Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Κοφτερό μυαλό: Πώς σκέφτονται οι 65αρηδες που ανακτούν τη «χαμένη» μνήμη


Κάποιοι προσμένουν την περίοδο που στο μέλλον θα συνταξιοδοτηθούν, διότι θεωρούν ότι θα έχουν άπλετο χρόνο να ηρεμήσουν και επιτέλους να ξεκουραστούν, βλέποντας έτσι θετικά το ανέφικτο του γήρατος. Κάποιοι άλλοι, από την άλλη, τρέχουν να ζήσουν το «τώρα» γιατί θεωρούν ότι το γήρας συνεπάγεται με πλήθος προβλημάτων υγείας. Για τους πρώτους, νεότερη μελέτη υποστηρίζει ότι η υγεία του εγκεφάλου τους θα τους ευγνωμονεί, εάν μάλιστα αυτή η πεποίθηση έχει γενικότερα ένα θετικό πρόσημο από την παράδοση της χώρας που διαμένουν.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από τη Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή, μια μορφή δηλαδή απώλειας της μνήμης, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, εάν είχαν λάβει θετικές πεποιθήσεις για τη γήρανση από την κουλτούρα τους, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει αρνητικές πεποιθήσεις.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αυτές οι θετικές αντιλήψεις επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν τη γνωστική τους ικανότητα έως και δύο χρόνια νωρίτερα από εκείνους που είχαν αρνητικές αντιλήψεις για τη μεγαλύτερη ηλικία. Το πλεονέκτημα αυτό επαληθεύτηκε μάλιστα ανεξάρτητα από την αρχική σοβαρότητα της ήπιας γνωστικής διαταραχής.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη από της ήπια γνωστική εξασθένιση. Στην πράξη, όμως, οι μισοί ασθενείς αναρρώνουν επιτυχώς, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι αιτίες. Γι’ αυτό, εξετάσαμε τις θετικές πεποιθήσεις για την ηλικία, για να δούμε αν θα βοηθούσαν να δοθεί μια απάντηση» δήλωσε σχετικά η δρ. Becca Levy, καθηγήτρια δημόσιας υγείας και ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα