Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα, αν μπεις σε αυτό το αυτοκίνητο σε μια εβδομάδα θα είσαι νεκρός: Όταν ο Άλεκ Γκίνες πρόβλεψε τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν


Ο σερ Άλεκ Γκίνες τον είχε προειδοποιήσει: «Αν μπεις σε αυτό το αυτοκίνητο, σε μια εβδομάδα θα είσαι νεκρός». Ο Τζέιμς Ντιν δεν τον άκουσε και όλα έγιναν όπως τα είχε σχεδιάσει η μοίρα...
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου του 1955, όταν το είδωλο του κινηματογράφου Τζέιμς Ντιν, θα άφηνε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, σε ηλικία μόλις 24 ετών! Ο Ντιν σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του, μια Porsche 550 Spyder, έπεσε πάνω σε ένα Ford Custom Tudor στη διασταύρωση των αυτοκινητοδρόμων 41 στην State Route 466.
Εκείνη την ημέρα ο Ντιν κατευθυνόταν στο Σαλίνας για έναν αγώνα ταχύτητας. Ο μηχανικός αυτοκινήτων αγώνων, Ραλφ Γουόδεριχ, ήταν πλάι του, ενώ ο ηθοποιός Μπιλ Χικμαν και ο φωτογράφος Σταν Ροθ ακολουθούσαν με άλλο αυτοκίνητο.
Ο Επαναστάτης χωρίς Αιτία ηδονιζόταν να οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλούς αγώνες. Λίγες ώρες πριν από το δυστύχημα, του επιδόθηκε μια κλήση για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας από έναν άνδρα της τροχαίας, που περιπολούσε στους αυτοκινητόδρομους της Καλιφόρνια.


Ο Γουόρεν Μπιθ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο θάνατος του Τζέιμς Ντιν», έγραψε ότι τη στιγμή της σύγκρουσης ο Ντιν έτρεχε με ταχύτητα πάνω 120 χιλιόμετρα την ώρα.
Μόνο ο Ντιν τραυματίστηκε θανάσιμα
Κάποιος Ντόναλντ Τέρνπσιντ έγινε διάσημος αφού ήταν ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι του κουπέ Ford Custom Tudor που έπεσε πάνω του το αυτοκίνητο του Ντινr. Ο Τέρνπσιντ βγήκε από το όχημά του με μικρές γρατσουνιές.
Ο μηχανικός Ραλφ Γουόδεριχ, που βρισκόταν πλάι στον Ντιν, πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο κι έσπασε το πόδι και το σαγόνι του· η μοίρα τον είχε προγραμματίσει να σκοτωθεί 26 χρόνια αργότερα, σε άλλο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το 1981.
Μόνο ο Τζέιμς Ντιν υπέστη θανατηφόρα τραύματα σε εκείνο το τροχαίο, όπως σπασμένο λαιμό, σπασμένο σαγόνι, κατάγματα στα χέρια. Ο Ντιν κατέληξε μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη συντριβή.
Ο Τζέιμς Ντιν είχε γυρίσει μόλις τρεις ταινίες και μόνο το φιλμ «Ανατολικά της Εδέμ» είχε βγει στις αίθουσες όσο ήταν ζωντανός. Μετά τον τραγικό θάνατό του, έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο και όταν η ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» κυκλοφόρησε, ένα μήνα μετά τον θάνατό του, ο Ντιν έγινε - και παραμένει ακόμα – σύμβολο με την κυκλοθυμική του παρουσία και την περιφρόνηση του για την εξουσία που καθόριζε τις τύχες της νεολαίας της μεταπολεμικής Αμερικής. Ο Ντιν σκοτώθηκε ενώ ακόμα γύριζε την ταινία «Ο Γίγας».

Ο Ντιν στη μοιραία Porsche

Πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν τον Ντιν θεώρησαν ότι το αυτοκίνητο, γνωστό ως «The Little Bastard», ήταν πολύ επικίνδυνο για αυτόν και τον προειδοποίησαν να μην το οδηγεί, αλλά ήταν αποφασισμένος να συμμετάσχει στους αγώνες στο Σαλίνας. Η φίλη του, Ούρσουλα Άντρες αρνήθηκε να μπει καν στο αυτοκίνητο και ο σερ Άλεκ Γκίνες τον προειδοποίησε να μην οδηγεί εκείνο το αυτοκίνητο, λέγοντας του αυστηρά ότι θα πέθαινε μέσα σ’ αυτό!
Η τραγική πρόβλεψη του Βρετανού
«Εκείνο το σπορ αυτοκίνητο μου φαινόταν απαίσιο», έγραψε αργότερα ο σερ Άλεκ Γκίνες. «Πόσο γρήγορα μπορείς να τρέξεις με αυτό;» ρώτησα. «Ακόμα και 200 χιλιόμετρα», απάντησε. Εξαντλημένος, πεινασμένος, νιώθοντας κάπως κακοδιάθετος, παρά την καλοσυνάτη φιγούρα του Ντιν, συνέλαβα τον εαυτό μου να μην μπορεί να συγκρατήσει μια φωνή που δύσκολα μπορούσα να αναγνωρίσω ως δική μου: «Σε παρακαλώ μην μπεις σε αυτό… Αν μπεις σε αυτό το αυτοκίνητο θα βρεθείς νεκρός την επόμενη εβδομάδα». Ο Ντιν απλώς γέλασε και είπε: «Ω, με σοκάρεις! Μην είσαι τόσο κακός»...
Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1955, όταν ο βρετανός ηθοποιός προειδοποίησε τον 24χρονο Αμερικανό ότι θα σκοτωνόταν. Επτά ημέρες αργότερα, ο Τζέιμς Ντιν άφηνε την τελευταία ανάσα του μέσα στη μοιραία Porsche 550 Spyder.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα