Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Αναψε φωτιές η μελέτη Λύτρα για τους νεκρούς και τις ΜΕΘ - Πολιτική και επιστημονική κόντρα


Φωτιές άναψε η μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, με στοιχεία για τη θνησιμότητα των ασθενών με κορονοϊό εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία.
Τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο φέτος, σε 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid. Τα συμπεράσματα προκάλεσαν αίσθηση, καθώς η μελέτη καταλήγει στο ότι σχεδόν όλοι όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ τελικά έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (1.084 ασθενείς, δηλαδή ποσοστό 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.
Επιπλέον, μεταξύ των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ. Υπογραμμίζεται ακόμη πως η νοσηλεία σε νοσοκομεία της περιφέρειας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνδέθηκε επίσης με αυξημένη θνητότητα.
Οι ασθενείς στην επαρχία ειδικότερα, είχαν 36% έως και 64% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους νοσηλεύονταν στην Αττική ή στην Θεσσαλονίκη.
Η ηλικία συσχετίστηκε έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός δεν έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη θνησιμότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που ελήφθησαν. Η μελέτη επισημαίνει ακόμη πως οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα, ενώ στη συνέχεια η μετάλλαξη Όμικρον έδωσε νέα ώθηση στο επιδημικό κύμα.
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε δέκα σχεδόν μήνες μετά την πρώτη, την οποία είχε συνυπoγράφει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι αντιδράσεις
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως ο καθηγητής κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη.
"Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20, αλλά ανάποδα. Δηλαδή το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων", εξήγησε στο Open.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε μιλώντας στον Alpha, πως δεν έμεινε κανείς χωρίς να έχει διασωληνωθεί, υπήρχαν όμως και αυτοί που και διασωληνωμένοι, δεν είχαν πιθανότητες να τα καταφέρουν.
Τα στοιχεία της έρευνας για τη θνητότητα στις ΜΕΘ αμφισβήτησε έντονα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" Αναστασία Κοτανίδου, λέγοντας πως δεν γνωρίζει από πού προέρχονται τα στοιχεία της μελέτης και πως δεν είναι αξιόπιστη. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες. Αιχμηρό ήταν και το άλλο σχόλιό της, πως "οι εργασίες είναι πολύ καλές για να εμπλουτίζουμε τα βιογραφικά μας".
Πολιτική κόντρα
"Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ" έλεγαν και "φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν", προκαλούσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή", ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: "Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δε σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα".
"Η χώρα μας σύμφωνα με τα πλέον επίκαιρα στοιχεία του ECDC και του Euromomo φέτος το καλοκαίρι είχε την 5η χαμηλότερη τιμή υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Ευρώπη και συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει σημειώσει τη 12η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των 27 με όρους υπερβάλλουσας θνησιμότητας", ήταν η απάντηση του Θάνου Πλεύρη στην ανάρτηση.
Πόσες είναι οι διαθέσιμες ΜΕΘ
Η μελέτη Λύτρα επανέφερε στο προσκήνιο πάντως και την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Σημειώνεται πως σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 950 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 92 έχουν περιστατικά Covid και 154 κλίνες είναι κενές. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας συνδράμει με 180 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα