Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους από κορονοϊό

Νέα στοιχεία για την θνητότητα ασθενών με Covid εντός και εκτός ΜΕΘ δίνουν με το δεύτερο μέρος της μελέτης τους, που αφορά στο διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη έφτανε έως τον Μάιο του 2021), ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η θνητότητα παρουσίασε αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οι δύο καθηγητές στο δεύτερο σκέλος της μελέτης τους, ανέλυσαν συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, οι 10.466 εκ των οποίων (74,7%) απεβίωσαν.
Η επιδείνωση είναι μεγαλύτερη για τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της περιφέρειας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη). Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σχεδόν όλοι πέθαναν , (1.084 ασθενείς, 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων σε ΜΕΘ.
Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ εμφανίζεται διπλάσια, όμως, τονίζεται πως ο συγκεκριμένος συσχετισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή, καθώς πολλοί από τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Στη μελέτη των δύο Καθηγητών επισημαίνεται ότι από τον Αύγουστο του 2021, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της μετάλλαξη Δέλτα. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η μετάλλαξη Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα