Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Goldman Sachs: Βλέπει νέο ράλι για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Οι τιμές-στόχοι

Μετά την αναβάθμιση των συστημικών ελληνικών τραπεζών την Τρίτη από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, η Goldman Sachs δίνει τη δική της «ψήφο εμπιστοσύνης», αυξάνοντας τις τιμές – στόχους τους.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στο 1,70 ευρώ από 1,60 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 43%, για την Eurobank στο 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 15%, για την Εθνική στα 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 29% και για την Πειραιώς στα 2,75 ευρώ από 2,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 25%. Επαναλαμβάνει, επίσης, τις αξιολογήσεις για αγορά στην Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha και παραμένει ουδέτερη στην Eurobank.
Αύξηση κερδών και κεφαλαίων
Η Goldman προβλέπει βελτίωση των ελληνικών τραπεζών σε βασικούς δείκτες, όπως η κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια, ενώ τονίζει την πολύ ισχυρή ρευστότητα που έχουν.
Προβλέπει ότι κατά μέσο όρο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα αυξηθεί από 8% το 2022 στο 10% φέτος και στο 10% το 2024, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών. Υπολογίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την αργή αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων, που δίνουν υψηλότερα επιτόκια από τις απλές καταθέσεις, θα αυξήσει το περιθώριο επιτοκίου κατά 70 μονάδες βάσης το 2023, ενώ η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας το 2024 θα το μειώσει κατά 30 μ.β.
Οι μοχλοί ενός νέου ράλι
Οσον αφορά τους μοχλούς που θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών των μετοχών, αυτοί είναι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι εξής:
  • Η πιθανή ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας από την Ελλάδα το β’ εξάμηνο του 2023,
  • Περιθώρια για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα μεγέθη τους και
  • Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να αρχίσουν ξανά τις διανομές μερισμάτων.
Η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας στην ευρωζώνη, έχοντας μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι 153% κατά μέσο όρο στην ΕΕ) και μέσο δείκτη δανείων προς καταθέσεις (L/D) στο 0,7x (έναντι 0,9x στην ΕΕ).
Η έκθεση στα εμπορικά ακίνητα
Οσον αφορά το θέμα των εμπορικών ακινήτων (CRE), οι ελληνικές τράπεζες τείνουν να έχουν υψηλότερη έκθεση σε δάνεια με εξασφαλίσεις CRE από ό,τι οι ευρωπαϊκές, περίπου 15% των δανείων του έναντι 9% στην ΕΕ.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις CRE καλύπτονται κατά 41% περίπου με προβλέψεις που προστατεύουν από τους κινδύνους απομείωσης.
Πολύ σημαντικό είναι, κατά την Goldman, σε αντίθεση με την ευρύτερη Ευρώπη, όπου οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές το τελευταίο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα