Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα, Πάπας Ιωάννης Παύλος Α’: Οι αντιφάσεις του Βατικανού άφησαν αναπάντητα ερωτήματα για το αν δολοφονήθηκε


Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου του 1978 πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α’, 33 μόλις ημέρες μετά την εκλογή του. Η επίσημη εκδοχή του Βατικανού για τον θάνατο του Ποντίφικα ήταν «έμφραγμα του μυοκαρδίου», όμως οι αντιφάσεις θέριψαν τις θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν λόγο για δολοφονία.
Το Βατικανό, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι ο Ιωάννης Παύλος Α’ πέθανε από καρδιακή προσβολή, όμως δεν έγινε ποτέ νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του. Αμφισβητήθηκε έντονα, τότε, για το πώς οι αξιωματούχοι της αγίας έδρας ήταν σίγουροι ότι ο Πάπας είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή και όχι από κάτι άλλο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Βατικανού, ο Πάπας βρέθηκε στο κρεβάτι του, κρατώντας το βιβλίο του και έχοντας το χαρακτηριστικό «ζεστό χαμόγελό του». Πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν αν αυτή η γαλήνια εικόνα ταιριάζει στην περιγραφή ενός ανθρώπου που μόλις είχε υποστεί ένα ισχυρό καρδιακό επεισόδιο.
Το σώμα του Ιωάννη Παύλου Α' ταριχεύτηκε αμέσως μετά τον θάνατό του, παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο του Βατικανού, αλλά και την ιταλική νομοθεσία. Αυτό το τελευταίο γεγονός ήταν που προκάλεσε υποψίες ότι οι αξιωματούχοι του Βατικανού προσπαθούσαν να καλύψουν πιθανές ενδείξεις δηλητηρίασης.
Και δεν είναι μόνο αυτά.
Ποιος τον βρήκε τελικά;
Το Βατικανό ανακοίνωσε αρχικά ότι ένας γραμματέας ανακάλυψε τον νεκρό του Ιωάννη Παύλου Α'· αργότερα όμως ανασκεύασε λέγοντας ότι στην πραγματικότητα μια καλόγρια ήταν εκείνη που είχε μπει για να σερβίρει τον πρωινό καφέ του Πάπα και τον βρήκε ξέπνοο.
Η αρχική ιστορία μπορεί και να άλλαξε για να αποφευχθεί το πιθανό σκάνδαλο της γυναικείας παρουσίας στην κρεβατοκάμαρα του Πάπα, αλλά αυτή η αντίφαση ήταν αρκετή για να προκαλέσει περισσότερη καχυποψία σε όσους ήταν ήδη προβληματισμένοι από την επίσημη αναφορά των γεγονότων.
Φυσικά, είναι αδύνατο πλέον να πει κάποιος με σιγουριά τι πραγματικά συνέβη τη μοιραία νύχτα της 28ης προς 29ης Σεπτεμβρίου του 1978, όμως…. Μελετητές και επιστήμονες έχουν σταθμίσει - κατά καιρούς – τα γεγονότα και έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για τον αιφνίδιο θάνατο του θρησκευτικού ηγέτη.
Η δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε θέματα του Βατικανού Στεφανία Φαλάσκα υποστήριξε σε ένα βιβλίο της, το 2017, (Papa Luciani: Chronicle of a Death), ότι το ιατρικό ιστορικό του Ιωάννη Παύλου Α' περιέχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι, ενώ ο Πάπας ήταν γενικά καλά στην υγεία του, είχε αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του και, ότι ο Ποντίφικας έπαιρνε φάρμακα για την καρδιά. Το βιβλίο ανέφερε επίσης ότι ο Πάπας είχε σύντομο αλλά έντονο πόνο στο στήθος νωρίτερα τη νύχτα του θανάτου του, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Στη σορό του Πάπα Ιωάννη Παύλου ουδέποτε έγινε νεκροτομή! 

Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Συνωμοσίες σε Δίκη» του Discovery Channel το 2007, εγκληματολόγοι εξέτασαν τους ισχυρισμούς γύρω από τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου Α'. Ανάμεσα στα επιχειρήματά τους ήταν κι αυτά: σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Βατικανού, δεν ήταν απαραίτητο να ταριχευτεί αμέσως το σώμα του Πάπα για να αποφευχθεί η αποσύνθεσή του από τη ζέστη, κάτι που πολλοί εξέλαβαν ότι έγινε για να αποφευχθεί η ανίχνευση δηλητηρίου.
Θα μπορούσαν, αλλά...
Αλλά - βάζοντας και ένα «αλλά» σαν τροχοπέδη στις θεωρίες συνωμοσίας - οι επιστήμονες είπαν ότι η ταρίχευση δεν θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει την ανίχνευση δηλητηρίου στο αίμα, αν γινόταν εξέταση. Αν...
Από την άλλη πλευρά, ένας ιατροδικαστής δήλωσε, ότι ήταν απίθανο ένας άνθρωπος να χαμογελά και να κρατά βιβλίο στο χέρι μετά έναν θάνατο από μια ισχυρή καρδιακή προσβολή. Γιατί όμως να δολοφονηθεί ο Πάπας;
Στο βιβλίο του «Εις το όνομα του Θεού», το 1984, ο Ντέιβιντ Γιάλοπ (βρετανός συγγραφέας που έγραψε κυρίως για ανεξιχνίαστα εγκλήματα) υποστηρίζει ότι ο Πάπας βρέθηκε στη δίνη του απροσδόκητου θανάτου, εξαιτίας της διαφθοράς στην Τράπεζα του Βατικανού. Το πανίσχυρο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε απωλέσει πολλά εκατομμύρια δολάρια ως κύριος μέτοχος στην Bancο Ambrosiano, που κατέρρευσε 4 χρόνια μετά τον θάνατο του Πάπα. Η Τράπεζα του Βατικανού κατηγορήθηκε επίσης ότι διοχέτευε κρυφά κεφάλαια των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολωνική συνδικαλιστική οργάνωση Solidarity και στους Κόντρας της Νικαράγουας μέσω της Banco Ambrosiano.
«Βοήθησα στη δολοφονία»!
Κάποιοι άλλοι συνέδεσαν τη CIA με τον θάνατο του Ποντίφικά και την ανοιχτή υπόθεση των ΗΠΑ με τη Νικαράγουα.
Στο βιβλίο του «When the Bullet Hits the Bone» που εκδόθηκε το 2019, ο Άντονι Ραϊμόντι , ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ανιψιός του διαβόητου μαφιόζου Λάκι Λουτσιάνο, υποστηρίζει ότι βοήθησε τον εξάδερφό του, αρχιεπίσκοπο Πολ Μαρκίνκους στο να σκοτώσει τον Πάπα ρίχνοντας υπνωτικά χάπια στο τσάι του για να τον κοιμήσει και μετά τον δηλητηρίασε με κυάνιο. (η εικόνα του χαμογελαστού νεκρού με το βιβλίο στο χέρι συνάδει με τη θεωρία αυτή). Ο λόγος της δολοφονίας ήταν ότι ο Ιωάννης Παύλος φέρεται να είχε απειλήσει ότι θα αποκαλύψει «μαζική απάτη για τις μετοχές που διαχειρίζονταν οι οικονομολόγοι του Βατικανού».
Ο Ραϊμόντι υποστηρίζει ότι είχαν εκπονηθεί σχέδια για τη δολοφονία του Ιωάννη Παύλου Β' αν ο τελευταίος αποφάσιζε να αποκαλύψει την απάτη. Ο Ραϊμόντι γράφει επίσης ότι «Αν κάνουν και τώρα νεκροψία στο σώμα του Πάπα, θα βρουν ίχνη του δηλητηρίου στον οργανισμό του».
Ακόμα σήμερα 44 χρόνια μετά, ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Α’ προβληματίζει. Απαντήσεις; Ποιος ωφελήθηκε; Αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα