Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Πληθωρισμός: Τι κάνουν οι κυβερνήσεις για να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις Η χαρτογράφηση των μέτρων σε κάθε ήπειρο του πλανήτη


Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αφήσει το αρνητικό τους αποτύπωμα σχεδόν σ’ όλες τις οικονομίες του πλανήτη, καθώς τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, βασικών προϊόντων αλλά ειδών πρώτης ανάγκης.
Στη μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πέρα από τις κεντρικές τράπεζες που αυξάνουν το κόστος του χρήματος βρίσκονται και οι κυβερνήσεις που υιοθετούν μια σειρά από μέτρα για να λειάνουν τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το Reuters χαρτογράφησε τις κινήσεις των κυβερνήσεων ανά ήπειρο, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
Αμερική 
Οι ΗΠΑ προσαρμόζουν βάση του πληθωρισμού τις τιμές σε 27 φάρμακα, μειώνοντας το κόστος για τους δικαιούχους του Medicare έως και 390 δολάρια την δόση. Ο σχετικός νόμος προβλέπει κυρώσεις στις φαρμακοβιομηχανίες εάν αυξήσουν τις τιμές υψηλότερα από τον πληθωρισμό για τα άτομα που λαμβάνουν Medicare.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε 1.320 ρεάλς (264 δολάρια) το μήνα από το σημερινό επίπεδο των 1.302 ρεάλς, αρχής γενομένης από τον Μάιο. Επιπλέον, το Κογκρέσο ενέκρινε τον Δεκέμβριο συνταγματική τροπολογία που αυξάνει το ανώτατο όριο δαπανών για τη διατήρηση των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας σε φτωχές οικογένειες το 2023.
Το Μεξικό αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 20% για την τρέχουσα χρονιά. Επιπλέον επέτρεξε για πρώτη φορά την εισαγωγή προϊόντων βοοειδών από την Βραζιλία, με στόχο να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό του σε τρόφιμα για να προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Η Κολομβία αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 16% για το 2023.
Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει το σύστημα ανώτατων τιμών φυσικού αερίου σε όλους τους κόμβους εμπορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Μάιο. Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν για το ανώτατο όριο τον Δεκέμβριο.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα λάβουν 3.000 ευρώ σε αφορολόγητες πληρωμές σε δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024. Η κυβέρνηση εισήγαγε πέρυσι ανώτατα όρια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Γαλλία αύξησε τον κατώτατο μισθό από τον Μάιο κατά 2,19%. Η κυβέρνηση επίσης κατέληξε σε συμφωνία με τις κυριότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας για να βοηθήσει τους αγοραστές να ανταπεξέλθουν στις τιμές των τροφίμων.
Η Ιταλία ενέκρινε τον Μάρτιο μέτρα ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για οικογένειες και επιχειρήσεις. Η Ρώμη έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2023 κονδύλια που ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ για την άμβλυνση του ενεργειακού κόστους.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσης τον Μάρτιο μια δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε βασικά προϊόντα διατροφής.
Η Ελλάδα αύξησε τον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση μέσα σε διάστημα που ξεπερνάει τον έναν χρόνο.
Η Ιρλανδία τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε μια σειρά από κονδύλια για να βοηθήσει τα νοικοκυριά.Επιπλέον έδωσε παράταση στο χαμηλότερο ΦΠΑ στον τομέα της φιλοξενίας μέχρι τη θερινή περίοδο.
Η Ισπανία αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 8% από την αρχή του χρόνου.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε τον Δεκέμβριο την αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού κατά 6,8% για το 2023.
Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι μειώσεις στη φορολογία καυσίμων και ενίσχυσε την κοινωνική πρόνοια.
Ασία -Ειρηνικός 
Το Πακιστάν τον Απρίλιο περιόρισε την αύξηση της λιανικής τιμής των βασικών φαρμάκων στο 14%.
Η Ινδία τον Μάρτιο αύξησε το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίδομα για τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά 4%.
Κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες συμφώνησαν τον Μάρτιο στις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς εισάκουσαν την έκκληση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα για υψηλότερους μισθούς. Επιπλέον, η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 2 τρισ. γεν (14,67 δισ. δολάρια) από τα αποθεματικά κεφάλαια στον τρέχοντα προϋπολογισμό για να προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Η Ταϊλάνδη συμφώνησε τον Μάρτιο να παρατείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Οι Φιλιππίνες τον Δεκέμβριο παρέτειναν τους χαμηλότερους δασμολογικούς συντελεστές για το ρύζι και άλλα είδη διατροφής μέχρι το τέλος του 2023.
Αφρική και Μέση Ανατολή
Η κυβέρνηση του Μαρόκου κατήργησε τον φόρο προστιθέμενης αξίας στις γεωργικές εισροές.
Η πλειονότητα των συνδικάτων του δημόσιου τομέα της Νότιας Αφρικής συμφώνησε στα τέλη Μαρτίου σε αύξηση μισθών κατά 7,5% μετά από πέντε μήνες απεργίας. Η συμφωνία είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της για το 2023.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ στις αρχές Μαρτίου κατέληξε σε μισθολογική συμφωνία με το κυριότερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα. Η συμφωνία καλύπτει περίπου 350.000 δημόσιους υπαλλήλους, προσφέροντας αυξήσεις 11% για την περίοδο από το 2020 έως και το 2027, καθώς και μια εφάπαξ επιχορήγηση.
Η Τουρκία αύξησε τον Δεκέμβριο τον μηνιαίο κατώτατο μισθό για το 2023 κατά 55% από το επίπεδο που είχε καθοριστεί τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα