Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Επιχείρηση "Σκοτεινοί Δρόμοι": Οι δήμοι σβήνουν τα φώτα αλλά η αστυνομία ανησυχεί για την εγκληματικότητα


Τα φώτα "σβήνουν" την ασφάλεια; 
Η επιχείρηση "Σκοτεινοί Δρόμοι", ελλοχεύει τον κίνδυνο έξαρσης της εγκληματικότητας και αύξησης των ατυχημάτων. Τα σχέδια των δήμων σε όλη τη χώρα για τη διαχείριση του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, θέτουν σε επιφυλακή την ΕΛ.ΑΣ., με τις περιπολίες σε αστικές και περιαστικές τοποθεσίες, να "προσαρμόζονται" στις ανάγκες που δημιουργούν οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό και η συσκότιση σε κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις.
Υπό τον φόβο πρόκλησης σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας, οι περισσότεροι δήμοι που έχουν αρχίσει σταδιακά να ορίζουν ενεργειακούς υπευθύνους, αποκλείουν από το σχεδιασμό τους τη μείωση στο φωτισμό δρόμων, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί σε επαρχιακές τοποθεσίες, μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για εφαρμογή διαφορετικών μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία στους αρμόδιους φορείς τόσο για ενδεχόμενη έξαρση εγκληματικότητας, όσο και για αύξηση ατυχημάτων, λόγω συσκότισης. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετά γραφεία και εγκαταστάσεις εταιρειών και επιχειρήσεων, αναμένεται να σβήνουν τα φώτα τις νυχτερινές ώρες, "ενθαρρύνοντας" τα "χτυπήματα" κακοποιών, που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες δράσης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη νυχτερινή φωταγώγηση των κεντρικών κτιρίων και απενεργοποιεί τις φωτεινές επιγραφές στα καταστήματα τις βραδινές ώρες. Όλα τα σημεία που αναμένεται να υπάρχουν αυτές οι παρεμβάσεις πρόκειται να "χαρτογραφηθούν", έτσι ώστε να περιλαμβάνονται στις νυχτερινές περιπολίες των αστυνομικών.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρίσκεται σε "ανοιχτή γραμμή", με τους δήμους, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν ανάγκες για συχνότερη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα εφαρμόζονται μέτρα ενεργειακού περιορισμού. Μέχρι στιγμής πάντως αυτό δε φαίνεται ως πιθανό σενάριο, με τις δημοτικές αρχές τόσο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όσο και στα προάστια, να δείχνουν αρνητικοί στην εφαρμογή μέτρων που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας.
Σε περίπτωση αύξησης των "Σκοτεινών δρόμων", θα υπάρξει προσαρμογή στις νυχτερινές περιπολίες και τις διαδρομές που ακολουθούν οι αστυνομικοί, ειδικά σε μεγάλους δήμους της Αθήνας. Με τα τωρινά δεδομένα, φαντάζει δύσκολη η αριθμητική ενίσχυση των δυνάμεων που αναλαμβάνουν καθημερινά το δύσκολο έργο της νυχτερινής παρουσίας στους δρόμους. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, τα Αστυνομικά Τμήματα της πρωτεύουσας είχαν ενδυναμωθεί με 100 στελεχωμένα περιπολικά μόνο για τις ανάγκες που είχαν παρουσιαστεί στις βάρδιες μεταξύ 00:00 τη νύχτα έως και 6:00 το πρωί.
"Σε έναν τόσο πυκνοδομημένο δήμο, σε μια αστική περιοχή φωτισμού, δεν χωράνε περιορισμοί", ξεκαθαρίζει μιλώντας στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος. Όπως τονίζει, ο δήμος έχει ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο ο οποίος θα κατευθύνει τα μέτρα που θα παρθούν εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον φωτισμό δρόμων. "Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη", ανέφερε λίγες ημέρες πριν σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, υπονοώντας ότι δεν θα εφάρμοζε μέτρα συσκότισης στους δρόμους.
"Η καλύτερη βαδισιμότητα στο διερχόμενο διαβάτη, η αίσθηση ασφάλειας στον κάτοικο, η βελτιωμένη ορατότητα στον οδηγό αποτυπώνονται σε πλήθος μελετών που αποδεικνύουν πως όπου το φως έρχεται, η εγκληματικότητα αποφεύγεται, τα ατυχήματα μειώνονται, η πόλη ευημερεί", σημείωνε χαρακτηριστικά η δημοτική αρχή, σχολιάζοντας ότι "η συσκότιση των δρόμων είναι συνώνυμη του πολέμου και των κακουχιών. Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη". Σε παρόμοιο μήκος κύματος, κινείται και ο δήμος Αθηναίων, με τον Κώστα Μπακογιάννη να ξεκαθαρίζει ότι τα φώτα δεν θα σβήσουν, γιατί "έχουμε πει πως αυτό σχετίζεται και με την ασφάλεια". Ακόμα και στην περίπτωση του Δημαρχείου στην Πλατεία Κοτζιά, που αποφασίστηκε να κλείνουν τα φώτα το βράδυ, ο δημοτικός φωτισμός περιμετρικά θα παραμένει σε λειτουργία για λόγους ασφαλείας.
H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχει αποστείλει επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας να υπάρξει τροπολογία που θα διασφαλίζει τους δήμους για τα μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας που θα λάβουν. "Κανείς δε σβήσει φώτα σε δρόμους κατοικημένης περιοχής", ξεκαθαρίζει στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι "αν γίνει κάποιο τροχαίο, λόγω έλλειψης φωτισμού, πρέπει να είμαστε διασφαλισμένοι".
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, η συσκότιση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μη κατοικημένες περιοχές και εκεί όμως χρειάζεται να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός. "Και το 10% αν σβήσουμε από τους πυλώνες φωτισμού, είναι πολύ μεγάλος αριθμός και θα υπάρχει πρόβλημα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τρικάλων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο προσεγμένος σχεδιασμός με ορίζοντα τον επόμενο χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα