χαρακτηρίζεται από έντονη αδυναμία των πολιτών να για πρόσβαση στην αγορά του σπιτιού που θα μείνουν: «Οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια και αυτό θα γίνει ακόμα δυσκολότερο τα επόμενα έτη», κατέληξε.
Συνολικά, πάντως, στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 150.000 επιχειρήσεις - «ζόμπι», πολλές εκ των οποίων δε λειτουργούν επί δεκαετίες, αλλά τυπικά φαίνονται ανοιχτές καθώς η διαγραφή απαιτεί την αποπληρωμή των οφειλών τους, κάτι το οποίο αδυνατούν να κάνουν.
Ξεχασμένοι οι μικρομεσαίοι από την κυβέρνηση
Για σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη και λουκέτο στις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις την προσεχή 5ετία εφόσον δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα μίλησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
«Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές», ανέφερε. Επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση. Από τη μία τη μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα την ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά είναι:Επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας,
Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως εχει ήδη συμβεί σε 14 χώρες της Ευρώπης,
Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% ώστε μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος να μπορεί να κατευθυνθεί και σε άλλες επιχειρήσεις,
Θέσπιση120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πολύ σημαντική σχετικά με το «αύριο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και προς αυτές, οι οποίες μέχρι και αυτή την στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό μας σύστημα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς προσέθεσε πως «ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης σχετικά με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας και αυτό το τμήμα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις». Σημείωσε πως τα κυβερνητικά μέτρα κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. «Ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα «πέσουν» στην αγορά για να ανακόψουν την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχουμε εισέλθει και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν κυρίως μέρος της εξελισσόμενης κρίσης ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, παρόχους ενέργειας, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο. Δυστυχώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων», τόνισε.
Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε στην συνέντευξη, ποσοστό 85% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να εξαιρείται από το δανεισμό από τις συστημικές τράπεζες και δεδομένου ότι τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης περνούν απ΄αυτό το κανάλι «καταδικάζεται όλη η μικρομεσαία τάξη σε εξαφάνιση».
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών μάλιστα υπενθύμισαν με νόημα στην κυβέρνηση πως «η μικρομεσία τάξη είναι αυτή που έβγαλε τις τελευταίες δύο κυβερνήσεις και θα σκεφτεί πολύ καλά τι θα κάνει στις επερχόμενες εκλογές με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης».
Στα ταμεία λίγων ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο
Τη δημιουργία ολιγοπωλίων εξαιτίας του βίαιου τρόπου, με τον οποίο το αγοραστικό κοινό οδηγήθηκε στις ηλεκτρονικές αγορές μετά τα μνημονια, αλλά κυρίως την περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεδοσίου παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:Το 2018 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Στο τέλος του 2022 αναμένεται να κλείσουν κοντά στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά
οι πωλήσεις συγκεντρώνονται σε περίπου 500 επιχειρήσεις από το σύνολο των 330.000.
«Χρειάστηκε χρόνος που δε δόθηκε στις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Την ίδια στιγμή το ιδιωτικό χρέος – όπως είπε – έχει φτάσει τα 350 δισεκ. με έναν στους τρεις μικρούς επιχειρηματίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, ενώ αναφερόμενος στα επιδόματα είπε πως «ποτέ τα επιδόματα δε δίνουν λύσεις. Είναι ένας τρόπος να προσπαθήσεις να αναλάβεις ένα μέρος του κόστους, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα της αγοράς η βασική αιτία του οποίου είναι η ενέργεια και τα καύσιμα».
Ανέλεγκτη η αγορά – Πολιτική ατολμία για την πάταξη του παραεμπορίου
Φόβο να αναλάβει το πολιτικό κόστος της πάταξης του παραεμπορίου – λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής καταλόγισε στις κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα με τζίρο κοντά στα 45 δισεκ. και για φοροδιαφυγή που ίσως αγγίζει και το 45% λέγοντας μάλιστα ως «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, ας μας εκχωρήσει το δικαίωμα να έχουμε εμείς ελεγκτικό μηχανισμό».
Σημείωσε πως είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως στην Ελλάδα περίπου 200.000 οικογένειες ζουν από την παραοικονομία, αλλά ενώ όλοι ξέρουν για παράδειγμα που είναι οι αποθήκες, κανείς δεν κάνει κάτι ουσιαστικό: «Η παραοικονομία είναι ένα φαινόμενο ψηφοθηρικό. Είναι μια πολιτική απόφαση που έχει πολιτικό κόστος, το οποίο δεν έχει αναλάβει καμία κυβέρνηση τα τελευταία είκοσι χρόνια».
Για την ανάγκη «τιθάσευσης» της αγοράς από μία άλλη οπτική μίλησε και ο κ. Καββαθάς αναφέροντας κάτι, το οποίο ήδη ταλαιπωρεί πολλούς καταναλωτές: «Μιλάμε για ανατιμήσεις και δε λέει κανείς ότι μικραίνουν οι συσκευασίες σε σουπερ μάρκετ. Αυξήθηκε το κόστος και αφού δεν υπάρχει έλεγχος της αγοράς από το αρμόδιο υπουργείο για να κρατηθεί ίδια η τιμή στο ράφι μειώθηκε η ποσότητα. Το 1 κιλό έγινε 800 γραμμάρια. Με αυτά τα πράγματα κοροιδεύουμε τον καταναλωτή».
Αντί να επιδοτηθούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που είναι ελληνικό προιόν, επιδοτήθηκαν τα κλιματιστικά
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη λανθασμένη στόχευση των επιδοτήσεων σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση συσκευών υπογραμμίζοντας ότι σε μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και κατασκευαστική δύναμη στο αντικείμενο αντί να επιδοτηθούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες επιδοτήθηκαν οι καταψύκτες, τα ψυγεία και τα κλιματιστικά.
«Υπάρχουν τέσσερεις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες και συγκαταλέγονται στις καλύτερες και τις μεγαλύτερες στον κόσμο και αντί να επιδοτούμε την ελληνική αγορά και να κερδίζει και προστιθέμενη αξία ο τόπος, επιδοτούμε άλλους όταν μάλιστα είναι γνωστό πως ο θερμοσίφωνας είναι το πιο ενεργοβόρο μηχάνημα που έχουμε στο σπίτι μας», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.
Κι αυτό όταν βάσει των στοιχείων που ανέφερε από το σύνολο των περίπου 5,5 εκ. κτιρίων του αποθέματος της Ελλάδας, μόνο το 1,5 εκ. διαθέτει ηλιακό.
Οπως ανέφερε, πάντως, ο κ. Χατζηθεοδοσίου το μέτρο ήδη συζητείται να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις». Αλλωστε η χώρα μας είναι η τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή στον κλάδο.
Τα αιτήματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες βρίσκονται υπό κοινωνικό διωγμό, τόνισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός προσθέτοντας πως αγνοήθηκαν πλήρως από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022». Παράλληλα ζήτησε :
  • Αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023,
  • Κατάργηση ή άλλως αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος,
  • Εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ,
  • Χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες, μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών,
  • Επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες,
  • Χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ.
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεώργιος Ρούσκας επισήμανε ότι για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επανεξεταστεί από την Κυβέρνηση η αύξησή τους από 01.01.2023 κατά 10% καθώς ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Ζήτησε επίσης την εξίσωση των φορολογικών συντελεστών με αυτούς των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα