Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Μπλοκαρίστηκαν 98 ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων με πλήθος φορολογικών παραβάσεων


Οι απάτες με τον ΦΠΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής φορολογικής αρχής αλλά και των αρχών της Ε.Ε. Κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 130 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από απάτες "επιχειρηματιών" που σύστησαν επιχειρήσεις με μοναδικό σκοπό να υφαρπάξουν χρήματα του ελληνικού δημοσίου.
Για αυτό το λόγο άλλωστε οι φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σκοπεύουν λοιπόν, σε πρώτη φάση αντί της ανταλλαγής πληροφοριών σε ετήσια βάση αυτή να γίνεται ανά εξάμηνο, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισαν να βελτιωθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων και άλλων εθνικών φορέων στα θέματα που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό στόχο έχει να μειωθεί το "κενό" ΦΠΑ(Vat GAP).
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε. Οι απάτες στον ΦΠΑ όπως προαναφέρθηκε είναι το μείζον πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ε.Ε.
Στο επτάμηνο του έτους διενεργήθηκαν 109 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 98 περιπτώσεις στις οποίες απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων. Το ποσοστό παραβατικότητα έφτασε στο 89,9%.
Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από έρευνες για απάτη στο Φ.Π.Α. και βεβαιώθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 16,64 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς οι ιδιοκτήτες των εταιρειών είναι απίθανο πλέον να βρεθούν. Μάλιστα μόνο τον Ιούλιο, σε 18 ελέγχους μπλόκαρε 16 ΑΦΜ.
Στο σύνολο του περυσινού έτους οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 178 έρευνες - ελέγχους ΦΠΑ και βρέθηκαν παραβάσεις στις 139 με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει στο 81,5%.
Η έξαρση της φοροδιαφυγής κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, οδηγεί την κεντρική διοίκηση στο να ζητήσει από τους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών, εφόσον από τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων μη προτεραιοποιημένων, να προχωρούν άμεσα στη διερεύνηση τους. 
Με βάση την εντολή αυτή ο ελεγκτικός μηχανισμός θα εστιάσει σε
· Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
· Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
· Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις, όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
· Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
· Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
· Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα
· Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.  
Προκόπης Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα