Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ποιοι δικαιούνται και πόση θα είναι η επιδότηση


Ηλιακούς θερμοσίφωνες με κρατική επιδότηση θα μπορούν να αγοράσουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες νοικοκυριά.
Στα «σκαριά» βρίσκεται πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ. Έως το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας «έχει ενταχθεί στο Re Power EU, το νέο Ταμείο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μεγάλο ποσό για αγορά και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε ιδιωτικές κατοικίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr, το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα θυμίζει τα ήδη δημοφιλή προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά – ανάλογα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- θα λαμβάνουν μπόνους επιδότησης για αντικατάσταση και αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800-1.000 ευρώ, ενώ ετησίως μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.
Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν στις κατοικίες τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο θερμοσίφωνας σε ένα μέσο νοικοκυριό καίει περίπου το 20% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν ένα ψυγείο καταναλώνει περίπου το 6-7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα