Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας – Όροι και κριτήρια


Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα, οικισμούς και γαίες του Δημοσίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει τάξη στο χάος δεκαετιών με τα εν λόγω ακίνητα και παράλληλα να δώσει κίνητρα στους καταπατητές-εφόσον πληρούν αυστηρά κριτήρια και όρους- να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τους τίτλους κυριότητας, ενισχύοντας έτσι και τα κρατικά έσοδα.
Το ν/σ που βρίσκεται στην τελική διαμόρφωση, προβλέπει ότι δικαίωμα αγοράς έχουν μόνο όσοι καταπατητές εκμεταλλεύονται το ακίνητο για τουλάχιστον 40 χρόνια, δηλαδή πριν από το 1980, έχουν αναγείρει στην κατεχόμενη έκταση πρώτη κατοικία (όχι εξοχική) ή επαγγελματική εγκατάσταση. Για όλα τα υπόλοιπα η διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο είναι αυτόματη και μάλιστα οι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο. Ακόμη και αν ένα ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή πολίτη για τουλάχιστον 4 δεκαετίες, η εξαγορά του δεν θα είναι δυνατή, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αφορούν θέματα σχετικά με την εθνική άμυνα, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγείας ή άλλη αιτιολογημένη κρατική ανάγκη.
Ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα γίνεται βάση της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οσοι καταπατητές πληρούν τα κριτήρια και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή.
Πληρωμή σε δόσεις – Μικρό το τίμημα για ευπαθείς ομάδες
Θα δίδεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον καταπατητή να εξοφλεί το τίμημα σε δόσεις, που κατά περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις σ’ όσους εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις. Επίσης, αισθητά χαμηλό θα είναι το τίμημα για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα