Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τράπεζες: Χτίζουν τείχος απέναντι σε νέα κόκκινα δάνεια - Ποιοι είναι οι φόβοι

Αναχώματα που θα εμποδίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων να πλημμυρίσει την ελληνική οικονομία έχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τους κινδύνους από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους -που «κατατρώει» σχεδόν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και του τζίρου των επιχειρήσεων-, τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την αύξηση των επιτοκίων, που έρχεται σαν... κερασάκι στην τούρτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε περίπτωση μιας αύξησης των επιτοκίων κοντά στις 250 μονάδες βάσης αυτό αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ, ενώ η ετήσια αύξηση του ενεργειακού κόστους εκτιμάται στα 14 δισ. ευρώ, ήτοι το 7% του ΑΕΠ, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist o Βασίλης Καραμούζης, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.
Συνετή πολιτική
Από την άλλη πλευρά η συνετή χρηματοδότηση των προηγούμενων ετών, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος, οδήγησε σε έναν δανεισμό που πλέον ανταποκρίνεται σε πιο μικρό και πιο ανθεκτικό κομμάτι της οικονομίας, που αναμένεται να «τρέξει» με πάνω από 5% εφέτος και να κινηθεί γύρω στο 2% το 2023, σύμφωνα με τον Κώστα Βασιλείου, αναπληρωτή CEO και επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε μεγάλο βαθμό απελευθερωμένο από τα προβλήματα του παρελθόντος, με μέσο όρο προβληματικών δανείων περίπου 7% τα οποία συνοδεύονται με σημαντικές προβλέψεις άνω του 50%, δυνατή κεφαλαιακή βάση με συνολικά κεφάλαια που ξεπερνούν το 16% για όλες τις τράπεζες, καλή κερδοφορία και ισχυρή ρευστότητα με μέσο ορό L/D κάτω του 75%», ανέφερε ο αναπληρωτής CEO της Εurboank.
O Πάρις Οικονόμου, επικεφαλής wholesale banking της Optima Bank, εκτίμησε ότι οι επόμενοι 12 μήνες δεν πρόκειται να είναι ανέφελοι και το σύνολο των πελατών των τραπεζών θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά αυξήσεων σε όλα τα κόστη, σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο το σύνολο των αυξήσεων να περάσουν στους πελάτες. «Αρα, περιμένουμε μια πίεση στα περιθώρια κέρδους αλλά και μια μεταβολή στους πιστωτικούς κινδύνους», είπε. Ωστόσο, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, έπειτα από 10 χρόνια διαδοχικών κρίσεων, οι τράπεζες και η οικονομία έχουν την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις.
Οι πέντε πυλώνες
O Θοδωρής Τζούρος, ανώτερος γενικός διευθυντής, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, εκτίμησε ότι το ενεργητικό των τραπεζών θα παραμείνει ισχυρό και αυτό οφείλεται σε πέντε πυλώνες.Πρώτον, οι τράπεζες έχουν απομακρύνει τα προβληματικά δάνεια από τους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα, τα προηγούμενα χρόνια τα νοικοκυριά ήταν απρόθυμα να δανειστούν και ο δανεισμός αφορά το πιο υγιές και ανθεκτικό κομμάτι της οικονομίας.
Δεύτερον, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, έχοντας κατορθώσει να επιβιώσουν έπειτα από μια 10ετία κρίσεων. Πλέον, ακόμα και σε μικρομεσαίες εταιρείες παρατηρούμε επίπεδα καθαρού δανεισμού που δεν ξεπερνούν τις 3 με 4 φορές το EBITDA -που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, ακόμη και σε μια συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας που αναπόφευκτα θα δούμε τους επόμενους.
Τρίτον, περιμένουμε μια ισχυρή επίδοση της οικονομίας την περίοδο 2022–2023.
Τέταρτον, η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στον τομέα του ενεργειακού κόστους, σημείωσε.
Τέλος, οι τράπεζες είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να αναχαιτίσουν ένα νέο κύμα NPLs.
«Το σύστημα διαθέτει τεχνογνωσία, προϊόντα και στρατιωτικές συνεργασίες με τους servicers», είπε κλείνοντας ο κ. Τζούρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα