Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Νέα δάνεια για εξόφληση κόκκινων δανείων με κούρεμα από Εθνική – Fortress


Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα μπορούσε να διευκολύνει το κούρεμα χιλιάδων κόκκινων δανείων από τους servicers και να δημιουργήσει υγιή δάνεια για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα κάνει το επόμενο διάστημα την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά, καθώς βρίσκονται σε σχετικές συζητήσεις η Εθνική Τράπεζα και το επενδυτικό fund Fortress, που διαχειρίζεται κεφάλαια 46 δισ. δολ.
Μιλώντας στο Delphi Economic Forum, η κ. Φωτεινή Ιωάννου, γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι η τράπεζα συμμετέχει σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη Fortress για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες συστημικές τράπεζες, συζητούν με διεθνή funds για συμπράξεις στο Discounted Payoff (DPO) Financing, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μια χρηματοδοτική λύση που θα επιταχύνει τη διευθέτηση κόκκινων δανείων και την επιστροφή τους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με... πράσινη σφραγίδα.
Το DPO Financing θα μπορούσε και ως χρηματοδότηση του κουρέματος κόκκινων δανείων. Δηλαδή, θα δίνεται στον δανειολήπτη η δυνατότητα να λάβει ένα νέο δάνειο με καλούς όρους για να εξοφλήσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειό του, ύστερα από μια σημαντική διαγραφή που θα αποδεχθεί ο servicer.
Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας προορίζονται να διευκολύνουν τη διευθέτηση μιας μεγάλης κατηγορίας μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ρυθμίσουν οι servicers. Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις με εκτιμώμενη αξία χαμηλότερη από το υπόλοιπό τους, άρα οι μεν servicers είναι σίγουρο ότι θα βγουν χαμένοι, ακόμη και αν πάνε σε πλειστηριασμό, οι δε δανειολήπτες είναι δύσκολο να δεχθούν να πληρώσουν ένα δάνειο που η αξία του ξεπερνά την αξία του ενεχύρου (π.χ. μιας κατοικίας).
Πολλά είναι τα στεγαστικά ή και επιχειρηματικά δάνεια που είχαν συναφθεί την περίοδο 2005 - 2009, όταν οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν όχι σε επίπεδα «φούσκας». Με την απότομη πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων που έφερε η οικονομική κρίση, για μεγάλο αριθμό δανείων η αξία του ενεχύρου έπεσε έως και πολύ χαμηλότερο από το υπόλοιπο του δανείου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και ευρύτερα στα δάνεια όπου οι εξασφαλίσεις είναι χαμηλότερες από το ύψος του δανείου, οι servicers θα μπορούσαν να δεχθούν γενναία κουρέματα, της τάξεως του 40% με 50%, αν μπορούσε ο δανειολήπτες να εξοφλήσει εφάπαξ το δάνειο. Φυσικά, οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να βρουν τόσα μετρητά και σε αυτό το σημείο μπορεί να παίξει ρόλο το DPO Financing, που θα λειτουργεί ως εξής:Μια εξειδικευμένη εταιρεία, όπως αυτή που συζητούν να ιδρύσουν Εθνική και Fortress, θα δανείζει τον οφειλέτη για να ξεπληρώσει το δάνειό του, διασφαλίζοντας ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά χαρακτηριστικά του δανειολήπτη θα οδηγήσουν σε μια νέα, βιώσιμη χρηματοδότηση.
Στη συνέχεια, η νέα εταιρεία θα ομαδοποιεί τέτοιες χρηματοδοτήσεις και θα τις χρηματοδοτεί μέσω τιτλοποιήσεων. Ένα μέρος ή και το σύνολο αυτών των τιτλοποιήσεων θα μπορεί να περιέρχεται στις τράπεζες, δημιουργώντας μια εύκολη λύση για την αύξηση των υγιών δανειακών χαρτοφυλακίων τους.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με αυτό τον τρόπο θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, και θα διευκολυνθεί η διευθέτηση των δανείων που έχουν τις σοβαρότερες δυσκολίες ρύθμισης, λόγω της χαμηλής αξίας των εξασφαλίσεών τους, δημιουργώντας ένα σχήμα που θα αφήσει όλους κερδισμένους, από τις τράπεζες, τα funds και τους servicers μέχρι τους ίδιους τους δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα