Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ανησυχίες για τον υπό κατασκευή δρόμο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά


Οι ανησυχίες που υπάρχουν για τον υπό κατασκευή δρόμο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ήταν το μοναδικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
Η συνέλευση έγινε το βράδυ της Κυριακής στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη και αυτό που προέκυψε μετά από δέσμευση του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη, που ήταν παρών, είναι να γίνει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα, όπου θα κληθεί Περιφέρεια και οι μηχανικοί για να βρεθούν λύσεις.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν προκύψει έχουν να κάνουν με την πρόσβαση των παραγωγών στα κτήματά τους, αφού έχει αποκλειστεί όλο το κομμάτι του εθνικού δρόμου, αλλά και η εκτροπή της κυκλοφορίας στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρά - Μαραθούπολη, που λόγω της κατάστασης δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια αλλά και να αντέξει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Τέθηκαν επίσης και επιμέρους ζητήματα, για το αν έχει εξασφαλιστεί η υδραυλική μελέτη για το δρόμο (έχοντας την κακή εμπειρία τού Γαργαλιάνοι - Ρωμανού), για τα αρδευτικά δίκτυα, όπως και για την ξυλεία από τις τόσες χιλιάδες ελιές που κόπηκαν.
Δεν έλειψε και η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη με τον υποψήφιο δήμαρχο Άκη Κατρίτση. Ο κ. Λεβεντάκης σήκωσε το γάντι όταν ο κ. Κατρίτσης μίλησε για κενό που υπάρχει από την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή καλώντας παράλληλα τους αγρότες να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Λεβεντάκης παίρνοντας το λόγο αναρωτήθηκε: «Αφού όλα πρέπει να γίνονται τόσο γρήγορα γιατί ο βιολογικός των Γαργαλιάνων είναι από το 1992; Τι κάνατε για τον αγωγό από το Αλικοντούζι; Από πού προκύπτει ότι τα ξύλα μπορούσε να τα διαχειριστεί ο δήμος; Δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε έναν ξύλινο προεκλογικό λόγο, ο δήμος όπου μπορεί είναι εκεί».
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας επισήμανε πως αν και έχουν στείλει ένα υπόμνημα με 7 ερωτήματα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση και η ελαιοκομική περίοδος πλησιάζει: «Δεν είμαστε ενάντια στο έργο, θέλουμε το δρόμο, αλλά να γίνει σωστά και άμεσα και να μη θίγει τα συμφέροντα των πολιτών». Από εκεί και πέρα τόνισε πως υπάρχει θέμα ασφάλειας με όλη την κυκλοφορία να γίνεται από τον επαρχιακό δρόμο. «Δεν υπάρχει πρόσβαση για πολλούς αγρότες στα κτήματα τους, ούτε δακοκτονία δεν μπορούν να κάνουν. Δεν είναι δυνατό να έχει κλείσει όλος ο δρόμος 15 χιλιομέτρων, έπρεπε να γίνει τμηματικά» είπε και αναρωτήθηκε αν υπάρχει υδραυλική μελέτη, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει γίνει. «Έχουν κοπεί τόσα ξύλα και έχουν γίνει άφαντα. Τι θα απογίνουν τα αρδευτικά δίκτυα που υπάρχουν, θα αποζημιωθούν;» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας πως «το έργο είναι δικό μας, σε εμάς θα μείνει, αλλά έχουμε το κακό ιστορικό με το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και δεν μπορούμε να αντέξουμε 30 χιλιόμετρα κακό δρόμο».
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Σωτήρης Κούρτης επισήμανε πως είναι κατά του κακού έργου αλλά υπέρ του έργου. «Το έργο έχει ένα χρόνο να ολοκληρωθεί, θα έχει ολοκληρωθεί;» αναρωτήθηκε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η Περιφέρεια αλλά και για τη μικρή συμμετοχή του κόσμου σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης επισήμανε πως από τις 9/9 έχουν στείλει έγγραφο στην Περιφέρεια για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ο δρόμος που έχει δοθεί για να εξυπηρετείται η κυκλοφορία είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος, είπε, επισημαίνοντας πως δύο φορές έχουν επισκεφθεί την Περιφέρεια για το ζήτημα του δρόμου και χθες αναμενόταν στην περιοχή μηχανικός της Περιφέρειας. Τόνισε επίσης ότι το έργο έχει σταματήσει καθώς περιμένουν κάποια χαρτιά από το Δασαρχείο και την Αρχαιολογία για τον Άγιο Γεράσιμο. «Ο δήμος θα είναι δίπλα σας να πιέσουμε όλοι μαζί» είπε και σημείωσε ότι ο δρόμος πρέπει να ανοίξει για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.
Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Ανδρινόπουλος πρότεινε να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα, στο οποίο να κληθεί η Περιφέρεια και οι φορείς ώστε να δοθούν απαντήσεις. Τη συγκεκριμένη πρόταση έκανε αποδεκτή ο κ. Λεβεντάκης και τόνισε πως θα μπει σε προτεραιότητα ώστε να γίνει συμβούλιο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε πως «σαν δήμος οφείλουμε να διεκδικούμε αυτό που ζητάνε οι πολίτες. Αφού οι εργασίες γίνονται σε έναν χαραγμένο δρόμο πρέπει να υπάρχει παράλληλη λειτουργία».
Ο Άκης Κατρίτσης σημείωσε πως «το έργο ξεκίνησε λάθος, έπρεπε να γίνει τμηματικά και όχι με μπάι πας της κυκλοφορίας. Τα μεγάλα έργα έχουν μεγάλη διάρκεια και είναι δίκαιη η ανησυχία του κόσμου. Το έργο πρέπει να έχει επίβλεψη και ο δήμος δεν μπορεί να είναι ωσεί παρών. Δεν μπορεί να κόβονται 7.500 ελιές και να χάνεται αυτή η βιομάζα από την περιοχή». Είπε επίσης ότι στο δήμο θα πρέπει να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο όργανο για τον πρωτογενή τομέα και εν προκειμένω να συγκροτηθεί μια επιτροπή από το δήμο και τους Αγροτικούς Συλλόγους Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών ο γραμματέας Δημήτρης Στασινόπουλος συνεχάρη την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και επισήμανε ότι οι σύλλογοι είναι για να αναδεικνύουν, ενώ οι λύσεις πρέπει να δίνονται από τους αρμόδιους φορείς.
Ο Γιώργος Γκόνης ευχήθηκε να μη γίνουν τα ίδια με το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και επισήμανε ότι ο δρόμος επικαλύπτεται για περίπου 4 χιλιόμετρα με τα δίκτυα του φράγματος. «Έχει υπάρξει μέριμνα για αυτό;» αναρωτήθηκε.
Ο Γιώργος Διακουμόπουλος, παθών από τις πλημμύρες στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, αναρωτήθηκε αν έχει ληφθεί μέριμνα για τα όμβρια.
Τέλος, ο Νίκος Σινάνης ζήτησε να καλέσουν τους υπεύθυνους του έργου πάνω στο δρόμο και παρουσία του κόσμου να δεσμευτούν.    Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα