Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Κρήτη: Αναστάτωση προκαλεί στο χωρίο Καμάρες μυστηριώδες βουητό - Τι λένε οι σεισμολόγοι


Ένα έντονο και μυστηριώδες βουητό από τα έγκατα της γης, το οποίο συνοδεύτηκε από δυνατό τράνταγμα σε όλο το χωριό, σήκωσε προχθές το απόγευμα στο πόδι κατοίκους στις Καμάρες της Κρήτης. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, μάλιστα, επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, σε μικρότερη όμως ένταση. Παρά τη γενικευμένη ανησυχία που επικράτησε, οι επιστήμονες, γεωλόγοι και σεισμολόγοι, δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας.
Σύμφωνα με έγκριτο γεωλόγο, που μίλησε στο neakriti.gr υπάρχουν δύο σενάρια. Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι ο ήχος να προέρχεται από ενδεχόμενη διαρροή αερίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς. Τα αέρια αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες εμφάνισης του βουητού.
Το σενάριο που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες υποστηρίζει πως ο ήχος αυτός προέρχεται από ένα υδραγωγείο ή ένα ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στο υπέδαφος, αλλά δεν είναι και τόσο πιθανό, καθόσον σε περίπτωση που υπήρχε, το βουητό δε θα ήταν εμφανές τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το ποτάμι στο υπέδαφος θα διαφαινόταν.
Παρέμβαση για το βουητό έκανε και ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, διευκρινίζοντας πως δεν καταγράφηκαν σεισμοί.
Σε περίπτωση που εξακριβωθεί πως η αιτία οφείλεται σε σεισμό, ο κ. Λέκκας επισήμανε πως ο σεισμός ενδεχομένως να παράγεται από δύο μικρές σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμικές αυτές δονήσεις ίσως να ήταν τόσο επιφανειακές, με άμεση συνέπεια να παραχθεί αυτός ο ήχος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο βουητό παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και ειδικούς.
Το χρονικό
Ειδικότερα, ένας δυνατός κρότος προχθές το απόγευμα σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους στις Καμάρες του δήμου Φαιστού, οι οποίοι ένιωθαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η ΚΡΗΤΗ ΤV βρέθηκε εκεί όπου οι κάτοικοι μίλησαν για τον τρόμο που αισθάνθηκαν ακούγοντας τον δυνατό αυτό κρότο. Όπως είπαν, ο κρότος αυτός θορύβησε σε τέτοιο βαθμό τους κατοίκους και τους δημότες, που πολλοί θεώρησαν πως το βουνό μπορεί να τους καταπλακώσει. Άλλοι κάτοικοι μίλησαν με τα παιδιά τους, τα οποία τους διηγήθηκαν την εμπειρία αυτή.
Οι περιγραφές ήταν απεικονισμένες με ζωηρά χρώματα, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ο ήχος ήταν αισθητός λίγο πριν τις 6.
Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε δύο φορές, στις 10 προχθές το βράδυ και στις 9:30 χθες το πρωί, όμως ήταν μικρότερης έντασης. Οι κάτοικοι έσπευσαν να μιλήσουν με τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες μίλησαν με τους ειδικούς. Την ίδια στιγμή, μέχρι και τη δεδομένη στιγμή είναι αναπάντητο το ερώτημα πώς προέκυψε ο εκκωφαντικός και μυστηριώδης ήχος.
«Ο ήχος ήταν τόσο έντονος, που νόμιζε κάποιος πως ένα μεγάλο φορτίο έπεσε στη γη. Πρέπει να ερευνηθεί το φαινόμενο, μήπως οι συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στο μέλλον. Έχουμε ενημερώσει τον κ. Λέκκα, στον οποίο κάναμε σαφές πως δεν είχαμε σεισμό στην περιοχή μας» ανέφερε ο Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών κ. Γιώργος Κουτεντάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών κ. Γιώργος Κουτεντάκης .
Αξίζει να επισημανθεί πως το έντονο βουητό στις Καμάρες δεν έγινε... αισθητό στο διπλανό χωριό, στα Βορίζια, όπου πριν από 5 χρόνια κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές με φόντο τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών που κατέβαιναν με τη μορφή λάβας από το βουνό, καλύπτοντας το μισό χωριό. Τότε οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα