Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ήταν πολύ καλό για να είναι... Ελληνικό: Τα πρόστιμα δεκάδων εκατ. ευρώ στη Μύκονο γίνονται πρόστιμο... 500 ευρώ


Πρόστιμο-μαμούθ 33 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στο beach bar της Μυκόνου Principote, στον Πάνορμο, για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές. Η πλειονότητα των πολιτών χειροκρότησε το εν λόγω πρόστιμο θεωρώντας το δίκαιο.
Στην ουσία όμως ήταν πολύ αληθινό για να είναι Ελληνικό. Αν τα μπαρ Principote και Nammos κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο μόλις 500 ευρώ.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται με νέα νομοθετική διάταξη, που θέσπισε προ 15ημέρου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δύο επιχειρήσεις ήδη κατέθεσαν στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου αίτημα να προβούν αυτοβούλως στην κατεδάφιση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και καθώς ήδη είχε προκύψει η υπόθεση ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προβλέφθηκε ένας νέος μηχανισμός για ταχύτερη καταγραφή πολεοδομικών παρανομιών.
Δόθηκε η δυνατότητα στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία θα ελέγχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μέχρι τότε είχαν την δυνατότητα να μετέχουν σε κλιμάκια ελέγχου και εντοπισμού περιβαλλοντικών παραβάσεων και όχι αυθαιρεσιών. Μερικές μέρες αργότερα, δημοσιεύτηκε ο νόμος με τον οποίο προστέθηκε ένα άρθρο στις προηγούμενες διατάξεις. Από τη μία πλευρά, ορίζεται ότι οι αυθαιρεσίες, για τις οποίες το πόρισμα των επιθεωρητών οριστικοποιείται πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ επιβάλλονται κανονικά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ποινικές κυρώσεις και αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του χώρου.
Δίνεται όμως μια δυνατότητα στον παρανομούντα να συμμορφωθεί. Όπως προβλέπει η διάταξη, ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα σε δέκα μέρες από την θυροκόλληση της έκθεσης αυτοψίας να ενημερώσει την τοπική υπηρεσία δόμησης ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην κατεδάφισης της αυθαιρεσίας και στην αποκατάσταση του σημείου.
Εφόσον το πράξει εντός του διαστήματος αυτού «η υπηρεσία δόμησης ορίζει (σ.σ. ιδιώτη) ελεγκτή δόμησης για την διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ», ενώ ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα